Kako biti zares odgovoren lastnik psa?

Najprej zagotovite, da bo pes lahko pes.

Prav je, da imate svojega psa radi, a to, žal, ni dovolj. Preveč vas je takih, ki na pse gledate s človekovega zornega kota in v ospredje dajete ljubezen, ki pa jo psu izkažete s prikupnimi oblekicami, bleščečimi ovratnicami in človeku zabavnimi igračkami. S tem načeloma ni nič narobe, a psu takšna zbirka ne pomeni kaj dosti. Zato predlagam druge oblike razvajanja psa. Take, kjer bo tudi pes imel nekaj od njih. V nadaljevanju opisujem pet temeljev odgovornega lastništva, ki naj vam bodo v pomoč pri grajenju kakovostnega življenja.

1. Pravilna razporeditev časa

Psom se pogosto namenja preveč pozornosti (in na neustrezen način), zato razvijejo napačne vedenjske vzorce, kadar pozornosti ne dobijo, na primer, da izsiljujejo ipd.

 

Čas, ki ga namenite psu, je treba porabiti smiselno. Ne glede na to, ali imate časa veliko ali malo, morate upoštevati, kaj psi resnično potrebujejo. Omogočiti jim morate, da so psi, brez počlovečenja, in zadovoljiti njihove potrebe.

 

Kadar ste tri ure neprestano s svojim psom, ni nujno, da mu to koristi. Skupno kuhanje kosila, sedenje na vrtu, sledenje psa, ko hodite po stanovanju – vse to je zanj neproduktivno preživljanje časa.

 

Psu je treba odmeriti čas, ko ste z njim, ter ga preživeti usmerjeno in kakovostno. Manj je včasih lahko več.

 

2. Postavljanje prioritet

Prioriteti naj bosta dobra vzgoja in socializacija. Če pes ni vzgojen, z njim ne morete na sprehod, obisk, morje, k veterinarju itd.

 

Preberite si še, kako psa navaditi na vožnjo v avtomobilu.

 

Življenje s takim psom je nemogoče. Zato mu tudi ne morete ponuditi tistega, kar želi in potrebuje.

 

Taki psi so obsojeni na bivanje v stanovanju (po možnosti z desetimi različnimi barvnimi kombinacijami ovratnic in povodcev), a nikoli niso zadovoljeni in takšni, kot bi lahko bili. Socializacija pa je podaljšek vzgoje, ki poskrbi, da se pes zna obnašati ne le doma, ampak tudi v drugačnih okoliščinah.

 

3. Nadzor in preventiva

Svojega psa morate imeti ves čas pod nadzorom in hkrati biti pozorni na preventivo.

 

Zakonsko je določeno, da mora biti pes v urbanem okolju na povodcu. Zato se je tega treba držati in tu ne gre za izbiro – zakon je zakon.

 

Ni pomembno, kako dobro je pes vzgojen, na povodcu mora biti.

 

Zanimivo je, da so največkrat spuščeni ravno nevzgojeni psi.

 

Psa je neodgovorno spuščati ne le zaradi zakona, ampak tudi zaradi drugih psov, drugih živali in ljudi. Če svojega psa spustite tam, kjer je dovoljeno, pa morate biti prepričani, da obvlada odpoklic. Tak pes mora biti tudi socializiran in navajen drugih živali, prometa ipd.

 

Preventiva pomeni, da razmišljate vnaprej, da ste vedno en korak pred psom. Stvari, ki jih lahko predvidite, vas ne smejo presenetiti.

 

Na primer za psa, ki rad skače po ljudeh, ne morete reči, da vas je presenetil, ko je (spet) skočil na nekoga. S preventivo lahko poskrbite, da se taka neželena vedenja sploh ne bi zgodila.

 

4. Aktivnost s psom

Pes je nagonska žival. Bolje bodo njegovi lovski nagoni zadovoljeni, srečnejši bo. Zato pri izbiri aktivnosti upoštevajte genetiko posameznega psa.

 

Različne pasme imajo nagone različno izražene, zato morate pasmo dobro poznati. Preberite si, kaj morate vedeti o pasmah psov.

 

Prav tako morate ugotoviti, kaj prija točno vašemu psu, in se ob vseh spoznanjih odločiti za ustrezno udejstvovanje.

 

Lahko se vključite v šolanje za določeno pasjo disciplino ali pasji šport – možnosti je več kot dovolj.

 

Vodnik, ki psu ne zagotovi ustreznega gibanja, ni odgovoren.

 

Navaden sprehod ne sodi med fizične zaposlitve, ampak zgolj poskrbi za zadovoljevanje nekaterih osnovnih potreb.

 

5. Miselne zaposlitve

Poleg fizičnih pes potrebuje tudi miselne zaposlitve. To pomeni, da mu postavljate vedno težje naloge, iščete njegov potencial, ga spodbujate k reševanju miselnih problemov, ga učite trikov.

 

Pogosto opažam, da lastniki od svojih psov premalo zahtevate: nekaj jih naučite, nato pa to celo življenje utrjujete, kot da se pes ne bi mogel naučiti nečesa novega.

 

Ne pozabite: najprej poskrbite, da bo pes lahko pes, in zagotovite, da bodo njegove potrebe izpolnjene. Šele nato naj zavzame vlogo človekovega najboljšega prijatelja.

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

 

Želite prejemati takšne nasvete v vaš poštni nabiralnik? Prijavite se na naše e-novice posebej za lastnike psov:

 

psi, domači ljubljenčki
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno življenje z vašim psom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.