Kako boste izbrali vašega pasjega ljubljenčka?

Pri izbiri prave pasme preverite njene značilnosti. Se ujemajo z vami in vašo družino?

Vas otroci že dalj časa prepričujejo, da kupite psa? Ali pa si sami želite štirinožnega prijatelja, ki vas bo spodbujal, da več časa preživite na prostem? Za vas imamo dobro novico: Dokazano je, da so lastniki psov bolj zdravi in srečni, manj trpijo zaradi depresij, stresa ali visokega krvnega pritiska. Kljub prednostim, zaradi katerih je psa lepo imeti, pa  je to odnos, ki zahteva odgovornost. Vsi psi namreč potrebujejo sprehode, redne zdravstvene preglede in vašo pozornost.

Vendar pa so si tudi psi lahko zelo različni. Pasem je ogromno in vsaka ima svoje značilnosti. Zato vam želimo predstaviti splošne nasvete, kako se lotite izbire pravega psa za vas in vašo družino, da boste zares dobili najboljšega prijatelja.

 

Najprej se morate vprašati:

 • Velik ali majhen pes? – Morda se na prvi pogled zdi, da bo v majhnem stanovanju manjši kuža bolj zadovoljen kot večji, a to ni nujno res. Nekateri veliki psi radi poležavajo in jim bolj ustrezajo počasni sprehodi, med tem ko imajo manjši, na primer terierji, zelo veliko energije in potrebujejo veliko vadbe.
 • Veliko gibanja ali več poležavanja? – Kot smo že opozorili, vsi psi potrebujejo dnevno aktivnost, a nekateri je potrebujejo več, drugi manj.
 • Od frizure do obleke? – Seveda, tudi na to morate pomisliti. Nekateri psi so občutljivi zaradi kratke dlake, ki jih na mrazu ne ščiti, drugi imajo dolgo dlako, ki jo je potrebno ustrezno negovati.
 • Mladič ali že starejši pes? – Mladički so zares prisrčni, a jih je potrebno še marsikaj naučiti, zato se nekateri pogosteje odločijo za že malo starejše pse, ki pa prav tako zahtevajo privajanje na novega lastnika.
 • Čistokrvni ali mešančki? – Če s psom želite nastopati tudi na pasjih razstavah ali pa vas zgolj privlačijo izgled oziroma značilnosti določene čistokrvne pasme, potem ne boste izbrali mešančka.

 

Ste se približno že odločili? Če še vedno niste povsem prepričani, preverite še naslednjih sedem skupin. Namreč, pse so vzrejali za točno določene funkcije in vsaka skupina ima svoje posebnosti, prednosti in zahteve. Katera vam najbolj ustreza?

 • Pastirski psi (ovčarji), so najbolj zadovoljni na kmetijah z živalmi, ki jih morajo čuvati. Da bi bili srečni in dobro prilagojeni v urbanem okolju potrebujejo veliko vadbe, nalogo, ki jo morajo opraviti ali pa se morajo ukvarjati s športom kot na primer agiliti.
 • Lovski psi (beagli, jazbečarji) lahko po vonju ali s pogledom sledijo drugim živalim in tudi ljudem. Tisti psi, ki sledijo s pogledom, se premikajo zelo hitro, zaradi njihove moči in hitrosti jih je tudi zelo težko ujeti, če vam uidejo. Tisti, ki sledijo po vonju, so počasnejši, a gredo radi po svoje. Lahko so tudi zelo glasni in imajo potrebo po gibanju
 • Ne-športni psi (dalmatinci, kodri) so popularni družinski spremljevalci.
 • Športni psi (ptičarji, prinašalci, setri in španjeli) so aktivni, pozorni in zahtevajo vsakodnevno vadbo. Radi so z ljudmi in si želijo veliko pozornosti. Labradorec in zlati prinašalec, oba člana te skupine, sta med najbolj priljubljenimi družinskimi psi.
 • Terierji (beli višavski terierji, fox terierji, mehkodlaki pšenični terierji) so energični, pogumni in odločni ter radi kopljejo. Ustvarjeni za lov, zelo samostojni, zato jih je težko trenirati. Čeprav so lahko zelo prijazni, zvesti in stabilni ljubljenčki, so lahko tudi glasni in ugriznejo.
 • Psi pritlikavih pasem (španjeli Cavalier, čivave, jorkširski terierji) – pravi prijatelji – vse, kar si želijo, je biti z vami. A tudi oni potrebujejo vadbo. Ker so majhni in občutljivi, je potrebno na njih biti pozoren. Zvesti in pametni, radi se učijo novih trikov.
 • Delovni psi (bokserji, dobermani, rottweilerji, huskyji in aljaški malamuti) so rojeni za delo, kot je čuvanje, nošenje, reševanje ali vleka sani. Mnogi niso idealni za družinskega ljubljenčka, čeprav lahko z dobrim urjenjem in ustrezno socializacijo to postanejo. So neodvisni, močne volje in fizično prevladujoči, zato jih je potrebno imeti pod nadzorom in jim zagotoviti dovolj ustrezne vadbe.

 

Da boste še lažje izbrali, pa smo preverili tudi podatke Centralnega registra psov. V Sloveniji so najbolj pogoste naslednje pasme:

 

Po podatkih Centralnega registra psov je v Sloveniji 18 najbolj pogostih pasem:
Mešanec 43,31
Nemški ovčar 10,53
Zlati prinašalec 4,24
Labradorec 2,99
Maltežan 2,44
Bernski planšarski pes 2,39
Angleški koker španjel 1,47
Pekinčan 1,41
Zahodnovišavski beli terier 1,41
Shih Tzu 1,33
Nemški bokser 1,04
Yorkshirski terier 1,03
Rottweiler 1
Ameriški staffordshire terier 0,8
Čivava, kratkodlaki 0,79
Mops 0,75
Beagle 0,72
Samojed 0,71
Sibirski husky 0,7
Vse ostale pasme skupaj (333 različnih pasem) 20,94
  100

 

Kateregakoli psa boste izbrali, vam z njim in v njegovi družbi želimo čim več lepih in nepozabnih trenutkov.

 

Vir:

http://www.helpguide.org/life/choosing_the_right_dog.htm

http://dogs.about.com/od/becomingadogowner/a/choosingdog.htm

 

Želite prejemati takšne nasvete v vaš poštni nabiralnik? Prijavite se na naše e-novice posebej za lastnike psov:

 

psi, domači ljubljenčki
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno življenje z vašim psom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.