6 majhnih pasem psov, ki ne puščajo dlake

Preverite 6 majhnih pasem psov za v stanovanje.

Ker je v stanovanju ponavadi manj prostora kot v hiši ali na vrtu, so za bivanje v njem bolj primerne majhne pasme psov. Poleg tega je dobrodošlo, da pes, ki bo bival v stanovanju, ne pušča veliko dlake in ima manjšo potrebo po gibanju ter je bolj mirne narave, zaradi česar vam bodo hvaležni tudi sosedje. Poglejmo, katere pasme so to.

Majhni psi za v stanovanje - seznam

Kodrasti bišon


Francosko belgijski kodrasti bišon ne pušča dlake, poleg tega pa je majhne rasti in prijetnega, mirnega značaja in je zato odlična izbira za vse, ki bi radi imeli psa v stanovanju. Poleg vsega naštetega je dlaka kodrastega bišona tudi hipoalergena, kar pomeni manjšo možnost za nastanek alergij. Čeprav dlake ne pušča, pa ga je potrebno redno krtačiti, s čemer boste preprečili zavozlano dlako. Ta majhen kužek je eden redkih manjših pasem, ki po naravi ne laja veliko.

 

Kodrasti bišon zazrt naprej leži na črno belih tleh.

 

Francoski buldog

Naslednja pasma majhnega psa, ki ne pušča veliko dlake, je francoski buldog. Psi te pasme prav tako niso nagnjeni k lajanju, kar pomeni, da ne boste imeli težav s sosedi, in tudi ne potrebujejo veliko gibanja. Zadostovali bodo kratki dnevni sprehodi in druženje z vodniki v notranjosti doma.

 

Črn francoski buldog leži na sivi sedežni garnituri in si oblizuje smrček

 

Pomembno je, da so tudi kratki sprehodi učinkoviti in da vaš pes na njih čim bolj uživa. Več o tem, kako to doseči, najdete v članku Na sprehodu s psom ne buljite v mobitel.

 

Mali italijanski hrt

Tudi mali italijanski hrti so zaradi svoje majhne rasti in kratke dlake, ki je skoraj ne puščajo, ter zelo miroljubnega značaja primerni za stanovanje ali hišo. Vsaj enkrat dnevno potrebujejo krajši sprehod, sicer pa bodo zelo veseli, če bodo lahko svoj čas preživeli v družbi svojega vodnika in ostalih družinskih članov

 

Sivo-rjav italijanski hrt zazrt naprej stoji na beli preprogi, ob njem je majhna modra žogica.

 

Maltežan

Zelo priljubljena pasma majhnih kužkov za v stanovanje je tudi maltežan. Maltežanu dlaka skoraj da ne izpada, zato je tudi zelo primerna pasma za ljudi z alergijami. Kljub temu da je ne pušča, pa njegova dlaka zahteva precej nege in vsakodnevno krtačenje, še posebej, če je daljša.

 

Za bivanje v stanovanju in za družine so primerni tudi zato, ker ne potrebujejo veliko gibanja, so mirne narave in najbolj uživajo v »crkljanju« v naročju.

 

Bel maltežan počiva na sivi sedežni garnituri.

 

Vas zanima, če bi bil maltežan primeren tudi za vašo družino in katere pasme še pridejo v poštev? Preverite s testom Kateri pes bo pravi za vašo družino?.

 

Kratkodlaki jazbečar

Kot pove že ime, imajo kratkodlaki jazbečarji kratko dlako, ki pa jo je priporočljivo tedensko krtačiti. Na ta način boste poskrbeli, da bo vaš majhen kužek izgledal negovan, in preprečili, da bi dlaka ostala na vašem pohištvu ali pa na vaših oblekah. Kratkodlaki jazbečarji ne potrebujejo veliko dnevne aktivnosti, vsekakor pa so priporočljivi vsaj krajši dnevni sprehodi, s katerimi boste poskrbeli, da bo vaš pes ostal zdrav.

 

Kratkodlaki jazbečar počiva na sivi sedežni garnituri.

 

Bostonski terier

Bostonski terierji so zelo ljubeči majhni psi, primerni tudi za družine z otroki. Zaradi svoje majhne rasti in dlake, ki jim skoraj ne izpada, so primerni za bivanje v stanovanju. Pomembno je, da bostonskemu terierju vsak dan zagotovite dovolj telesne aktivnosti, saj gre za precej aktivno pasmo, ki bo v primeru pomanjkanja razvila neželena pasja vedenja - lajanje, grizenje in uničevanje stvari …

 

Bostonski terier z belo-modro ovratnico zazrt naprej sedi na beli odeji.

 

Ne glede na to, za katero pasmo psa se boste odločili, se morate pred prihodom novega pasjega ljubljenčka nanj ustrezno in temeljito pripraviti. V pomoč pri tem so vam lahko nasveti v članku Pozor, nov pes!

 

Za svojega pasjega ljubljenčka pa sklenite tudi Zavarovanje psov in se tako zaščitite pred morebitnimi stroški, ki lahko nastanejo, če se vaš pes poškoduje, zboli ali pa povzroči škodo.

družina, prosti čas, domači ljubljenčki, psi, zavarovanje psov
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno življenje z vašim psom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.