Kako pravilno komunicirati s psom?

Jure Pribičevič iz Alfakana svetuje, kako se pravilno pogovarjati s psom.

»Kako naj se pogovarjam s psom?« Gre za vprašanje, s katerim se zagotovo srečuje veliko lastnikov psov. Ste med njimi? Se sprašujete, ali vas pes sploh sliši, razume, mu morate ukaz večkrat ponoviti, s kakšnim glasom? Prav o tej temi je bil nedavno v New York Timesu objavljen članek, mi pa smo prosili Jureta Pribičeviča iz Alfakana, da ga komentira in doda svoje ključne nasvete za učinkovito komunikacijo s psom.

Me pes sliši in razume?

Pasji sluh je zelo dobro razvit, zato sam nimam nikoli pomislekov, da me pes ne sliši. Tudi besed se lahko nauči. Članek v New York Timesu omenja psa, ki zna 200 besed. Glede na moje izkušnje se pes res lahko nauči ogromno besed in besednih zvez, predvsem tistih, ki se mu jih splača naučiti. To lahko spretno uporabimo pri vzgoji psa.

 

Ali to pomeni, da vaš pes razume vaše besede? To je lahko čisto druga zgodba. Ko psu nekaj rečete, se odzove, ker zasliši vaš glas. Kar pa ne pomeni, da razume vaše besede oziroma pomen vaših besed. Če želite, da bo tudi razumel pomen besed, ga je to potrebno naučiti. Šele, ko vložite čas v učni proces (razumevanje vaših besed) lahko upravičeno pričakujete, da se nanje odziva - torej da razume njihov pomen in pravilno odreagira.

 

Naj pojasnim na primeru: domov pripeljete mladička in ta gre po stanovanju ter vtakne glavo v koš za smeti.  Rečete mu: “fuj”. Mladiček vas začudeno pogleda in ponovi vedenje. Ko mu denimo že četrtič rečete: “fuj” verjetno tudi pristopite do njega in ga začnete kregati ali fizično kaznovati. Na tem mestu se morate vprašati, kako naj mladiček ve, kaj pomeni beseda “fuj”, če ga tega prej niste naučili.

 

Kako naj se torej pogovarjam s psom?

Ton glasu

Marsikdo se s psom pogovarja kot z majhnim otrokom. V članku Mario Gallego-Abenza, kognitivni biolog in avtor študije o odzivanju psov na človeški govor, to odsvetuje. Edino z mladički, pravi, se lahko pogovarjate z višjim glasom. S psi, ki so starejši od enega leta, pa svetuje, da ljudje uporabljajo svoj normalen glas.

 

Sam svojim strankam svetujem, da v nobenem primeru ne spreminjajo tona glasu, niti glede na starost psa. Psa je potrebno navaditi in naučiti na vaš normalen ton glasu. Zato se z njim pogovarjate v tonu, ki vam je najbližji.

 

Odsvetujem povzdigovanje glasu, predvsem zato, ker se pes tega navadi. Sami lahko prej izgubite glas, kot kaj dosežete.

 

Obenem odsvetujem tudi ponavljanje ukazov, saj se pes v tem primeru navadi, da ni potrebno odreagirati na prvega. Psu zato vedno dajte samo eno povelje. Če se ne odzove na povelje, potem lahko sklepate, da vas ne razume, torej da ga tega povelja še niste dovolj dobro naučili. V učnem procesu je potrebno stopiti korak nazaj.

 

Kaj pa je najbolje storiti v tistem trenutku, ko se ne odzove? To je odvisno od položaja. Če denimo prečkate cesto in se pes ne ustavi, si pomagajte  z dolgim povodcem.

 

Besede

Uporabljajte besede, ki so psu blizu. Izogibajte se težko izgovorljivim besedam, kot tudi predolgim besedam in stavkom, saj pes težje razbere bistvo. Nekateri uporabljajo  nemške besede, ker so bolj odrezave, kar pa me vedno nasmeji.

 

Pes dejansko veliko razume. Še več pa sklepa iz naše govorice telesa in tona glasu. Pogovarjanje z njim kot z majhnim otrokom kot rečeno ni priporočljivo. Seveda pa to veliko ljudi počne, saj se takrat bolje počutijo. Imajo nekoga, s katerim se lahko pogovarjajo. Psi so zato tudi dobri terapevti.

 

Besede naj bodo torej kratke, jedrnate, predvsem pa dobro pogojene v učnem procesu.

 

Pri vsem pa je najbolj pomembno, da pridobite pozornost psa, da si pes želi, nagrado, ki jo imate. Uporabite nagrado, ki zadovolji enega izmed njegovih nagonov (kot npr. hrana ali igra). Potem je ton glasu, pa tudi uporabljena beseda skorajda nepomembna.

 

Neverbalna komunikacija s psom

Članek omenja, kako pomemben je pri komunikaciji s psom kontakt z očmi. Zato avtor svetuje, da pri pogovarjanju s psom uporabljate tudi obrazno mimiko, različne gibe in hrano.

 

Tudi sam sem pri pripravah svojih psov na tekmovanja prišel do enakih zaključkov. Denimo pri vaji pošiljanja psa do oddaljenega predmeta: če sem psu samo kazal z roko, kam naj gre, ne da bi sam obračal glavo, so bili rezultati slabši. Če pa sem v smeri kazanja z roko obrnil še pogled, so bili rezultati boljši.

 

Psi so dejansko mojstri opazovanja in govorice telesa.

 

Psi zaznavajo tudi naše kemijske spremembe in naša čustva. Predvsem zato, ker komunicirajo drugače kot ljudje in imajo izredno izostren voh. Voh psa je zelo dober in zaznava vsako čustveno spremembo v telesu človeka. Glede na naše čustveno stanje oddajamo ljudje tudi različen vonj, ki ga pes lahko zazna. Tako na primer, če vas je strah ali če ste veseli, se drugače vedete, prav tako pa oddajate tudi drugačen vonj, ki ga pes lahko zazna.

 

Več nasvetov za vzgojo, nego in skrb za zdravje psa najdete v brezplačnem priročniku Dobrodošel, pasji mladiček!

 

 

S psom se pogovarjate manj

Na koncu pa bi svetoval, da s psom manj verbalno komunicirate. Opažam, da se na splošno preveč pogovarjamo s svojimi psi. To je razumljivo, ker so naši prijatelji in terapevti. Vendar zaradi tega psi velikokrat naših besed ne jemljejo več resno in se nanje ne odzivajo.

 

Ko govorite, povejte bistvo, predvsem pa se zelo dobro podučite o pasjem učnem procesu.

 

Na ta način si boste zagotovili, da bo pes z veseljem upošteval vaša navodila ne glede na to, katere besede boste uporabljali in kakšen ton boste izbrali.

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

družina, psi, domači ljubljenčki, zavarovanje psov
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno življenje z vašim psom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.