5 vaj poslušnosti za lepše življenje vašega psa

Vaje poslušnosti koristijo tako psu kot lastniku.

Vaje poslušnosti v starem sistemu razumemo kot korakanje po poligonu, ko psa dobesedno silimo, da nekaj počne. Te vaje so zastarele. Da bodo vaje koristne za oba, mora pes v njih uživati in prek njih sprostiti svoj nagon, vodnik pa lahko v realnem življenju uporabi to, kar se pes nauči. Predstavljamo 5 pomembnih vaj poslušnosti.

Koristi, ki jih prinaša trening vaj poslušnosti

Če se vaj poslušnosti lotite pravilno, se s treningom izboljša komunikacija med vodnikom in psom. Druga korist je gotovo ta, da so lahko odlična mentalna zaposlitev za psa.

 

Danes večina psov ni dovolj mentalno zaposlenih. Premalo razmišljajo in ne rešujejo dovolj težkih nalog. Prav zato je učenje vaj poslušnosti lahko odlična mentalna zaposlitev za psa.

 

Tretja korist je sproščanje pasjega nagona. Psa lahko za opravljene naloge med treningom nagradite. Nagrada v obliki žogice ali hrane je lahko odlična zadovoljitev pasjih nagonov.

 

Z vajami poslušnosti pa se ne izboljša samo komunikacija s psom. Ustvari se tudi boljši odnos, saj s psom preživite več kakovostnega časa. Ni namreč dovolj, da s psom „samo živite“ in poskrbite, da 2-krat dnevno opravi svoje fiziološke potrebe.

 

S psom se morate nujno kakovostno ukvarjati, da ustvarite odnos, ki temelji na zaupanju.

 

In vaje poslušnosti so lahko del kakovostnega preživljanja časa.

 

Vaje poslušnosti so uporabne, če so naučene in utrjene v različnih okoljih (doma, zunaj, v urbanih okoljih,...), zato trening psa ne izvajajte samo na poligonu, saj noben pes ne živi samo tam.

 

1. Vaja „počakaj“

Vaja „počakaj“ je gotovo življenjskega pomena za psa. Če ste v urbanem okolju, je treba psa naučiti, da počaka. Ko odprete vrata, to pomeni, da ne steče takoj ven. Ne zato, ker bi mu želeli na ta način sporočiti, da ste vi vodja krdela. Ampak zato, da ne steče na cesto, kjer ga lahko povozi avto, in ne ogroža ljudi okoli sebe.

 

Na lastne oči sem videl, kako je gospod odprl prtljažnik, iz katerega je skočil pes. V tistem trenutku je mimo pripeljal avto, ki je psa zbil. In to samo zato, ker ni obvladal povelja „počakaj“.

 

2. Odpoklic

Vsak si želi imeti svobodnega psa in lepo vzgojenega psa in vsi hrepenite po tem, da bi pes prosto tekal okoli. Redko kdo pa zna psa naučiti dober odpoklic, torej da pes na klic priteče do vodnika.

 

Če psa ne boste naučili kakovostnega, hitrega in zanesljivega odpoklica, pes nikoli v svojem življenju ne bo izkusil prave svobode. Vedno bo moral biti na povodcu ali pa ga boste lahko spustili samo takrat, ko v bližini ne bo drugega psa ali druge živali.

 

3. Ležanje 

Zelo pomembno je, da psa čim prej naučite te vaje, ki jo strokovno imenujemo odlaganje. Pes bo lažje dlje časa počakal na mestu, recimo tistih 10 do 15 minut pred trgovino, če se zna na povelje uleči. Enako velja, če se s kom pogovarjate in je pes nervozen – dajte ga v ležečo pozicijo.

 

4. Vaja „fuj“

Po domače povedano: naučite psa, naj ne pobira stvari s tal. Zgodi se lahko, da je na tleh nastavljen strup in ob zaužitju lahko pes celo pogine. Pes mora poznati besedo „fuj“, da nemudoma izpljune tisto, kar ima v gobcu.

 

Besedo „fuj“ lahko seveda zamenjate tudi s katero drugo besedo, recimo „pusti“.

 

5. Na povelje na svoj prostor

To je vaja, ki jo opravljate doma. Pomeni, da gre pes na povelje na svoj prostor, ležišče ali v boks.

 

Zakaj je ta vaja uporabna?

 

Če imate obiske ali želite, da je mir. Tako pes tudi ni neprestano v pogonu, ampak si zna odpočiti. In to tako, da zna na povelje najti svoj prostor, se tam uleči in počakati.

 

Vaje poslušnosti lahko trenirate vsi

Vaje poslušnosti so super, če imajo smisel. In ta smisel ni samo hoja gor in dol po poligonu. Vaje so življenjsko uporabne.

 

Izvajate jih lahko vsi, ne glede na to ali si želite bolj vzgojenega psa, boljšega odnosa s psom ali se pripravljate na tekmovanje v športni kinologiji.

 

Vaje poslušnosti pa niso posebej povezane z vzgojo psa. Vzgoja je precej širši pojem, o katerem si lahko več preberete v članku Koliko časa traja in kako poteka vzgoja psa?

 

Veliko nasvetov o vzgoji pa tudi negi psa in skrbi za njegovo zdravje najdete v brezplačnem priročniku Dobrodošel, pasji mladiček!

 

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

psi, domači ljubljenčki, zdravje, preventiva, zavarovanje psov
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno življenje z vašim psom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.