Ko gre mladostnik prvič sam v svet

Vsem bo lažje, če se na to skupaj pripravite.

Vas je tudi vaš mladostnik presenetil z idejo, da bi letošnje počitnice šel na potovanje sam, morda celo v tujino? Pred mladostnikom je nova nepozabna izkušnja, pred vami pa preizkus vašega starševstva. Samostojnost otroka, dosežena na spodbuden in pozitiven način, je pravzaprav največji starševski dosežek. Preverite nekaj nasvetov, kdaj lahko otrok sam potuje v tujino in kako ga na to pripraviti.

Ko mladostnik odrašča, ga vse bolj zanima svet okoli njega. Primarna družina ni več dovolj, vse bolj postanejo pomembni odnosi z vrstniki. Prav tako se stopnja odgovornosti vse bolj prenaša od staršev na mladostnika. Mladostnik poskuša iz vprašanja v vprašanje premakniti meje – biti dlje zunaj, prespati pri simpatiji, vzeti avto ali odpotovati v tujino. Želi si novih izkušenj in dogodivščin.

 

Vi kot njegovi starši pa si verjetno želite, da bi mu jih lahko omogočili. Morda je vaš mladostnik prišel z letakom za jezikovne počitnice ali pa kar z idejo, da bi s prijatelji sam šel na poletne počitnice. Ne glede na izbiro destinacije in obliko potovanja ste najverjetneje po eni strani navdušeni, po drugi pa zaskrbljeni, kako otroka pripraviti na pot v tujino.

 

Kdaj lahko otrok sam potuje, je odvisno od starosti in zrelosti

Odločitev ali mladostnika pustiti v tujino ali ne, je v veliki meri odvisna od njegove starosti, predvsem pa od njegove zrelosti.

 

Zrelost dosežemo na različnih področjih razvoja: telesnem, čustvenem, socialnem, spoznavnem področju … A ne ob istem času. Pravni vidik zrelosti je v Sloveniji določen z 18 leti, a takrat se možgani še vedno razvijajo. Mladostniki so vse bolj sposobni načrtovanja, predvidevanja, nadzora in abstraktnega mišljenja, kar jim bo zagotovo prišlo prav pri načrtovanju potovanja ali pri nadzorovanju ravnanja v tujini. A njihovi centri za čustvovanje še niso povsem zreli in zato včasih pride do čustvenih izbruhov ali impulzivnih odzivov.

 

Zrelost vašega mladostnika najlažje ocenite glede na njegovo preteklo vedenje.

 

To lahko preverite predvsem glede na to, s čim se ukvarja (npr. taborništvo, šport, jeziki) in na kakšen način (npr. vodi taborniško skupino, pomaga trenerju v športnem klubu). Tako lahko ocenite, v kolikšni meri prevzema odgovornost, v kolikšni meri se drži dogovorov, v kolikšni meri se znajde v različnih situacijah in prevzema pobudo.

 

Prav tako boste mladostnika zagotovo lažje poslali v tujino, če je v preteklosti že potoval z vami. Predhodna vedenja so napovednik nadaljnjih vedenj. Če se je mladostnik že na vaših skupnih potovanjih znašel in sodeloval pri načrtovanju ogledov, je zelo verjetno, da bo z določeno podporo to počel tudi sam. Več izkušenj iz tujine kot bo mladostnik imel, lažje se bo v tujini znašel tudi sam.

 

Če niste povsem prepričani, da je mladostnik pripravljen, da lahko sam potuje , mu lahko omenite različne možnosti potovanj, kamor ne bo odšel z vami, ampak s svojimi vrstniki:

 • vse pogosteje mladi izkušnjo potovanja pridobijo v šoli, kjer za njih skrbijo pedagoški delavci;
 • še bolj neformalno okolje mladim omogočajo nevladne organizacije, kot so npr. mladinski centri, ki s financiranjem iz programov, kot je npr. Erasmus+, mladim omogočijo skoraj brezplačno izkušnjo tujine (mladinske izmenjave, izobraževalni treningi itd.);
 • oblika potovanj za mladostnike so tudi jezikovni ali drugi tečaji;
 • tudi v različnih krožkih ali dejavnostih, npr. šport ali glasbeno tekmovanje, se mladi spoznavajo s tujino v nekoliko bolj varnem in načrtovanem okolju;
 • svojemu mladostniku lahko omenite možnost opravljanja prostovoljnega dela v tujini ali pa ga povežete s prijatelji ali sorodniki v drugi državi.

 

Se z vašim otrokom veselite, da je sprejet na študij ali prakso v tujini? Preverite, kako je z zavarovanji.

 

Odločilno je tudi vaše zaupanje

Ne glede na pretekle izkušnje in zrelost mladostnika pa je najpomembnejše, v kolikšni meri zaupate svojemu mladostniku in njegovim prijateljem, s katerimi si želi v tujino.

 

Pobrskajte po spominu in ocenite, ali se je mladostnik držal dogovorov. Se je vrnil ob določeni uri? Je sam poskrbel za mesečno karto za avtobus? Je peljal sestrične na izlet ali na bazen? Je vse to opravil vestno in brez večjih zapletov?

 

Vprašajte se tudi, če je v situacijah, ki jim ni bil kos, znal poiskati pomoč. Vas je poklical in (vsaj delno) sam rešil situacijo?

 

Premislek o njegovem vedenju je odlično izhodišče za pogovor, ki ga boste z mladostnikom imeli takrat, ko vas bo vprašal, če lahko gre sam v tujino. Takrat se vprašajte tudi sami, v kolikšni meri si zaupate, da ste sprejeli pravo odločitev, ko ste mu odgovorili z da.

 

Sodelujte pri pripravah, a ne urejajte stvari namesto njega

Da boste lažje odgovorili pritrdilno, se lahko skupaj z mladostnikom temeljito pripravite na odhod.

 

Pri tem bodite pozorni, da mu ne kratite preveč svobode. Ne prevzemajte odgovornosti nase, pač pa mu dopustite čim več priložnosti, da se že v domačem okolju preizkusi v nekoliko bolj neznanih situacijah. Sam naj kupi letalske karte, sam naj že vnaprej rezervira prenočišče in poskrbi za prevoze. Tako se bo počutil bolj suverenega in pripravljenega, vi pa boste imeli priložnost opazovanja in reflektiranja.

 • Pred odhodom skupaj preverite dokumente. Pogovorite se, kaj se zgodi, če dokumente izgubi ali mu jih ukradejo. Naredite kopijo dokumentov, ki naj jo shranjuje na drugem mestu, eno kopijo pa obdržite doma tudi vi.
 • Poleg zahteve po veljavnem potnem listu ali osebni izkaznici je pomembno, da pred odhodom uredite tudi dodatne zahteve, ki lahko veljajo za otroke in mladostnike, ki potujejo sami. Te so različne od države do države. Pred odhodom poiščete zakon o tujcih na spletni strani ministrstva za zunanje zadeve države, v katero otrok ali mladostnik potuje. Koristne informacije lahko pridobite tudi na spletnih straneh diplomatsko-konzularnih predstavništev.
 • Pri potovanju z letalom je zelo priporočljivo, da pri letalskem prevozniku preverite pogoje potovanja. Tako npr. lahko otrok  pod določenimi pogoji potuje z letalom brez spremstva starejše osebe, če ga starši ali skrbniki pripeljejo, nekdo drug pa pričaka na ciljnem letališču.
 • Glede plačevanja obstaja mnogo varoval, ki jih ponujajo različne banke, od prejemanja sporočil, limitov itd. Dogovorite se o porabi denarja in preverite postopek preklica bančnih kartic.
 • Ne slikajte si preveč črnih scenarijev, kaj vse se mu lahko pripeti na potovanju. Za primer bolezni ali nezgode,  zlorabe dokumentov,  kraje prtljage … pa lahko pomaga sklenjeno zavarovanje potovanj v tujino.
 • Pozanimajte se o lokaciji potovanja in njegovemu načrtu poti. Shranite si naslove prenočišč.
 • Dogovorite se za pravila komunikacije, npr. da se vsak večer slišite, kako je. Lahko se dogovorite za spremljanje družbenih omrežij. Pri tem pazite, da se dogovorov držite tudi vi, predvsem da ne boste preveč vsiljivi. Če se dogovorite za en klic na dan, ga ne kličite vsako uro.

 

To je seveda lažje reči, kot narediti. Pa vseeno. Odhod v tujino je pomemben korak na poti k samostojnosti. Vzemite ga kot pomemben mejnik, ki ga je treba proslaviti. Hkrati je to preizkušnja tudi za vas. Tako lahko preverite, koliko otroku zaupate, s tem pa podprete njegovo individualnost, odgovornost in samostojnost. Če ste ocenili, da je dovolj zrel in odgovoren, in če ste se na potovanje pripravili ter o njem pogovorili, je pred vami in pred njim čudovita izkušnja.

 

Po zakonu lahko otroci in mladoletniki do dopolnjenega 18. leta v tujino ali iz nje potujejo brez dovoljenja zakonitega zastopnika. Vseeno pa mladoletniki sami še ne morejo prečkati meje brez polnoletnega spremljevalca. Za nekatere države pa je dovoljenje zakonitega zastopnika še vedno potrebno. Obrazce v treh jezikih imate na voljo na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije, lahko pa uredite tudi na vseh upravnih enotah in krajevnih uradih.

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

 

družina, otroci, turistično zavarovanje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan z vašimi otroki, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.