5 stvari, ki jih ne boš izvedel na faksu

Kot študent lahko izkoristiš marsikatero ugodnost, ki ti bo olajšala in popestrila študentsko življenje.

Biti študent je več kot le obiskovati predavanja in se pripravljati na izpite, projekte in predstavitve. Je obdobje, ki prinaša tudi številne izzive in priložnosti: študijske izmenjave, cenejša potovanja, možnost prihranka pri avtomobilskem zavarovanju in še kaj. Pa veš, da je v najemniškem stanovanju dobro imeti posebej zavarovane svoje stvari? Tega te na faksu zagotovo ne bodo naučili, zato beri dalje.

1. Vozi se ceneje

Na avtobusni ali železniški postaji v bližini svojega stalnega bivališča se pozanimaj o subvencioniranem prevozu študentov na kraj študija. Nekaj nasvetov lahko dobiš tudi na spletni strani MZIP in na portalu IJPP. Več informacij o mestnem potniškem prometu preveri na spletni straneh, glede na kraj tvojega študija. V pomoč pa ti bo morda tudi spletna stran: https://prevoz.org/, kjer lahko spremljaš, kdo z avtomobilom nudi prevoz iz kraja v kraj; stroške poti pa si po navadi porazdelite potniki v avtu.

 

Imaš svoj avto? Z brezplačno mobilno aplikacijo Drajv prišparaj pri zavarovanju.

 

V Zavarovalnici Triglav smo sodobno tehnologijo izkoristili za razvoj mobilne aplikacije DRAJV, ki te bo spodbudila k varnejši vožnji. S pomočjo signala GPS in senzorjev v pametnem telefonu aplikacija spremlja upoštevanje hitrostnih omejitev ter prekomerne sile pri pospeševanju, zaviranju in vožnji v ovinek. Na podlagi zbranih podatkov pa poda oceno varnosti tvoje vožnje. Tako hkrati lahko spremljaš svojo vožnjo, z varnim vedenjem pa lahko izkoristiš še prihranek pri avtomobilskem zavarovanju in tudi zavarovanju Mladi voznik. Po 1 % popusta mesečno lahko pridobiš za prevoženih vsaj 200 km mesečno, oziroma 2 % za prevoženih vsaj 400 km mesečno. Pri zbiranju popustov mora biti skupni rezultat voženj vedno vsaj 90 točk. Maksimalni seštevek popusta, ki ga lahko pridobiš v 10 mesecih, je omejen na 20 %.

 

2. Zavaruj se v svojem novem domu

Si našel pravo najemniško stanovanje? Pri lastniku stanovanja preveri, kakšno zavarovanje za dom ima sklenjeno, in poskrbi, da bodo v tvojem novem domu tudi tvoje stvari ustrezno zavarovane. Veliko najemnikov niti ne pomisli, da za svojo lastnino in odgovornost potrebujejo lastno zavarovalno polico. Zmotno mislijo, da so kriti s polico lastnika zavarovanja. To pa navadno ne drži.

 

Kot najemnik zavaruj svoje stvari – recimo računalnik. Če ti ga uniči indirektni udar strele in si ga ustrezno zavaroval, se ti škoda povrne. Več nasvetov smo zbrali tukaj.

 

3. Lahkih nog naokrog

Kar 83 % mladih med 15. in 24. letom se po podatkih Statističnega urada RS vsaj enkrat na leto odpravi na krajše ali daljše potovanje v tujino. Študij je namreč tudi čas, ko si lahko privoščiš biti tudi brezskrben. Za plitkejši študentski žep zagotovo pomaga, da lahko izkoristiš številne ugodnosti za študente. Tako je lahko potovanje v tujino tudi zelo ugodno.

 

Z izletnadlani.com, ki so odličen vir poceni letov, smo pogledali tudi, kako se izogneš težavam, ko se odpraviš na pot. Preveri, na kaj moraš biti pozoren.

 

Na potovanjih po Evropi imej s seboj Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, vendar ti ta  zagotavlja le pravico do nujnih oziroma potrebnih zdravstvenih storitev pri zdravnikih in zdravstvenih ustanovah, ki so del javne, državne zdravstvene mreže. V tem primeru bi del stroškov, kot na primer prevoz domov, moral pokriti sam.

 

Za tvoja potepanja je zato pomembna, skorajda nujna sklenitev zavarovanja potovanj v tujino. Tako se učinkovito zavaruješ pred nepredvidenimi dogodki in posledicami, ki se lahko zgodijo tebi in tvojemu premoženju na potovanjih v tujini. V okviru dogovorjene zavarovalne vsote so ti kriti stroški nujnega zdravljenja in prevoza zaradi bolezni ali nezgode, obenem pa imaš zagotovljeno 24-urno medicinsko asistenco.

 

Te zanima 5 najpogostejših vprašanj in odgovorov o zavarovanju potovanj v tujino? Potem beri dalje …

 

4. Po izkušnje na študijsko izmenjavo in delo v tujino

Med študenti so zadnja leta čedalje bolj priljubljene študijske izmenjave, ki jih ponuja večina fakultet. Na svoji fakulteti se pozanimaj, kakšni so pogoji za izmenjavo in katere fakultete iz različnih držav so vključene. Tako se boš lažje odločil, kam, za koliko časa in kdaj bi se odpravil na izmenjavo. Najbolj priljubljen program za študijske izmenjave je Erasmus, ki ponuja tudi študijske prakse.

 

Študijske izmenjave so vedno koristne, saj spoznavaš novo okolje, spoznaš učni proces v tujih državah, pridobiš veliko novih prijateljev, pa tudi »stopiš iz svoje cone ugodja«.

 

Za čas izmenjave ti svetujemo sklenitev zavarovanja za študij v tujini.  

 

5. Kaj pa, ko poteče status?

Do konca študijskega leta, v katerem boš dopolnil 26 let, si v času rednega študija kot družinski član zavarovane osebe upravičen do vseh zdravstvenih storitev.

Enako velja, če si izredni študent in nimaš sklenjene pogodbe o zaposlitvi ali nisi kot brezposelna oseba prijavljen na Zavodu RS za zaposlovanje.


Po koncu študijskega leta, v katerem si dopolnil 26 let, si moraš obvezno zdravstveno zavarovanje  urediti sam, saj kot družinski član ne moreš biti več zavarovan preko staršev. 

potovanja, prosti čas, sklepanje zavarovanj, preventiva, zavarovanje preko spleta, DRAJV, zdravje, turistično zavarovanje, zavarovanje DOM,
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim avtomobilom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.