Psi in zobje: Nega in zdravje

Kako lahko sami poskrbite za zdravje zob in dlesni svojega psa.

Redna in pravilna nega zob in dlesni je pri psih zelo pomembna. Psi se namreč prehranjujejo z vedno bolj mehko, predpripravljeno hrano. Zaradi tega lahko imajo ob neustrezni skrbi za zdrave zobe in dlesni številne težave. Jure Pribičevič iz Alfakana svetuje, kako pravilno poskrbeti za pasje zobe. 

Kako poskrbeti za pasje zobe

Pasji zobje so prilagojeni za trganje in žvečenje hrane. Ker v današnjem načinu življenja kot naši hišni ljubljenci jedo večinoma pred pripravljeno hrano, je dodatna skrb za zdrave zobe in dlesni zelo pomembna. 

Preberite si več, kako lahko z uravnoteženo prehrano poskrbite za zdravje psa.


Psi si sicer s trganjem in žvečenjem surovih kosov mesa in mesnatih kosti sami čistijo zobe. Če jim takšne prehrane  ne omogočamo, je potrebna dodatna pozornost in skrb.


V vsakem primeru priporočam redno pregledovanje ustne votline, da lahko dovolj zgodaj opazite in preprečite morebitne težave. Na takšen pregled je treba psa seveda postopno navaditi s pomočjo pozitivne motivacije. Kako, bom opisal v zadnjem delu članka. Opisan bo postopek za navajanje psa na ščetkanje zob, vendar enak velja postopek za pregledovanje zob in ustne votline. 

Redno pregledovanje pasjih zob

Kot sem že omenil, lahko sami poskrbite za dobrobit zob in dlesni pri svojem psu z rednim pregledovanjem. Prav tako pa je treba vsakodnevno ščetkanje (oz. najmanj vsak drugi dan). Ta frekvenca je zelo pomembna, saj če delamo manj od tega, je enako kot če ne bi ščetkali. 

Več o negi in zdravju psa lahko najdete v priročniku.


Pomembno je, da mehansko z zobno ščetko odstranjujete še mehke obloge, ki se na pasjih zobeh nabirajo dnevno. Ob ščetkanju lahko sproti pregledate zobovje in ustno votlino. Tako lahko hitro zaznate kakršnekoli spremembe (npr. kakšno bulo, počen zob, gnil zob …) in lahko hitro ukrepate. Preventiva je vedno boljša kot kurativa. 

Ob opaženi spremembi o tem obvestite svojega veterinarja, ki vam bo lahko strokovno ustrezno svetoval, kako naprej. 

Pasje žvečilke

Za čiščenje zob in utrjevanje žvečilnih mišic so zelo primerna tudi naravne žvečilke za pse. 

Žvečenje je za psa sproščujoče in naravno vedenje, zato je prav, da so žvečilke redno na njegovem meniju (če jih seveda dobro prenaša). Pomembno je, da niso pretrde. Kriterij naj bo to, da če pritisnete svoj noht ob žvečilko, se mora v njej to poznati).
 

Ščetkanje zob pri psu

Kako psa navadite na prijetno ščetkanje, za katerega je dobro, da postane vaš vsakodnevni ritual?

1. Ščetkanje izvajajte najprej v nevtralnem okolju brez motenj

Mirno okolje je na začetku pomembno zaradi tega, da se pes lahko skoncentrira na to, kaj počneta. Če bi začeli zunaj in bi bilo okoli njega npr. polno vonjav, drugih psov, ljudi … bi se pes težko skoncentriral na to, kaj želite od njega. 

2. Trenirajte z umirjenim psom

Boljše je, da greste prej na sprehod, da bo vaš pes porabil odvečno energijo. Tako bo med treningom lažje ostal umirjen.

3. Psu naj hrana predstavlja nagrado

Pri treningu naj hrana psu predstavlja nagrado. Le tako boste lahko trenirali s pomočjo pozitivne motivacije. Če pes ne bo želel vzeti hrane od vas, boste težko trenirali. V tem primeru je treba najprej urediti ta del.

4. Privajanje psa na ščetkanje zob z uporabo pozitivne motivacije

Ne prehitevajte s koraki v učnem procesu!


1. korak: Pes je osredotočen na vas in vzame hrano, ko mu jo ponudite.
2. korak. Dotikate se njegove glave in gobčka (vmes ga nagrajujete).
3. korak: Vihate mu ustnice, odprete gobček (vmes ga nagrajujete).
4. korak: S prsti se dotikate zob (vmes ga nagrajujete).
5. korak: Vzamete ščetko in se dotikate zob izmenično s prsti in ščetko (vmes ga nagrajujete).

6. korak: Zob se lahko dotikate le s ščetko. Na začetku ga nagrajujte zelo pogosto, nato pa s treningom počasi čedalje manj.


Svojega psa zavarujte
Kljub skrbi za ustrezno prehrano, zdravje ter dobro počutje psa, ta lahko zboli ali se poškoduje. Pri kritju veterinarskih stroškov, ki lahko nastanejo zaradi bolezni ali poškodbe vašega pasjega ljubljenčka, vam pomaga zavarovanje psa. Prav pa vam pride še v številnih drugih primerih.Psi, zobje, domači ljubljenčki, družina
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno življenje z vašim psom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.