Nasveti za negovanega psa

Poskrbite za negovanega, zdravega in zadovoljnega psa.

Ustrezna nega je pomembna za dobro počutje psa, hkrati pa pomaga preprečiti zdravstvene zaplete. Med skrbjo za dlako odkrijete zajedavce. Z zobno higieno preprečite bolezni zob in dlesni. S preventivnimi cepljenji in drugimi ukrepi pa zagotovite, da se bolezen mladička izogne v velikem loku. S primerno nego tako vsaj delno poskrbite tudi za to, da zdravstveni stroški za psa ne poletijo v nebo.

Navajanje psa na nego

Psa je treba na nego navajati postopoma. Ni dobro, da že na začetku pretiravamo s skrbjo za njegovo zdravje, čistočo in urejenost. Mladiček bo to zelo verjetno doživel kot slabo izkušnjo in se bo v prihodnje temu upiral. Predlagamo, da ga v nego uvajate polagoma.

 

  • Najprej mladička seznanite s predmeti za nego (naj jih npr. povoha). Ob tem ga hranite z njegovo hrano. Tako bo negovalni postopek povezal z nečim prijetnim.
  • Po nekaj dneh spoznavanja in hranjenja začnite s kratko nego, ob tem pa psa spet hranite.
  • Nego lahko potem postopoma podaljšujete.

 

Ko psu to postane prijetno, počasi zmanjšujte količino hrane, ki jo dobi med negovalno oskrbo.

 

Čistoča in urejenost = zdravje

Dlaka, oči, ušesa, zobje, tačke, kremplji ... Vsem delom pasjega telesa se je občasno treba posvetiti.

 

Česanje psa

Ne glede na to, kakšno dlako ima posamezna pasma, je česanje vedno potrebno. Pripomočki za česanje mladička naj bodo nežni, zagotovo pa boste potrebovali glavnik in krtačo.

 

Običajno vam bodo glede tega dobro svetovali že vzreditelji, sicer pa se pozanimajte pri strokovnjakih za nego dlake. Velja pa, da daljša ko je dlaka, več pozornosti ji boste morali nameniti. Da bo česanje lažje, dlako nežno poškropite z vodo.

 

Kopanje psa

Dovolj bo, če boste psa oprhali enkrat na dva meseca. Psi imajo namreč na koži olja, ki jo ščitijo, z umivanjem pa jih odstranite. Sicer pa je pogostost kopanja odvisna tudi od pasme in značaja psa. Če se mladiček loteva blatnih raziskovalnih podvigov, bo najbrž vseeno potreboval kakšno prho več kot sicer.

 

Izberite nežen pasji šampon za mladičke in ga uporabljajte zmerno. Pred kopanjem psu razčešite dlako, pod tačke pa mu namestite nedrsečo podlago. Mladička na prho navajajte postopoma.

 

Čiščenje ušes pri psu 

Ko psa okopate, bodite posebno pozorni, da mu dobro osušite tudi ušesa. Dokler ta niso suha, naj kosmatinec ne gre na prosto, da ne pride do vnetja.

 

V ušesa lahko nakapate posebno sredstvo za čiščenje, ki ga dobite pri veterinarju, nato pa umazanijo pobrišete z vlažnim robčkom. Ne uporabljajte palčk za čiščenje ušes.

 

Več nasvetov o negi ušes so pripravili na Prva-K kliniki.

 

Čiščenje zob pri psu

Podobno kot nas tudi pse ogrožajo zobni kamen in obloge. Njihovo nabiranje lahko preprečite z vsakodnevnim ščetkanjem ali čiščenjem vsaj vsak drugi dan. Uporabite zobno ščetko in posebno pasjo zobno pasto. Tista, ki je namenjena ljudem, namreč vsebuje preveč natrija.

 

V pomoč pri čiščenju zob ter celo krepitvi čeljustnih mišic in dlesni je lahko tudi grizenje surovih kosti. Za to so primerne mehkejše kosti (piščančji hrbti, perutničke, bedrca ali prašičji oziroma kravji rep). Psu jih ponudite dva- do trikrat tedensko, a bodite pozorni, če se morda pojavi driska ali zaprtje ob hkratni prehrani z briketi. Debelejše zobne obloge in kamen lahko odstrani le veterinar.

 

Krajšanje krempljev pri psu

Večina ljudi to opravilo prepusti frizerju ali veterinarju. Če se boste tega lotevali sami, kupite primeren ščipalnik in bodite zelo pazljivi. Krempelj ima namreč dobro prekrvljen mešiček. Če prirezujete pregloboko, lahko teče kri in psa boli. Krajšanje krempljev je nujno, saj ti izrastki, če so predolgi, psa ovirajo pri hoji. Ne smejo se dotikati tal.

 

Preventiva

Zdravstvene in druge zaplete je najbolje preprečiti. Za to so ključni:

 

Obiski pri veterinarju:

Ti naj bodo del redne preventive. Veterinar bo svetoval glede obveznih cepljenj in tistih, ki ohranjajo mladičkovo zdravje in preprečujejo nalezljive bolezni.

 

Na prvo cepljenje mladička odpeljete okoli osmega tedna starosti. Veterinar ga redno spremlja na pregledih ob cepljenju do približno četrtega ali petega meseca starosti. Če ni nobenih zdravstvenih težav, veterinarja običajno spet obiščete čez eno leto. Tudi kasneje priporočamo redni letni veterinarski pregled.

 

Strošek prvega preventivnega pregleda v višini 30 evrov vam povrnemo mi.

 

Zaščita pred zajedavci in klopi:

Redno je treba skrbeti za to, da mladička ne napadejo notranji in zunanji zajedavci. Vsak tak napad namreč oslabi pasji organizem.

 

Del obvezne opreme za skrbno urejenega in zdravega pasjega ljubljenčka naj bo posebna pinceta za odstranjevanje klopov.

 

Zaščita pred poškodbami:

Gibanje in vrsto aktivnosti prilagodite velikosti, pasmi in starosti psa. V času intenzivne rasti naj bodo mladički zmerno dejavni, saj takrat njihove kosti hitro rastejo in so zato bolj dovzetne za poškodbe.

 

Potrebujete poleg nasvetov za nego in skrb za zdravje psa tudi napotke za njegovo vzgojo? Najdete jih v našem brezplačnem priročniku Dobrodošel, pasji mladiček!.

 

psi, zavarovanje psov, družina, domači ljubljenčki
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno življenje z vašim psom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.