Odkrivamo pasje talente

Nasveti za odpravljanje neželenih pasjih vedenj.

Vaš pes laja na tujce, skače po ljudeh, vleče na povodcu … Ste se kdaj vprašali, kaj se skriva za tovrstnimi neželenimi vedenji in kaj lahko naredite, da jih odpravite? Morda pa morate namesto problema v tem prepoznati talent svojega psa in ga pravilno usmeriti.

Kaj je neželeno pasje vedenje?

Definicija neželenih pasjih vedenj se razlikuje od vodnika do vodnika. Kar je za nekoga običajno vedenje (npr. lajanje psa na tujca, ki pride k hiši, saj želi imeti psa čuvaja), je lahko za drugega izrazito neželeno, ker živi v urbanem okolju in je lajanje moteče. Zato je neželeno vedenje tisto, ki moti vodnika ali okolico.

 

Zaradi takšnih vedenj se lastniki obrnejo na strokovnjake, ki se ukvarjamo z vzgojo psov. Če gre za resna neželena vedenja, je potrebna prevzgoja psa. Neželena vedenja pa so tudi vse manjše težave, ki se pojavljajo (npr. da pes ne pride na odpoklic in ga vodnik zato ne more spuščati s povodca).

 

Vzroki, da se pes vede neželeno

Da bi odpravili neželeno vedenje svojega psa, najprej ugotovite, zakaj se tako vede:

 

1. Frustracije 

Če pes ni dovolj psihično in fizično zadovoljen, se v njem nabirajo frustracije.

 

Pes je nagonska žival. Bolj bodo zadovoljeni njegovi lovski nagoni, srečnejši bo.

 

Pes ni utrujen in teži k temu, da porabi odvečno energijo. Najverjetneje jo bo porabil v skladu s svojimi nagoni. Različne pasme imajo nagone različno izražene, zato morate dobro poznati pasmo. Preberite si, kaj morate vedeti o pasmah psov.

 

Pes, ki ni vzgojen in ima veliko energije, bo zato verjetno preganjal ptiče, mačke, kopal luknje, lajal, grizel,… Počel bo vse, da bo lahko zadovoljil svoje nagone. 

 

Psu morate zagotoviti dovolj gibanja. Ugotovite, kaj prija prav vašemu psu, in se glede na to odločite za ustrezno udejstvovanje. Ne pozabite, da navaden sprehod ne sodi med fizične zaposlitve, ampak zgolj poskrbi za zadovoljevanje nekaterih osnovnih potreb.

 

2. Premalo vzgoje

Ljudje se žal ne odločajo za kakovostne tečaje vzgoje ali sploh ne vlagajo v vzgojo svojega psa. Pes, ki ni vzgojen, seveda ne more vedeti, kaj je prav in kaj narobe. Ne zna ločiti med želenimi in neželenimi vedenji. To mu morate v procesu vzgoje predstaviti vodniki.

 

Če želite psa naučiti, kaj so želena vedenja in odpraviti neželena, ga je treba vzgojiti.

 

3. Premalo mentalne stimulacije

Pes mora uporabljati svoje možgane in se učiti novih stvari. To pomeni, da mu postavljate vedno težje naloge, iščete njegov potencial, ga spodbujate k reševanju miselnih problemov, ga učite trikov.

 

Pogosto opažam, da lastniki od svojih psov premalo zahtevate: nekaj jih naučite, nato pa to celo življenje utrjujete, kot da se pes ne bi mogel naučiti česa novega.

 

Z učenjem mu boste odvzeli negativno energijo in jo nadomestili z novimi vajami. Mentalna stimulacija je seveda del vzgoje. 

 

4. Slaba socializacija 

Če je bilo v procesu socializacije storjenih preveč napak, če proces ni bil pravilno izveden ali se ga ljudje sploh niso lotili, bo pes slabo socializiran. Pes se bo v okolju z motnjami slabo počutil, bo negotov in prestrašen, zato se lahko začne vesti na neželen način. 

 

V neželenih vedenjih lahko prepoznate talente

Menim, da se v neželenih vedenjih največkrat kažejo pasji talenti. Lastnike bi zato rad spodbudil, da poiščete talente svojih psov in se manj ukvarjate z njihovimi problemi:

 

  • Če imate psa, ki z veseljem skače, tudi po ljudeh, imate skakača. Potrudite se zadovoljiti ta njegov nagon in obiščite tečaj agilitya.
  • Če imate psa, ki vleče na povodcu, imate vlečnega psa. Lahko se preizkusite v kakšnem vlečnem športu, kot sta npr. canicross ali bikejoring.
  • Če imate psa, ki izkoristi vsak trenutek, da lahko skoči v vodo in plava, imate plavalca. Potrudite se in mu večkrat omogočite plavanje.
  • Če pes zelo rad voha po tleh, ga usmerite v delo z nosom ali kakšno drugo obliko dela, kjer lahko zadovolji lovske nagone.

 

Če torej vidite, da se v določenem trenutku psu vklapljajo nagoni, vam svetujem, da se potrudite zadovoljiti te nagone.

 

Ko se začnete ukvarjati z njegovimi talenti, pes pa lahko izživi svojo energijo, njegovo neželeno vedenje na drugih področjih velikokrat izgine. Seveda se to ne zgodi čez noč, vendar so zadovoljeni pasji nagoni predpogoj za to.

 

Pes vedno teži k temu, da zadovolji svoje nagone. Če jih ne more zadovoljiti skupaj z vodnikom, jih poskuša sam. Zato se ukvarjajte s talenti vašega psa, z njegovo vzgojo in preventivo.

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

psi, domači ljubljenčki, preventiva, družina
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno življenje z vašim psom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.