Otrok na poganjalcu

Razmišljate, da bi svojemu otroku kupili poganjalca? Preverite nasvete KD Rajda, na kaj paziti pri nakupu in pri uporabi.

Če želite svojemu otroku podariti nekaj svobode in igrivosti ter ga pripraviti na prvo »pravo« kolo, pri KD Rajd pravijo, da je poganjalec najboljša možna izbira. Vendar se pripravite – že zelo hitro boste morali teči za svojim malčkom ali malčico.

Možnosti je več

Otroci na različnih področjih napredujejo različno hitro. To velja tudi za hojo ter seveda v nadaljevanju za kolesarjenje. Odličen prehod med obema načinoma gibanja, to je med hojo in kolesarjenjem, predstavlja vožnja s poganjalcem, ki ga bolj pravilno imenujemo ravnotežno kolo.

 

S poganjalcem bo otrok osvojil veščine, kot sta ravnovesje in koordinacija, kar bo še kako koristilo tudi pri mnogih drugih aktivnostih. A ne prehitevajte, učenje mora iti po korakih, predvsem pa mora biti varno.

 

Kako izbrati pravega poganjalca?

O ponudbi različnih znamk poganjalcev ne bomo pisali, na voljo so v vsaki kolesarski trgovini, izbirate pa lahko med mnogo znamkami, modeli in različicami.

 

Pomembno je predvsem, da je poganjalec ustrezno velik za vašega otroka ter da je nastavljiv, saj otroci hitro rastejo.

 

Če ima poganjalec tri ali celo štiri kolesa, to pomeni, da bo stal sam od sebe in bodo zato prvi koraki lažji.

 

Za dober razvoj otroka pa je najbolj priporočljiv poganjalec z dvema kolesoma, torej enosledno vozilo.

 

Enako velja tudi kasneje za pomožna kolesa na pravem kolesu, mnogi strokovnjaki jih namreč odsvetujejo – težji začetek, a boljše nadaljevanje.

 

Kdaj prvič na poganjalca?

Še bolj pomembno pa je vprašanje, kdaj je sploh čas za poganjalca? Poganjalce uporabljajo otroci v starosti od 18 mesecev do 7 let. Enotnega odgovora torej ni. Sami boste morali oceniti, ali je poganjalec že primeren za vašega otroka.

 

Pred uporabo poganjalca mora otrok dobro hoditi, prav tako mora biti dovolj visok, da z nogami doseže tla.

 

Če ste tudi sami kolesarji, bo šel celoten učni proces verjetno malo hitreje, ni pa nujno. Napačnih odgovorov na vprašanje, kdaj otroku kupiti poganjalca, ni in nihče ne bo zaradi tega nič boljši ali slabši od drugih otrok.

 

Kako prvič na poganjalca?

Po nakupu poganjalca ga najprej postavite v dnevno sobo, da ga otrok sam razišče in se spozna z njim. Šele ko mu bo stvar dovolj domača, ga postavite na sedež, zapeljite po stanovanju ali dvorišču ... naj razume, kaj sploh je ta reč.

  • Pred prvimi poskusi vožnje zagotovite ustrezno varnostno čelado za otroka in vztrajajte pri njeni uporabi.
  • Začnite na odprtem prostoru brez prometa, ovir in lukenj.
  • Nastavite višino sedeža tako, da bo otrok lahko s stegnjenimi nogami ravno stopil na tla.
  • Malce potisnite in otroka pridržite, nato pa mu sledite. Nekateri bodo speljali hitreje, drugi pozneje. Najbolj pomembno je, da ne prehitevate in da otroku omogočite toliko poskusov, kot jih bo sam želel ter potreboval.

 

Kako voziti poganjalca?

Učenje bo seveda potekalo postopoma in verjetno v naslednjih korakih.

  • Korakanje: Pustite, da otrok najprej samo hodi s poganjalcem. Naj uživa v gibanju in hitro bo razumel, da se lahko odrine in malo zapelje. Koraki bodo postajali hitrejši.
  • Drsenje: S samozavestjo in močjo se bodo koraki podaljšali in postali hitrejši. Korakanje se bo spremenilo v dolge korake in nato hitro v resnično drsenje. Na tej točki se bo otrok že učil ravnotežja in se spoznaval s hitrejšim premikanjem.
  • Povsem suverena vožnja: V naslednjem koraku bo osvojil krmilo in se naučil obvladovanja hitrosti, kar pomeni tudi zaviranja s stopali. Klanci navzdol bodo za otroka bolj zabavni kot za vas, in pričakujete lahko tudi kakšen padec. Kljub temu v kontroliranem okolju ne bi smelo biti večjih težav, saj so hitrosti še vedno relativno majhne.
  • Prehod na pravo kolo: Velja pravilo, da je otrok prerasel poganjalca, ko mu s tekom ne morete več slediti. Takrat je čas, da se preneha poganjati kot Kremenčkovi in se premakne na pravo kolo. Tudi vi v tej fazi hojo in tek zamenjajte za kolo.

 

 

Ne pozabite, da so poganjalci na voljo v različnih velikostih in z različno velikimi pnevmatikami ter zaradi tega nikakor niso samo domena najmlajših.

 

Namenjeni so različno velikim otrokom, prav v vsaki starosti pa bodo otroci z njim razvijali motorične sposobnosti in se pripravljali na naslednjo stopnjo. Strokovnjaki so dandanes celo mnenja, da imajo poganjalci številne prednosti pred otroškimi kolesi s pomožnimi kolesci.

 

Podarite otroku nekaj vetra v laseh (seveda s čelado na glavi) in mu odprite vrata v nov svet zabave. Hkrati mu boste s tem tlakovali tudi pot do večje samostojnosti.

 

V članku Z družino na kolo preverite nasvete za družinsko kolesarjenje, s katerimi bodo izleti s kolesom hitro postali ena izmed najbolj zabavnih aktivnosti za celo družino.

 

otroci, družina, prosti čas, kolesarjenje, nezgodno zavarovanje, zavarovanje mikro mobilnosti, nezgodno zavarovanje otrok in mladih
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan dvakrat na mesec v vašem e-nabiralniku.