Otroški kotiček: Otroci, z glavo na skiro!

Triki vožnje s skirojem za vašega otroka – da bo njegova pot varnejša.

Kolesa skiroja, tudi električnega, so precej manjša od tistih, ki so jih vajeni kolesarji. Zato na skiroju prej izgubimo ravnotežje ali naletimo na oviro, ki lahko povzroči polet čez krmilo. Kaj lahko otroci in odrasli storite za varno vožnjo in celo glavo?

Otroci obožujejo skiro

Skiro je po vsem svetu priljubljeno prevozno sredstvo, ne le pri otrocih. Odrasli ga uporabljajo za pot v službo in po opravkih. Z njim pa se premikajo celo po večjih skladiščih, letališčih, trgovinah in pisarnah.

 

Toda skiroja menda niso izumili odrasli, ampak otroci.

 

Nekoč je bilo kotalkanje zelo priljubljeno, a tudi naporno. Zato so otroci starše prosili, da jim kolesca namestijo na desko, nanjo pa pritrdijo še krmilo. In tako je pred približno stotimi leti nastal prvi skiro.

 

Je pa skiro precej hitrejši in zato tudi nekoliko nevarnejši, kot so kotalke, posebno električni. Ta dosega še večje hitrosti od običajnega skiroja. Na obeh vrstah skiroja moraš imeti dober občutek za ravnotežje, pozorno moraš opazovati morebitne ovire na poti in zavijati precej bolj previdno kot s kolesom. Pa pojdimo od začetka.

 

Pred vožnjo s skirojem ne pozabi ...

 

  • Očisti zavore, saj te ne delujejo dobro, če so blatne. Odstrani umazanijo z nožne in ročne zavore, če jo skiro ima.
  • Preveri vijake in jih privij.
  • Ne pozabi na zaščitno opremo. Čelada ne sme biti pretesna, a tudi ne prevelika. Ščitniki naj ti v celoti pokrijejo kolena in komolce. Da se ob padcu ne odrgneš preveč, obleci dolge hlače in majico z dolgimi rokavi.

 

Pravilno zaviranje na skiroju

 

Ko zaviraš, se tvoje telo začne pomikati naprej. Da se to ne bi zgodilo nenadoma, začni zavirati pravočasno. Zaviraj zlagoma, pri tem pa se nagni nekoliko nazaj. Tako izničiš silo, ki te vleče naprej, močneje pritisneš na nožno zavoro in skrajšaš čas zaviranja.

 

Še pomembnejše je počasno zaviranje z električnimi skiroji. Ti imajo močnejše zavore in zato je nevarnost, da poletiš čez krmilo, večja.

 

S skirojem pravilno v zavoj

 

Ker ima skiro zelo majhna kolesa, se tudi asfalta dotika le z majhnimi ploskvami. Če krmilo obrneš prehitro in narediš oster zavoj, kolesa zdrsnejo hitreje kot pri vožnji s kolesom. Zdrs pa je še hitrejši na mokri podlagi. Zato si za zavoj vedno vzemi dovolj prostora in se izogibaj nenadnim spremembam smeri.

 

Ojoj, ovira na cesti!

 

Manjša kolesa ko ima skiro, težje premaga ovire, denimo kamne ali luknje na cesti. Ko s skirojem zapelješ na večji kamen ali v luknjo, se skoraj nemudoma ustavi. Ti pa se seveda ne ustaviš takoj. Nevidna sila te potegne naprej, izgubiš ravnotežje in padeš. Zato vselej dobro opazuj podlago pred sabo in se poskušaj izogniti oviram.

 

Rešilni skok s skiroja

 

Ko na skiroju ne gre vse po načrtu – gre prehitro, nad njim nimaš nadzora ali pa izgubiš ravnotežje –, preprosto skoči z njega. Z eno roko ga lahko še držiš, brez težav pa ga tudi povsem izpustiš. Skiro je manj pomemben od tvojega zdravja. Pomembnejše so cele kosti.

 

Zdaj pa le veselo na skiro!

 

Misliš, da si si uspel zapomniti pravila in trike za to, da postaneš najboljši voznik skiroja? Reši test in preveri.

 

Tudi za starše imamo koristne nasvete. Povabi jih naj si preberejo najbolj pomembna pravila varne vožnje s skirojem.

 

družina, otroci, prosti čas, aktivno življenje, zavarovanje mikro mobilnosti
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan z vašimi otroki, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.