Mačke za družine

Preverite 5 pasem mačk, ki so primerne za družine z otroki.

Iščete idejo za prvega domačega ljubljenčka za svojo družino? Dobra izbira so mačke, saj so precej samostojne in ne potrebujejo toliko nege kot psi. Otroci pa se ob skrbi za mačko lahko naučijo potrpežljivosti in odgovornosti. Poglejmo, katere pasme so za družine z otroki najbolj primerne. 

Kakšne pasme mačk so primerne za družine?

Pri izbiri pasme mačke za svojo družino je pomembno, da izberete tako, ki je igriva, nekoliko bolj potrpežljiva in nežna ter ima rada družbo ljudi. Otroci se bodo namreč z novim mačjim družinskim članom zagotovo želeli igrati in preganjati. Ključno pa je tudi, da ste pri izbiri vrste mačke pozorni na lastnosti in potrebe določene pasme, saj je od tega odvisno vaše sobivanje.

 

Ragdolka

 

Odlična izbira za družine z otroki so ragdolke. Mačke te pasme so zelo ljubeče, najbolj pa uživajo v naročju in v tem, da jih lastniki s seboj prenašajo okrog. Od tu izhaja tudi njihovo ime »Ragdoll« oz. »punčka iz cunj«. Ragdolke imajo rade družbo svojih lastnikov, otrok in drugih ljubljenčkov, ki jim zato velikokrat tudi sledijo po hiši.

 

Kljub temu, da imajo rade družbo ljudi, so mačke te pasme brez težav tudi same, ko za njih ne boste imeli časa. Gre za zelo inteligentno pasmo mačk, zato jo bodo otroci brez težav naučili tudi kakšnega zabavnega trika. Ragdolka je zaradi svoje nezahtevne narave in prilagodljivosti primerna izbira za vse, ki še niste imeli mačke, ali pa doma že imate domačega ljubljenčka.

 

Ste poleg mačk tudi ljubitelji psov? Tudi mačke in psi so lahko najboljši prijatelj, pasja družba pa vam bo gotovo še popestrila dni. Če živite v stanovanju, preverite 6 manjših pasem psov, ki ne puščajo veliko dlake.

 

Sveta birmanska mačka (birmanka)

 

Birmanke so igrive in aktivne mačke, vendar se umirijo in same zaposlijo, ko se z njimi ne boste imeli časa ukvarjati. Gre za zelo družabno pasmo mačk, ki se dobro razume tudi z drugimi hišnimi ljubljenčki. So nežne, potrpežljive in igrive, zato so odlična izbira za družine z otroki. Poleg družabnosti jih namreč odlikuje tudi inteligenca, zato so zelo dovzetne za učenje trikov, kar je lahko super zaposlitev za malo večje otroke.

 

Maine Coon

 

Mačke pasme »Maine Coon« pogosto imenujejo tudi »nežni velikani«, saj gre za večje mačke, ki so bolj umirjene in nežne narave. Uživajo v družbi ljudi in pozornosti, zato so bolj primerne za družine, ki imajo več časa in se bodo lahko ukvarjale z njo. Zaradi svoje igrivosti in umirjenosti se dobro ujamejo tudi z manjšimi otroki in drugimi hišnimi ljubljenčki, še posebej psi. Gre za zelo čisto vrsto mačk, ki se z veseljem prepusti razčesavanju, ki je zaradi dolge dlake tudi nujno potrebno.

 

Burmanka 

 

Burmanka je srednje velika mačka, ki je najraje v družbi lastnika in drugih družinskih članov. Burmanke imajo zaradi svoje igrive narave, ki jo obdržijo tudi v odrasli dobi, rade otroke, dobro pa se razumejo tudi s psi.

 

Potrebuje precej fizične aktivnosti in pozornosti, sicer lahko razvije neželena vedenja. Zato je bolj primerna za družine, ki imajo več časa. Prav tako se bolje razume s starejšimi otroki, ki jo bodo znali mentalno zaposliti in jo naučiti tudi kakšnega trika. 

 

Abesinka

 

Abesinka je aktivna mačka, ki ima veliko energije in se bo le stežka naveličala igre in preganjanja z otroki. Če že imate mačko ali pa morda psa, je abesinka odlična izbira, saj se dobro razume tudi z drugimi domačimi ljubljenčki. Poleg naštetega pa imajo abesinke kratko dlako, zaradi česar so primerne za bivanje v stanovanju ali hiši.

 

Ne glede na pasmo mačke, ki jo boste izbrali, je dobro, da zanjo sklenete tudi zavarovanje mačk. V primeru bolezni ali poškodb si boste tako zagotovili pomoč pri kritju veterinarskih stroškov in še marsičem drugem. Zavarovanje lahko preprosto sklenete tudi prek spleta.

 

družina, prosti čas, domači ljubljenčki, zavarovanje živali, zavarovanje mačk