Prvi znaki nosečnosti

Če jih občutite, je morda čas za test nosečnosti.

Se sprašujete, ali ste noseči? Enostavno se lahko prepričate tako, da opravite test nosečnosti. Obstajajo pa tudi pogosti simptomi, ki lahko spremljajo nosečnost in jih morda že občutite. O prvih znakih nosečnosti piše Danaja Oblak, ustanoviteljica nosečka.net.

Ali vse ženske doživijo enake prve znake nosečnosti?

Vsaka ženska je drugačna. Takšne so tudi njihove izkušnje z nosečnostjo. Nobena ženska nima enakih simptomov, še več, simptomi se lahko pri isti nosečnici spreminjajo tudi od nosečnosti do nosečnosti.

 

Ker se prvi znaki nosečnosti pogosto ujemajo z znaki, ki jih lahko občutite tik pred ali med menstruacijo, se morda niti ne zavedate, da ste noseči.

 

Spodaj si lahko preberete nekaj najpogostejših simptomov, ki se pojavijo zgodaj v nosečnosti. Vedeti morate, da so lahko ti simptomi posledica tudi drugih stvari poleg nosečnosti.

 

Dejstvo, da opazite katerega od teh simptomov, ni nujno pokazatelj, da ste noseči. Test nosečnosti je edini način, s katerim to lahko preverite.

 

Sama sem pri sebi potiho takoj vedela, da sem noseča. Nek notranji glas, instinkt. Ni bilo nobenih posebnih znakov prvih 14 dni, samo občasno so se mi malo zamajala tla pod nogami, kot nek tak mini potres. Celo svojega partnerja sem enkrat vprašala, če je čutil potres. Potem sem kmalu na testu zagledala plus in pojavili so se tudi skoraj vsi klasični znaki nosečnosti.

 

1. Ugnezditvena krvavitev in krči

Po spočetju se oplojeno jajčece pritrdi na steno maternice. To lahko povzroči enega najzgodnejših znakov nosečnosti – krvavitev, ki se občasno pojavi skupaj s krči.

 

To se imenuje ugnezditvena krvavitev. Pojavi se od šest do dvanajst dni po oploditvi jajčeca.

 

Krči so podobni menstrualnim krčem, zato jih nekatere ženske zamenjajo za menstrualne krče, ugnezditveno krvavitev pa za začetek menstruacije. Praviloma so krvavitve in krči blagi.

 

Poleg krvavitve lahko ženska opazi bel mlečen izcedek iz nožnice. To povezujemo z odebelitvijo maternične stene, ki se začne skoraj takoj po spočetju. Povečana rast celic, ki obdajajo nožnico, povzroča izcedek.

 

Ta izcedek, ki se lahko nadaljuje skozi celotno nosečnost, je običajno neškodljiv in ne zahteva zdravljenja. Če se izcedek pojavi skupaj z neprijetnim vonjem ali pekočim in srbečim občutkom, se obrnite na svojega zdravnika, ki bo lahko preveril, če se slučajno spopadate z glivično, bakterijsko okužbo ali spolno prenosljivo boleznijo.

 

2. Spremembe v prsih

Spremembe na predelih dojk so še en pokazatelj, da gre lahko za zgodnjo fazo nosečnosti. Raven ženskih hormonov se po spočetju hitro spremeni. Zaradi sprememb lahko prsi teden ali dva kasneje postanejo otekle, boleče ali mravljinčaste. Lahko so občutno težje ali polnejše in občutljive na dotik. Območje okoli bradavic, imenovano areola, lahko tudi potemni.

 

Dojke se lahko spremenijo tudi zaradi drugih razlogov. Če pa so spremembe res povezane z zgodnjo nosečnostjo, ne pozabite, da bo trajalo nekaj tednov, da se navadite na novo raven hormonov. Ko se privadite, bi morala bolečina v dojkah popustiti.

 

3. Utrujenost

Občutek utrujenosti je normalen v nosečnosti in se lahko pojavi že zelo zgodaj. Ženska se lahko začne počutiti nenavadno utrujeno že teden dni po zanositvi.

 

Zakaj se pojavi občutek utrujenosti? Pogosto je utrujenost povezana z visoko ravnijo hormona, imenovanega progesteron. Sicer lahko na utrujenost vplivajo tudi druge stvari, kot so nižje ravni krvnega sladkorja, nižji krvni tlak in povečana proizvodnja krvi.

 

Če je utrujenost eden od prvih znakov nosečnosti, je pomembno, da si privoščite dodaten počitek. Uživanje hrane, ki je bogata z beljakovinami in železom, lahko pripomore, da se počutite manj utrujeno.

 

4. Slabost in jutranja slabost

Jutranja slabost je zelo razširjen simptom nosečnosti. Vendar zaradi njega ne trpi vsaka nosečnica. Natančen vzrok jutranje slabosti ni znan, vendar k temu simptomu verjetno prispevajo nosečniški hormoni.

 

Slabost med nosečnostjo se lahko pojavi kadarkoli v dnevu, najpogosteje pa zjutraj.

 

Poleg slabosti se nekaterim ženskam spremenijo tudi želje po hrani. Učinek je lahko tako močan, da se nosečnici že ob misli na nekoč najljubšo hrano obrne želodec.

 

Lahko se zgodi, da slabost, hrepenenje in odpor do hrane trajajo skozi celo nosečnost. Na srečo se simptomi pri mnogih ženskah ublažijo približno v 13. ali 14. tednu nosečnosti.

 

Najpomembneje je, da poskrbite za zdravo prehrano, da boste vi in vaš dojenček, ki se šele razvija, dobili bistvena hranila. O primerni prehrani se lahko posvetujete s svojim zdravnikom.

 

V prvi nosečnosti sem imela slabost samo v prvih treh mesecih, potem pa je čudežno izginila, kar naenkrat. Noseča sem bila s punčko. V drugi nosečnosti s sinčkom pa sem imela “mačka” vsako jutro do konca nosečnosti. Nisem nikoli bruhala, samo bolela me je glava in slabo mi je bilo. Ne vem, ali ima spol otroka kaj pri tem?

 

5. Izostala menstruacija

Najbolj očiten zgodnji simptom nosečnosti – in tisti, zaradi katerega večina žensk opravi test nosečnosti – je izostanek menstruacije. Vendar vsaka pozna ali izostala menstruacija ni znak nosečnosti.

 

Poleg tega lahko ženske med nosečnostjo tudi krvavijo. Če ste noseči, se posvetujte z zdravnikom, na kaj morate biti pozorni pri krvavitvah. Na primer, kdaj je krvavitev normalna in kdaj je znak nujnega stanja.

 

Obstajajo tudi drugi razlogi za izostanek menstruacije. Morda ste pridobili ali izgubili preveč telesne teže. Tudi hormonske težave, utrujenost ali stres je mogočih drugih razlogov za izostanek menstruacije.

 

Nekaterim ženskam izostane menstruacija, ko prenehajo jemati kontracepcijske tablete. Če pa menstruacija zamuja in obstaja možnost nosečnosti, boste morda želeli opraviti test nosečnosti.

 

Nosečnost prinese spremembe v ravni vaših hormonov in to lahko povzroči tudi druge simptome nosečnosti:


6. Pogosto uriniranje


Pri mnogih ženskah se to začne okoli 6. ali 8. tedna nosečnosti. To je lahko tudi posledica okužbe sečil, sladkorne bolezni ali uporabe diuretikov. V primeru nosečnosti je to najverjetneje povezano s spremembami hormonskih ravni v telesu.


7. Zaprtost


Med nosečnostjo lahko višje ravni progesterona povzročijo zaprtje. Progesteron povzroči počasnejše prehajanje hrane skozi črevesje. Da bi olajšali težavo, pijte veliko vode, bodite fizično aktivni in uživajte veliko hrane z vlakninami.


8. Nihanje razpoloženja


Ta so pogosta zlasti v prvem trimesečju in so povezana tudi s spremembami hormonov.


9. Glavoboli in bolečine v hrbtu


Mnoge nosečnice poročajo o pogostih blagih glavobolih, druge pa se soočajo z bolečinami v hrbtu.


10. Omotica in omedlevica


Ta dva simptoma sta lahko povezana s širjenjem krvnih žil, nižjim krvnim tlakom in nižjo ravnjo sladkorja v krvi.

 

Vsaka nosečnica se razlikuje od druge, zato imajo nekatere lahko vse zgoraj naštete simptome, druge pa le enega ali dva. Če kateri koli od teh simptomov postane bolj izrazit, se o tem pogovorite s svojim zdravnikom, da skupaj poiščete najbolj idealno rešitev.

 

Ko pričakujete

Če se na testu nosečnosti pokaže plus, vam priporočam, da se prijavite na Nosečkin kalkulator poroda, kjer boste izvedeli predviden rok poroda, poleg tega pa boste na e-naslov vsak teden prejeli nov e-novičnik z informacijami o razvoju vašega otročka (in vas) točno v tistem tednu nosečnosti. Nasvete pa boste na e-naslov prejemali tudi eno leto po porodu. V njih boste dobili koristne napotke in informacije o negi in razvoju vašega otroka. Še več nasvetov lahko dobite tudi v spletni šoli za starše.

 

Več nasvetov izkušenih strokovnjakov in pomembne informacije iz šole za starše pa najdete tudi v brezplačnem Vodniku za bodoče starše. V njem si lahko med drugim preberete, kako se pripraviti na porod in kakšne aktivnosti in prehrana so primerni v času nosečnosti.

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

 

Poleg vprašanj o nosečnosti in negi ter skrbi za dojenčka se boste najbrž kmalu srečali tudi z vprašanjem, kaj bi bilo z vašimi najbližjimi, še posebej tistimi najmlajšimi, če bi se vam kaj zgodilo. Eden od ukrepov, ki vam pomagajo poskrbeti za njihovo varnost, je tudi sklenitev življenjskega zavarovanja.

 

družina, otroci,
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan z vašimi otroki, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.