Na sprehodu s psom ne buljite v mobitel

Mobitel naj bo v žepu, vi svojo pozornost raje namenite svojemu psu.

»Zunaj opažam, da vse več pasjih vodnikov sicer pelje psa na sprehod. To je pohvalno. Zelo pa me moti, ko čedalje več vodnikov cel sprehod ali pa vsaj večino sprehoda visi na mobiju. Vodniki sicer pravijo, da psi uživajo. Toda meni delujejo zdolgočaseno. Mislim, da psi in mobiteli ne gredo skupaj.« Tako je na problem neaktivnega sprehajanja psov opozorila bralka našega portala. Jure Pribičevič dodaja svoje mnenje.

Tehnologija je v zadnjih 20 letih res zelo napredovala, kar se opazi tudi pri sprehodih z našimi psi. Če smo včasih, ko smo se odpravili s psom na sprehod, res imeli čas za psa in zase ter se ukvarjali s svojimi mislimi, so danes sprehodi zaradi tehnologije po eni strani precej bolj varni. Po drugi strani pa je prisotnih precej več motilnih dejavnikov, ki vplivajo na odnos, ki ga imamo s svojim psom.

 

Zakaj vzeti na sprehod s psom tudi mobitel?

20 let nazaj si verjetno nihče ni predstavljal, da bomo lahko na sprehodu s svojim psom uporabljali GPS ovratnice, ki v vsakem trenutku beležijo lokacijo našega psa. Nismo si mislili, da bomo imeli v žepu mobilni telefon, ki bo zmogljivejši od tedanjih računalnikov. Prav tako si nismo mislili, da bo na našem mobitelu zelo zmogljiva svetilka, s katero si lahko ponoči osvetljujemo pot in med drugim v temi lažje najdemo iztrebek našega psa.

 

Prav gotovo se je naša varnost na sprehodu zaradi uporabe možnosti, ki jih ima moderni telefon, precej povečala. Karkoli se zgodi, lahko sežemo v žep in pokličemo na pomoč. Če se izgubimo lahko pogledamo na telefon, kje se nahajamo …

 

To so prednosti, ne pozabite pa, da tehnologija prinaša tudi določene slabosti.

 

S psom se morate aktivno ukvarjati

Tudi sam v zadnjem času opažam to, da številni vodniki psov na sprehodu buljijo v mobitel, namesto da bi se ukvarjali s svojimi psi.

 

Vedno poudarjam, da če želite za svojega psa kvalitetno skrbeti, morate zadovoljiti njegove nagone. To pa pomeni, da se morate na sprehodu z njim čim bolj aktivno ukvarjati. Tudi če ga želite vzgojiti, je treba precej koncentracije in časa nameniti gradnji odnosa z vašim psom. Tako vam bo lahko zaupal in sploh dojel, kaj od njega na sprehodu želite.

 

Ne sprehajajte se s psom in istočasno pišite sporočil.

 

Pes v tem času ne ve, kaj bi počel in si začne iskati večinoma neljube zaposlitve, na primer koplje luknje, beži, preganja mačke, srne … In to samo zato, ker je premalo zaposlen. Vi se ukvarjate s seboj, ne s psom, zato je sprehod namenjen bolj vam kot psu.

 

Vaša koncentracija na sprehodu naj bo usmerjena v psa. Zato najbrž tudi greste na sprehod – da z njim nekaj počnete, da zadovoljite njegove nagone in da uživate v naravi. Če boste pretežen del sprehoda gledali v telefon, s tem ne boste škodili le sebi, temveč tudi vašemu psu in odnosu, ki ga želite zgraditi na prostem.

 

Mobitel naj bo v žepu

Svetujem, da če že zaradi varnosti s sabo na sprehod vzamete mobitel, naj bo ta v žepu in ga ne uporabljajte, razen v nujnih primerih.

 

Vem, da se je težko upreti piskom različnih opomnikov in sporočil, ki neprestano zvonijo. Predlagam, da mobitel v času sprehoda pustite v žepu ter ga ugasnete oziroma nastavite v način letenja. Vsa sporočila in klice lahko v miru pregledate, ko boste prišli domov. Če si tega kakšen dan ne morete privoščiti, pa telefon vsaj utišajte in se odzovite samo na najpomembnejša sporočila.

 

Zavedajte se, da ima dan samo 24 ur. Vaš pes ima zelo omejen čas, ko je z vami. Zato pozornost zares namenite njemu in ne še neštetim drugim stvarem, ki se sicer v tistem trenutku zdijo zelo pomembne, a v resnici niso. S psom pojdite ven, pa četudi le za 15 minut, kjer ste z njim povezani v kakovostnih delovnih zaposlitvah. Videli boste, da se lahko še bolj sprostite in zabavate, če se v tistem času posvetite samo psu.

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

družina, zavarovanje psov, domači ljubljenčki, psi, mobilni telefon
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno življenje z vašim psom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.