Kako se pripraviti na izlet v hribe s psom?

6 nasvetov za prijeten izlet v hribe s psom.

Lepo in toplo vreme je lahko kot nalašč za izlet s psom v gore. Hoja v hribe je za pse odlična fizična zaposlitev, saj uživajo v naravi. Takšna aktivnost pa je tudi priložnost, da se s svojim psom še bolj povežete. Tako boste namreč čas skupaj preživeli kakovostno. Da pa bo izlet v hribe s psom čim bolj prijeten, upoštevajte:

1. V hribe z odraslim in vzgojenim psom

Za mladičke izleti v hribe še niso primerni, saj se še razvijajo in so njihove vezi še premehke.

 

Pes, ki gre v hribe, mora biti socializiran in vzgojen. Obvladati mora nekatere pomembne vaje, kot sta odpoklic in hoja na popuščenem povodcu.

 

Pomembno je, da lahko psa pripnete in ga imate pod nadzorom, ko nekoga srečate. Tam, kjer je večja možnost, da bodo tudi druge živali, imejte psa na povodcu.

 

Tudi če mislite, da vaš pes ne bo šel daleč, je priden, prijazen in vzgojen, ne dopustite, da preganja divje živali in jih vznemirja ali da nadleguje druge obiskovalce hribov.

 

Psa lahko spustite le na mestih, kjer nikogar ne ogrožate. Če psa na dovoljenih mestih odpnete s povodca, ga morate biti sposobni v vsakem trenutku odpoklicati.

 

Več nasvetov o tem, kako na izlet s psom, ter napotke za nego in vzgojo psa najdete v brezplačnem priročniku Dobrodošel, pasji mladiček!

 

 

Pobirajte pasje iztrebke, še posebej v nacionalnih parkih.

 

2. Oprema za izlet s psom

Pod osnovno opremo za izlet s psom sodi kratek povodec, oprsnica ali ovratnica.

 

Kot dodatno opremo svetujem oprsnico, ki je namenjena temu, da lahko psa primete in dvignete.

 

To ni navadna oprsnica, ampak alpinistična oprsnica oz. oprsnica za v hribe, ki jo lahko kupite v specializirani trgovini za živali. S to oprsnico lahko na težji turi psa dvignete, komu predate … Vendar morate psa prej na to navaditi, kar je del vzgoje

 

3. S sabo imejte rezervno vodo za psa in prvo pomoč

V gore vedno vzemite tudi skodelico in vodo za psa.

 

Poleg količine vode, ki jo bo pes popil, imejte zraven še nekaj vode za rezervo.

 

Nikoli ne veste, kdaj se boste srečali s kakšno nepredvideno situacijo in če se pes ne more hidrirati, se lahko zelo hitro pregreje.

 

Seveda ne pozabite prve pomoči zase, ki je primerna tudi za psa.

 

4. Izbirajte psu primerne in prijazne ture

Pazite na fizično kondicijo psa. S psom, ki čez leto ni aktiven, ne morete na daljšo turo. Kondicijo je treba dvigovati postopno. Začnite z lažjimi in krajšimi turami.

 

Redni sprehodi so predpogoj za daljše izlete v hribe.

 

Obenem odsvetujem daljše izlete v hribe sredi poletja po odprtem terenu, brez sence.

 

Če ima vaš pes rad vodo, predlagam, da načrtujete izlet, kjer se bo, sploh poleti, pes lahko tudi kopal. Vendar previdno pri jezerih, saj je v večini visokogorskih jezer kopanje prepovedano. Pozanimajte se, kje se psi lahko kopajo in spoštujte pravila.

 

5. Pasje blazinice so zelo nežne

V specializiranih trgovinah lahko kupite pasja obuvala, ki bodo zaščitila tačke. Če boste npr. dva dni v visokogorju, ne bo nič nenavadnega, če pes ne bo mogel stopiti na tačke, saj se razbolijo. Pozimi pa jih lahko poškoduje tudi sneg.

 

Zato pazite nanje, na koncu dneva mu jih lahko namažete z vazelinom ali kakšno drugo kremo.

O tem, kako se odpraviti s psom v hribe, kako je z obiskom planinskih koč s štirinožnim prijateljem, kako ravnati v primeru nesreče in katere so najpogostejše poškodbe psov v gorah, se bomo pogovarjali na dogodku Varno s psom v hribe v Triglav Labu, 8. 5. 2023 ob 11.00. Z nami bodo: 

  • Primož Bajt, gorski reševalec in vodnik reševalnega psa;
  • Janez Toni, inštruktor alpinizma in inštruktor gorskega reševanja pri Planinski zvezi Slovenije;
  • Jure Pribičevič, solastnik in ustanovitelj podjetja Alfakan in specializant za vzgojo psov in reševanje vedenjskih motenj in
  • Bojan Nikolič, veterinar in strokovni vodja za prevzem rizika pri Zavarovalnici Triglav.


 Več o dogodku preverite tukaj.

 

6. Če ima pes zdravstvene težave, se z njim ne odpravite v visokogorje

Psom, ki imajo zdravstvene težave, še posebej sklepna obolenja, izlete v hribe prilagodite. Ne hodite po visokogorju, saj so pasji sklepi pri hoji navzdol še dodatno obremenjeni. Raje se držite bolj ravninskih predelov ali nižjih hribov.

 

Priporočam izlete s psi v hribe, vendar bodite pozorni na teh šest točk. Najprej psa socializirajte in vzgojite, da ne bo predstavljal nevarnosti drugim obiskovalcem in naravi, predvsem drugim živalim, ki so tam doma.

 

Da bo izlet v hribe s psom brezskrben pa poleg zgornjih nasvetov ne pozabite tudi na zavarovanje psa, ki ga lahko le z nekaj kliki sklenete preko spleta.

 

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

psi, domači ljubljenčki, preventiva, družina
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno življenje z vašim psom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.