Koliko časa traja in kako poteka vzgoja psa?

Če želite vzgojenega psa, samo šolanje ne bo dovolj.

»Mislila sem že da je moja psička gluha. Čisto zares. Lahko si jo klical lepo, mirno, glasno, vpil, ploskal... Ko je izza vogala prišla babica (po navadi s polnimi žepi), nisi imel možnosti.« Če imate podobno izkušnjo s poslušnostjo svojega psa, se najbrž sprašujete, ali sploh lahko karkoli spremenite. A Maja Volk, lastnica psičke pasme francoski buldog v videu dokazuje, da je to mogoče. Jure Pribičevič pa odgovarja na vprašanje, koliko časa traja vzgoja psa.

Da odgovorimo na vprašanje, koliko časa traja vzgoja psa, moramo najprej pojasniti razliko med vzgojo in šolanjem. Šolanje psa se največkrat odvija na poligonu, kjer vodniki delajo vaje poslušnosti. Te so bolj ali manj pomembne v našem skupnem življenju s psom. Vzgoja je širši koncept. Govorimo o življenju s psom, socializaciji, odnosu, ki ga imamo s psom, itd. Poglejmo si torej, kako do vzgojenega psa.

 

Z vzgojenim psom greste lahko kamorkoli

Prednosti vzgojenega psa so številne:

 

  • vzgojen pes ne povzroča težav okolici,
  • ne kvari vam kakovosti življenja, temveč jo celo dviguje,
  • z vzgojenim psom se lahko brez težav odpravite v urbano okolje,
  • lahko ga vzamete s sabo na izlet ali celo dopust.

 

Vzgojen pes lahko lastniku dela družbo na vsakem koraku, tudi v lokalu.

 

Toda, če želite vzgojenega psa, samo šolanje najverjetneje ne bo dovolj. 

 

»Balu sedaj pride takoj ko jo pokličem in to z veseljem, tudi v primeru babice in srne v gozdu,« pravi Maja Volk, ki je posnela zgornji video.

 

Z vzgojo začnite takoj

Zelo pomembno je, da z vzgojo vašega psa začnete čim prej.

 

Včasih so pse šolali ali vzgajali šele po prvem letu starosti. Rezultate so namreč poskušali doseči z uporabo sile in brez pozitivne motivacije. Počutje psov jim ni bilo pomembno.

 

Ugotovili so, da uporaba nasilnih metod pri mladih psih pušča neželene posledice. Psi so bili prestrašeni, negotovi in življenje z njimi ni bilo prijetno. Zato so raje počakali do enega leta, ko so psi dozoreli, in šele takrat začeli s šolanjem in vzgojo.

 

Konceptualno to seveda ni pravilno, saj samica na primer v naravi ne čaka niti sekunde z vzgojo svojih mladičev.

 

Danes uporabljamo boljše, psu bolj prijazne metode in s procesom vzgoje je treba začeti čim prej.

 

Prej ko začnete, hitreje imate lahko vzgojenega psa.

 

Nepogrešljive nasvete za vzgojo pa tudi nego in skrb za zdravje psa najdete v brezplačnem priročniku Dobrodošel, pasji mladiček.

 

 

Vzgoja psa terja čas

Vzgoja je odvisna od številnih faktorjev:

 

  • od vaših ambicij,
  • pasme,
  • starosti psa, pri kateri ste začeli z vzgojo,
  • vaših spretnosti,
  • sistema, ki ga uporabljate, itd.

 

Najboljše obdobje za vzgojo je do enega leta starosti. To je tudi najboljše obdobje za socializacijo, ki je podaljšek vzgoje in poskrbi, da se pes zna obnašati v drugačnih okoliščinah. Če je pes slabo socializiran, se bo v okolju z motnjami slabo počutil, bo negotov in prestrašen, zato se lahko začne vesti na neželen način.

 

Vse, kar zamudite do takrat, lahko sicer nadoknadite, vendar boste porabili več časa in vložiti bo treba več truda.

 

Pri zamujeni vzgoji se pogosto pojavijo tudi različne vedenjske težave in motnje, življenje s psom postane oteženo in psa je treba prevzgojiti.

 

Vzgoja psa traja nekje od šest mesecev do enega leta, čeprav so prvi znaki napredka lahko opazni že dokaj hitro.

 

»Prvi napredek se je pokazal že par dni po doslednem izvajanju vaj, za rezultat, viden na posnetku, pa sva z Balu potrebovali dobre tri tedne. Če sem dobila občutek, da za določeno vajo potrebuje več časa, sva si vzeli še kakšen dodaten dan za utrjevanje,« o svoji izkušnji pravi Maja Volk. 

 

Za uspešno pot do vzgojenega psa potrebujete dober sistem in znanje, kako ta sistem prenesti v prakso. Pri tem upoštevajte starost psa, njegove mentalne sposobnosti in njegovo zgodovino (če je denimo pes prišel iz zavetišča).

 

Pri posvojitvah psov naj vas ne vodijo čustva, ampak razum.

 

Poiščite pravi tečaj za vzgojo psa

Pri izbiri tečaja za vzgojo svojega pasjega prijatelja preverite, če je v program vključena vzgoja in ne samo šolanje psa.

 

Prav tako preverite, ali tečaj poteka tudi v urbanem okolju in ne samo na kinološkem poligonu. Pes namreč časa ne preživlja le na poligonu, temveč v najrazličnejših okoljih (doma, na sprehodih, izletih, ne nazadnje tudi v lokalih …).

 

Skupinski tečaj mora zato poskrbeti, da je del učnega procesa tudi navajanje psa na različna okolja in življenjske situacije.

 

Predvsem pa pri vzgoji ne hitite in ne preskakujte korakov, saj se to kasneje vedno maščuje. »Ne smemo obupati ko se pojavi kakšna ovira, saj so si psi med sabo različni in vsak potrebuje svoj čas da osvoji novo znanje. Pomembna je vztrajnost, doslednost in predvsem, da ne prehitevamo korakov, ki so določeni za uspeh,« to podkrepi Maja Volk. 

 

Pri Alfakanu so skupinski tečaji razdeljeni v 3 stopnje. Po 3. stopnji vodniki opravljajo AVP izpit (Alfakan vzgojen pes).

 

Poleg kvalitetnega tečaja pa ne pozabite tudi na kvalitetno zavarovanje za vašega psa. Hitro in enostavno lahko zavarovanje psa sklenete tudi preko spleta.

 

Proces, ki traja vse življenje

Moram pa poudariti, da imeti vzgojenega psa pomeni vzdrževati stanje. Ni dovolj, da greste v kakovosten tečaj vzgoje, s psom delate nekaj tednov ali mesecev in potem pozabite nanj.

 

Prav nasprotno – vzgoja psa je proces, ki traja vse življenje. S psom morate preživljati kakovosten čas, vedeti morate, kaj zadovolji njegove nagone in se z njim aktivno ukvarjati. Ljudje preživijo s svojimi psi ogromno časa, tudi 10 ur na dan. Vendar kmalu ugotovimo, da tega časa ne preživijo zelo kakovostno. Zato je ključno, da psu namenite kakovosten čas.

 

Na vzdrževanje stanja vzgojenega psa glejte kot na izziv in ne na težavo.

 

Psa lahko torej vzgojite v relativno kratkem času. Vendar vedite, da vzgoja psa ni nikoli popolnoma zaključena. Celo življenje vlagajte v kakovosten odnos s psom in se z njim aktivno ukvarjajte. Le tako bo vzgoja psa tudi dolgoročno zagotovljena.

psi, domači ljubljenčki, preventiva, zavarovanje psov
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno življenje z vašim psom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.