S športniki svetujemo, kako učinkovito spakirati prtljago

10 trikov, da bo šlo vse v potovalko ali kovček.

Zlaganje ali zvijanje, koliko majic, koliko hlač in kam z nogavicami? Ko je govora o pakiranju, ima vsak svoj priljubljen način. V članku si preberite 10 nasvetov za učinkovito pakiranje prtljage in preverite, kako pakirajo Peter in Cene Prevc, Rok Marguč, Teja Gregorin, Timotej Lampe Ignjič in Klemen Bauer.

1. Nasveti za pakiranje prtljage

Začnimo z osnovami. Koliko stvari boste morali spakirati, je odvisno od tega, kam se odpravljate, kako – z avtom ali drugim prevoznim sredstvom – in za koliko časa. Odvisno pa je tudi od namena poti – greste službeno ali na dopust?

 

Veliko lažje je, če se na pot odpravljate z avtomobilom, saj imate na voljo več prostora.

 

Za pomoč pri pakiranju v avto, si oglejte naš posnetek: znate pravilno napolniti prtljažnik.

 

Če boste potovali z letalom, potem morate biti bolj pozorni na težo in velikost vaše potovalke. Rok Marguč vedno s seboj vzame ročno prtljago, ki jo napolni z oblačili. Po njegovih izkušnjah večina letalskih družb ne tehta ročne prtljage. Izjema so le nekatere nizkocenovne.

 

Obenem pove: »Najboljše letalske družbe ne računajo dodatka za golfsko in smučarsko opremo, zato se to splača izkoristiti, tudi če je v golf torbi oprema za kajtanje.«

 

Klemna Bauerja pa so izkušnje naučile, da ima med ročno prtljago vsaj najnujnejše, če se torbe izgubijo oziroma ne prispejo pravočasno. Na srečo se mu to ne dogaja pogosto.

 

2. Naredite seznam

Da česa ne boste pozabili, vam svetujemo, da si pripravite osnovni seznam. Ta bo odvisen tudi od vremenske napovedi za kraj, kamor se odpravljate. Tudi Teja Gregorin se, čeprav redno potuje, zanaša na svoj seznam pomembnih stvari. Drugače se ji hitro lahko zgodi, da kaj pozabi.

 

Ko pripravljate seznam, ne pozabite niti na kozmetiko in zdravila, obutev, pižamo, pa seveda na kreditne kartice in nekaj gotovine.

 

Predvsem pa pravočasno sklenite zavarovanje potovanj v tujino.   

 

3. Na poti lahko stvari tudi operete

Če se odpravljate na dopust za 5 dni, predlagamo, da spakirate oblačila za 5 dni. Če niste prostorsko omejeni, potem morda le lahko dodate še kakšno oblačilo za vsak slučaj.

 

Peter Prevc je eden tistih, ki za vsak primer vedno vzame več nogavic in spodnjega perila.

 

Ko se odpravljate na daljši dopust, pa je smiselno premisliti o tem, da vzamete manj oblačil in jih na poti operete. Tako boste imeli manj prtljage. Kar ima svoje prednosti, saj je storitev pranja oblačil lahko cenejša od doplačil letališkim družbam zaradi težke prtljage.

 

Obenem pa vam lažja potovalka omogoča tudi večjo fleksibilnost in prihrani veliko slabe volje. 

 

4. Zložite stvari vse na kup 

Ko ste si naredili seznam, vse stvari najprej zložite na kup. Ali lahko že takoj kakšno stvar vrnete v omaro? Zagotovo lahko. Naredite to. Vsega prav gotovo ne potrebujete. Vzemite le tisto, kar dnevno uporabljate.

 

Tudi Peter Prevc si vso prtljago najprej zloži na tla ali na posteljo v sobi. Enako naredi Cene, ki pravi: »Vse namečem okoli torbe, da izgleda cel nered, potem pa šele zlagam noter.« 

 

Predlagamo tudi, da na letalu težja oblačila in obutev nosite na sebi. Recimo pohodniške čevlje in debelo jakno. Tako bo v potovalki še več prostora. 

 

To je to. Zdaj začnite zlagati stvari v torbo.

 

5. Najtežje stvari na dno

Cene Prevc pri zlaganju pazi, da je vse skupaj čimbolj dostopno, ko v hotelu torbo odpre. Klemen Bauer pa si pripravi kupček s stvarmi, ki jih kasneje kot kocke zloži v potovalno torbo.

 

Uporabne so tudi tako imenovane potovalne kocke, kjer oblačila zložite v manjše pakete – kupite jih lahko v različnih velikostih in jih potem samo postavite v kovček. Pakiranje bo lažje, bolj organizirano in hitreje boste dosegli stvari, ki jih potrebujete.  

 

Ne glede na vse pa na dno potovalke najprej postavite težje kose, kot so čevlji.

 

6. Manjše stvari v čevlje in med težje 

Manjše kose, kot so nogavice in spodnje perilo, lahko potisnete v večje kose. Peter Prevc svetuje, da z nogavicami zapolnite vmesni prazen prostor v potovalki, kamor ne gre nobena zložena večja stvar. Tako najbolje izkoristite svojo potovalko.

 

7. Zvijajte

Na težje stvari zdaj polagajte lažje – spet začnite s težjimi kosi oblačil, kot so na primer kavbojke, volneni puloverji in podobno. Tehnike se razlikujejo. Tisti, ki so preizkusili različne, pravijo, da boste največ prostora prihranili z zvijanjem oblačil in ne z zlaganjem.

 

Klemen Bauer se je navadil, da obleke vedno zlaga.

 

Klemen Bauer obleke zlaga tudi ob povratku domov, ko so te umazane, saj se mu zdi, da s tem prihrani nekaj prostora.

 

Cene Prevc pa se za pot domov manj potrudi. Najbolj mu je pomembno, da so umazana oblačila hitro dostopna, da jih takoj doda na kup umazanega perila.

 

8. Kozmetika na sredino 

Ko ste zložili oblačila, je čas za kozmetično torbico. Svetujemo vam, da jo postavite v sredino med druge stvari, ki jo tako tudi zavarujejo, da se ne premika po kovčku.

 

Šampone in tekočo kozmetiko zavijte v plastično vrečko. Lahko vzamete tudi plastično folijo, odtrgate košček in z njim pokrijete odprtino stekleničke pod čepom, tako da se ne more razliti. Ali pa s širokim selotejpom polepite pokrovčke stekleničk s tekočino, ki bi se lahko razlila. Teja Gregorin vse delikatne stvari dobro zalepi, preden jih spakira.

 

Peter Prevc pa ima v toaletni torbici vedno nekaj brisačk, če se slučajno kaj polije. 

 

9. Na vrhu lažje stvari in tiste, ki se lahko zmečkajo

Čisto na vrhu je prostor še za lahke stvari oziroma predvsem oblačila, ki se lahko zmečkajo. Da se izogne zmečkanim oblačilom, Peter Prevc pravi, da pakira v višino in ne širino. Tako se potem oblačila stisnejo in so na koncu poti manj zmečkana. 

 

»V potovalko zlagam v treh kupčkih. Višja dva pri strani in nižji na sredini. Na sredinski kupček potem postavim toaletno torbico in druge trde stvari, saj bodo tam zaščitene pred zunanjimi vplivi. Čez vse pa ponavadi položim smučarske hlače, bundo in še kakšno prazno torbo za na skakalnico. Tako se potovalka napolni in stvari v njej se manj premikajo,« svetuje Peter Prevc.

 

V posnetku pa si oglejte, kako je, ko svojo torbo spakira skejtborder Timotej Lampe Ignjič.

 

 

10. Pustite si malo prostora

Na poti boste verjetno kupili kakšen spominek ali darilo. Najbrž pa tudi ne boste imeli toliko časa, da bi skrbno spakirali, kot ste ob odhodu na potovanje. Peter Prevc opozarja tudi, da umazano perilo zasede več prostora, kot ga čisto.

 

Zato pustite v potovalki še malo prostora, da boste tudi nazaj grede vse spravili vanjo.

 

Tako. Zdaj pa srečno pot!

dopust, prosti čas, potovanja, turistično zavarovanje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.