5 dejstev o zavarovanju prtljage in opreme v avtomobilu

Zakaj morata biti prtljaga in oprema v vozilu posebej zavarovani?

V naših avtomobilih preživimo zelo veliko časa. Vozimo se počasi, hitro, v službo, na dopust, do trgovine, v družbi, sami, z otroki. Pogosto potujemo s kovčki, smučmi, kolesi in še bi lahko naštevali. Verjetno se prva težava pojavi, ko je potrebno vse to zložiti v vozilo. A ko ste enkrat vsi na poti, vas lahko preseneti druga, če prtljaga in dodatna oprema ni ustrezno zavarovana.

1. Prtljaga v vozilih mora biti posebej zavarovana

Če pride do nesreče in fizične škode na vozilu in dodatnih delih, recimo na strešnem kovčku, bo zavarovalnica, če imate sklenjeno avtomobilsko kasko zavarovanje, krila le škodo na vašem vozilu. Stroške popravila dodatne opreme, v tem primeru strešnega kovčka, boste morali poravnati sami, če ni posebej vključen v zavarovalno polico in zavarovan z zavarovanjem dodatne opreme.

 

2. Dodatna oprema potrebuje dodatno zavarovanje

V zavarovanje opreme je smiselno vključiti vse tiste naprave, ki ste jih  v vaše vozilo kasneje vgradili in niso bile tovarniško vgrajene ali dodatno opremo, ki ni v ponudbi proizvajalca. Recimo: meglenke, posebne pnevmatike, dodatno avdio opremo, protivlomne naprave,…

 

3. Otroški sedež je del opreme v vozilu

Čeprav na to pogosto niti ne pomislimo, otroški sedež ni del vozila, temveč je v vozilo dodatno nameščen in kot tak v primeru nesreče ni krit v sklopu zavarovanja avtomobilskega kaska.

 

4. Smuči na smučišču niso več prtljaga 

Predmet zavarovanja prtljage so lahko le stvari, ki se jih navede v zavarovalni polici in so v vozilu oziroma pritrjene nanj. Zavarovanje ne krije škode, če vam recimo smuči ukradejo, ko smučate na smučišču.

 

5. S sklenitvijo avtomobilskega zavarovanja in zavarovanja prtljage do ugodnosti 

V akciji AvtoMobilno lahko ob sklenitvi zavarovanja avtomobilske odgovornosti sklenete tudi zavarovanja prtljage v ali na vozilu in poleg tega pridobite številne ugodnosti.

 

Na koncu pa še preverite, kako se pravilno lotite natovarjanja prtljage v vozilo, da med vožnjo počitnicam naproti ne boste izpostavljeni nevarnim situacijam.

 

avto, sklepanje zavarovanj, avtomobilno zavarovanje