Nasveti za selitev z otroki

Otroku olajšajte selitev in prilagajanje na novo okolje z odprtim pogovorom in ustvarjanjem pozitivnega vzdušja.

Ne glede na to, kaj je razlog za selitev, je pomembno, da otroka pravočasno pripravite na ta korak. Od pogovora o spremembi do izzivov, ki jih selitev prinaša, za vas smo pripravili nasvete za selitev z otroki, ki vam bodo pomagali, da bo vstop v nov dom prijeten dogodek za vse. 
Kljub številnim pozitivnim čustvom, ki odrasle spremljajo ob odločitvi za selitev, proces številni opišejo tudi kot zahtevno nalogo. Še več, nekateri pravijo, da je to ena najbolj stresnih življenjskih situacij. Dodaten izziv? Selitev vse družine. 

Še bolj kot odrasli so namreč na svoj dom, prijatelje, šolo, skupnost in rutino običajno navezani otroci. Zato selitev lahko prinaša stres in strah pred neznanim. Ta je posebno pri mlajših otrocih lahko še bolj izrazit in lahko predstavlja vir tesnobe. 

Otroci se morajo ob vselitvi prilagoditi novemu stanovanju, kraju, včasih tudi novemu šolskemu okolju. Čeprav velja, da so otroci prilagodljivi, potrebujejo čas, da spletejo nove socialne vezi in izgubijo občutek negotovosti. 

Ključno je, da starši te izzive razumejo in lahko tako sebe kot otroke na selitev dobro pripravijo. 

Nasveti za selitev z otroki 

Ne glede na to, kam se selite: čez cesto, v sosednjem mestu ali celo v drugo državo, za pomoč pri praktičnih vidikih selitvenega procesa so tukaj na voljo enostavni nasveti za selitev

Z upoštevanjem teh nasvetov ste že korak bližje gladki izvedbi. Ta je še kako pomembna, saj je pred vami še ena pomembna naloga. Na selitev morate pripraviti otroke. Če boste pri tem živčni in slabe volje, boste to hitro prenesli nanje.

1. Odkrita komunikacija in pozitivni vidiki selitve 

Ne glede na to, kaj je botrovalo k odločitvi za selitev (karierna priložnost, ločitev …), jo otroku predstavite z odkritim in iskrenim pogovorom. Otroku razložite razloge za selitev na način, ki ga razume. Pri tem poudarite pozitivne vidike selitve – nova prijateljstva, večji prostor, boljše priložnosti za aktivnosti oziroma razvijanje njegovih interesov.

Izrazite tudi, kaj navdušuje vas, recimo odkrivanje nove soseske ali mesta. Tako boste pri otroku spodbudili pozitiven način razmišljanja glede prihajajoče spremembe in bolj miren sprejem odločitve za selitev.

Otroka med pogovori spodbujajte, da izrazi svoja čustva in pomisleke. Odgovarjajte tudi na njegova vprašanja. 

2. Skupaj raziščite nov okoliš 

Otrok si bo lažje predstavljal novo življenje, če mu pokažete stanovanje oziroma hišo še pred selitvijo, prav tako okoliš, v katerega se selite. Skupaj obiščite igrišče, park, novo šolo ali društva, ki ponujajo športne in druge aktivnosti, kjer bo lahko preživljal prosti čas.

3. Otroka vključite v proces selitve

Pomembno je, da otroka čim bolj vključujete v odločitve o selitvi. Dovolite mu lahko, da izbere barvo svoje nove sobe, kakšen kos pohištva ali dodatke. Otrok bo tako na prihajajoče spremembe gledal z večjim navdušenjem. 

Prav tako vam lahko otroci pomagajo pakirati. Če so dovolj stari, naj sami  spakirajo svoje stvari, pri tem pa dajte otroku vedeti, da jih ne boste zavrgli. 

Najbolje je, da otrokove stvari v novem domu razpakirate med prvimi ter se čim hitreje vrnete v rutino, kot je je bil otrok vajen pred selitvijo.


4. Menjava šole in novi prijatelji

Če selitev vključuje zamenjavo vrtca ali šole, se o tem z otrokom odprto pogovarjajte. Predstavite mu informacije, ki jih imate o novi šoli, o obšolskih dejavnostih, ki so na voljo. Poudarite pozitivne vidike in če je mogoče, organizirajte obisk šole, da lahko otroci spoznajo okolje, morebitne nove učitelje in sošolce. 

Če je možno, selitev realizirajte med poletnimi šolskimi počitnicami. Selitev med šolskim letom bo od otroka namreč zahtevala privajanje na nov dom kot tudi privajanje novim učiteljem, sošolcem, učnemu načrtu, metodam poučevanja.

Ker se privajanje dogaja postopoma, vsaj na začetku poskušajte ohranjati tudi kontakte s starimi prijatelji. 

5. Skupaj preberite nasvete za lažjo selitev 

Da bi otrokom pomagali bolje razumeti in se spoprijeti s prihajajočo selitvijo ter ohraniti pozitivno razmišljanje med celotnim procesom, skupaj preberite članek, ki smo ga napisali posebej zanje. 

Nasveti za lažjo selitev vas čakajo v rubriki Otroški kotiček: Selimo se – novim dogodivščinam naproti!


S premišljenim načrtovanjem, odprto komunikacijo in vključevanjem otrok v proces ter obravnavanjem njihovih skrbi se opremite za ustvarjanje pozitivne in vznemirljive spremembe za vso družino. 

Družina, otroci, vzdrževanje doma, nepremičnine, zavarovanje doma
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.