Nasveti za uspešno selitev s psom

Bolj je pes vzgojen, lažje bo prenašal stres ob selitvi.

Selitev je stresna, sploh če se zgodi večkrat v krajšem časovnem obdobju. Kako stresna bo selitev s psom, je deloma odvisno tudi od psa. Nekateri psi jo sicer lažje prenašajo kot drugi, ki so bolj občutljivi. Ne glede na to, kakšnega psa imate, pa bo vzgojen in socializiran pes lažje prenašal stres ob selitvi.

3 nasveti pred selitvijo

 1. Psa socializirajte in vzgojite še pred selitvijo

  Psa že kot mladička dobro socializirajte in obiščite kvaliteten tečaj vzgoje, kjer se boste naučili delati z njim. Tako bo pes postal stabilen, miren in selitev nanj ne bo močno vplivala. Torej razmišljajte že vnaprej.

   

  Z vzgojenim psom lahko greste kamorkoli. Kako se lotiti vzgoje psa in koliko časa bo trajalo? Pojasnjujemo v članku.

   

  Če razmišljate o tem, ali bi šli v kvaliteten tečaj vzgoje ali ne, naj bo to še en razlog več, zakaj je bolje, da se ga udeležite. Možno je, da se boste nekoč selili in ker pes ne bo socializiran ali vzgojen, boste imeli neprimerno več težav, kot bi jih imeli, če bi bil.

   

 2. Psa navadite na njegov kotiček

  V stanovanju psu pripravite miren kotiček, kjer bo lahko počival. Svetujem uporabo hišnega boksa. Hišni boks ima več prednosti. Kamor koli greste s psom (npr. na dopust ali v novo stanovanje), lahko v novem okolju boks postavite na izbrano mesto in pes se bo tako hitreje sprijaznil z novim okoljem, saj ste vzeli njegovo mini stanovanje s seboj.

   

 3. Preverite, če je nova lokacija primerna za vašega psa

  Velikokrat sem že opazil, da ljudje po nekaj tednih, ko so se preselili, ugotovijo, da nova lokacija ni  primerna za njihovega psa. Recimo, da v bližini nimajo na razpolago dovolj zelenih površin za sprehode.

   

  Kaj se zgodi? Nemalokrat se morajo ponovno seliti, kar seveda prinese dodatne zaplete. Še huje pa je, če za psa začnejo iskati novega lastnika. Pes se na svojega vodnika zelo naveže in ni primerno, da zaradi nepremišljenih odločitev potegne kratko. Zato najprej dobro preverite okolje. Že prej se  nekajkrat sprehodite, raziščite okolico in se na podlagi tega tudi odločite, ali je nova lokacija primerna tako za vas kot za vašega psa.

   

  Pri raziskovanju nove okolice vzemite psa s sabo.

   

  Skupaj s psom boste lahko preverili, koliko je zelenih površin ter če je nova lokacija primerna za sprehode. Pes pa se bo novega okolja postopoma navadil. Tako bo prehod manj stresen.

5 nasvetov po selitvi

 1. Pes naj ima enako rutino, kot jo je imel v starem stanovanju

  Psi obožujejo rutino, v okolju z rutino se počutijo varno. Poleg rutine potrebujejo tudi pravila. Pravil ne spreminjajte in ne popuščajte pri vzgoji, čeprav se vam morda pes smili, ker ste se preselili.

   

 2. Prve tedne po selitvi se s psom še bolj aktivno ukvarjajte

  Selitev je za psa stresna in ta svoj stres lahko sprošča le preko aktivnosti. Bolj bo zaposlen, več bo imel nalog in bolj se boste z njim ukvarjali, manj frustracij in stresa se bo v njem kopičilo in lažje bo prenesel selitev.

   

 3. Psu ni potrebno spoznati vseh psov vaših novih sosedov v enem dnevu

  Ne pretiravajte s spoznavanjem, saj lahko pretirano spoznavanje z novimi psi vašemu psu povzroči še dodaten stres.

   

  Vzemite si čas. Postopno raziskujte okolico in tudi postopno naj vaš pes spoznava pse v soseski.

   

  Bodite pozorni na to, kako so psi vzgojeni. Bolje je, da jih najprej spoznate vi. Če so bili v prejšnjem okolju stiki med vašim in sosedovimi psi v redu, še ne pomeni, da bo v novem okolju tudi tako.

   

 4. Ne komplicirajte in ne pretiravajte

  Psi so zelo prilagodljive živali, ki se vsega navadijo, tudi novega okolja. Seveda mu lahko pri tem pomagate in mu ta prehod olajšate. Mogoče bo potreboval kakšen teden več. Vendar bolj boste komplicirali, težje bo za vas in psa.

   

 5. Če kljub temu pride do težav, se obrnite na strokovnjake

  V primeru težav ne čakajte, temveč takoj pokličite na pomoč strokovnjaka. Ta bo v relativno kratkem času z analizo ugotovil, kje je problem, in vam dal ustrezne domače naloge. S temi domačimi nalogami boste nato lahko psu ustrezno pomagali. Stres se tako ne bo razvlekel v več mesecev ali let in lahko boste v relativno kratkem času učinkovito pomagali svojemu psu.

   

 

V primeru težav ne čakajte, temveč takoj pokličite na pomoč strokovnjaka. Ta bo v relativno kratkem času z analizo ugotovil, kje je problem, in vam dal ustrezne domače naloge. S temi domačimi nalogami boste nato lahko psu ustrezno pomagali. Stres se tako ne bo razvlekel v več mesecev ali let in lahko boste v relativno kratkem času učinkovito pomagali svojemu psu.

 

družina, domači ljubljenčki, psi, zavarovanje psov, prosti čas, aktivno življenje