Kako navaditi psa, da bo sam doma?

Kako psu olajšati čas, ko je sam doma.

Pes bo prej ali slej moral ostati sam doma. Da pa s tem ne bi bilo težav, da ne bi prišlo do ločitvene tesnobe in do nezaželenih vedenj, si vzemite čas in se na to pripravite. Poglejmo, kaj je treba narediti in kako psu olajšati čas, ko je sam doma. 

1. Z navajanjem na samoto ne odlašajte

Vsaka menjava okolja je za psa stresna, ne glede na to, ali je starejši ali mladiček, in na to, ali ste ga posvojili, kupili …

 

Napaka, ki jo velikokrat vidim, je ta, da želijo ljudje ta stres zmanjšati tako, da so ves čas s psom.

 

Seveda priporočam, da prve dni psu čim bolj zmanjšate stres ter vzamete recimo par dni dopusta. Težave bodo nastale, če boste s tem pretiravali – podaljševali dopust in se usklajevali z vsemi družinskimi člani glede varstva psa, da le-ta ne bi bil sam. Vse to bo privedlo do tega, da bo pes npr. že pol leta v novem okolju in niti enkrat sam doma.

 

Njegova percepcija realnosti bo taka, da je vedno nekdo z njim, in taki psi imajo navadno največ težav s tem, da je treba ostati sam. Druga skrajnost je, da veliko ljudi potem psa kar naenkrat pusti samega tudi do 10 ur in seveda pes razvije velike težave.

 

Z navajanjem na samoto torej ne odlašajte, treninga se lotite takoj. Vendar na začetku psa ne pustite samega kar 10 ur naenkrat.

 

2. Psa navadite na omejitve doma

Najprej je treba vzpostaviti ustrezno omejitev.

 

Če pes živi z vami v stanovanju, ga morate nekako zavarovati. Psa morate omejiti (boks, privez, ograja), da zaščitite njega in svoje stanovanje.

 

Na omejitev ga začnite navajati, ko ste doma.

 

Razumeti mora, da nimate časa le zanj. Pes naj bo torej v svoji omejitvi, vi pa se prosto gibajte po stanovanju. Pes vam ne bo mogel cel čas slediti ter izsiljevati za pozornost. Na ta način bo začel dojemati, da ne more biti vedno v kontroli. Naučil se bo, da lahko takrat počiva.

 

Nato postopoma začnite zapuščati njegovo vidno polje za dlje časa – najprej za 5 minut, nato pa vedno dlje. Če bo pes navajen počakati v omejitvi, ko ste doma, bo lažje počakal tudi, ko vas ne bo.

 

Psa torej spoznajte z omejitvijo in ga začnite nanjo čim prej navajati – že v prvem tednu.

 

3. Utrujen pes bo lažje počakal sam doma

Ko boste začeli podaljševati čas v omejitvi, je zelo pomembno, da psa prej dobro psihično in fizično utrudite.

 

Če bo pes utrujen, bo lažje počakal, kot če bo poln energije.

 

Načrtujte čas tako, da boste svojega psa pred vašim odhodom ali pred treningom vaših odhodov dobro utrudili (približno 20–30 min).

 

Psihično ga lahko zaposlite z mentalnimi igricami, z delom z nosom, s hranjenjem iz roke ter učenjem različnih stvari … Fizično ga lahko zaposlite z igro, aktivnim sprehodom …

 

4. Psa v času vaše odsotnosti smiselno zaposlite

Ko pustite psa v omejitvi, je zanj najbolje, da ali počiva ali nekaj gloda. Svetujem, da vedno, ko greste, daste psu nekaj za glodat (bikovke, svinjski uhlji…). Ko pridete, mu stvar za glodanje vzemite in pospravite. Stvar za glodanje naj bo res nekaj posebnega in naj je nima vedno na voljo, ampak samo, ko odidete.

 

5. Vaš odhod naj psu predstavlja nekaj pozitivnega, prihod pa nekaj nevtralnega

Ljudje večinoma počnejo ravno nasprotno: ko gredo, s psom sočustvujejo, saj naj bi pes izgubil svobodo. Ko so bili doma, je lahko bil povsod, ko gredo od doma, ga zaprejo v boks.

 

Zelo pomembno je, da psa navadite na omejitev že prej, ne šele takrat, ko greste od doma. Ko ljudje pridejo domov, se psa preveč razveselijo in ga v bistvu potrdijo v čakanju na njih.

 

Bolje bo, če boste, ko pridete domov, psa vsaj nekaj minut ignorirali.

 

Ne dotikajte se ga, ne glejte ga ter se ne pogovarjajte z njim – to je včasih zelo težko, ampak psu boste koristili.

 

Ko se bo pes umiril, ga spustite iz boksa, iz tega ne delajte cirkusa, saj psu na ta način škodujete. Psi so ob vašem vznemirjenju vzhičeni, v slabem čustvenem stanju, ki ga lahko še potencirate, zato lahko imajo velik problem ob našem odhodu.

 

6. Razmislite o primernem prostoru omejitve

Ne svetujem, da ga puščate na balkonu, vrtu ali da ima recimo pesjak ob cesti, saj lahko razvije veliko nezaželenih vedenj. Lokacija psa v času vaše odsotnosti igra pomembno vlogo in vpliva na to, kako dobro bo vaš pes vzgojen oz. koliko vedenjskih težav bo imel, še preden začnete z njim delati.

 

Če boste imeli psa ob radiatorju, pazite, da mu ne bo prevroče. Če imate mansardno stanovanje, pazite, da poleti psa ne pustite na soncu. Ne priporočam omejitve na prehodnem mestu. Pes potrebuje mir.

 

Bolj kot bo imel smiselno postavljeno omejitev v stanovanju, lažje se bo umiril, sprostil ter počival in čakal doma.

 

Ni treba, da imate slab občutek, če psa puščate doma. Vsak pes, ki je lepo vzgojen, lahko počaka 8–10 ur sam, če ga seveda prej in potem psihično in fizično utrudite.

 

Čustva, ko se vam pes smili, niso koristna. Psa ob takih čustvih ne morete lepo vzgojiti. Če se vam pes smili, verjetno ne razumete pasjega učnega procesa in ne razumete, da psu s tem, da ga ne navadite, da lahko sam počaka doma, škodite. Pes potrebuje tudi mir in ni treba, da je ves čas z vami. Ko pridete domov, pa mu namenite čas, ki ga z njim preživite aktivno.

 

Še več koristnih nasvetov o vzgoji in negi psa najdete v brezplačnem priročniku Dobrodošel, pasji mladiček!. Prenesete si ga lahko preko spleta ali pa si naročite svoj tiskan izvod na dom.

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

družina, zavarovanje psov, domači ljubljenčki, psi
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno življenje z vašim psom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.