Kdaj je čas za slovo in kako preboleti smrt psa?

Jure Pribičevič iz Alfakana svetuje, kako se soočiti s smrtjo psa.

O smrti se neradi pogovarjamo. Navadno se te teme izogibamo, saj nam povzroča bolečino. Boli nas ob izgubi družinskega člana, dobrega prijatelja, znanca ali našega zvestega prijatelja – psa. Ljudje, ki psa še niso imeli, velikokrat rečejo: “Ah, saj je “le” pes!” Vendar vsi, ki smo kadarkoli imeli priložnost živeti s tem čudovitim bitjem, vemo, da ni “le” pes. Zato je tudi smrt psa za nas boleča. Kako se z njo soočiti in kako preboleti smrt psa, svetuje Jure Pribičevič iz Alfakana.

Pes ni le pes

Za večino vodnikov psov psi niso le navadni psi, temveč dobri prijatelji, spremljevalci, družinski člani in nepogrešljivi sopotniki. Seveda, če so lepo vzgojeni. Takrat je življenje s pasjim prijateljem lahko res lepo, saj se zavedamo, kaj vse nam to dlakasto štirinožno bitje lahko nudi. In mi njemu.

 

Vendar tako kot vsa živa bitja na našem planetu so tudi psi minljivi. Njihova življenjska doba je žal precej krajša od naše in tega se moramo zavedati. Tudi pri psih bolezen in nesreča ne počivata in pes lahko pogine veliko prej.

 

A priporočam vam, da ne razmišljajte o tem, temveč izkoristite vsak dan, ki ga imate na voljo z vašim psom. Uživajte in preživljajte kakovosten čas z njim.

 

Kdaj je čas za uspavanje psa?

Ko oziroma če se boste nekoč morali soočiti s tem vprašanjem, ker bo vaš pes močno bolan, naj vam bo vodilo predvsem dobrobit psa in njegova kvaliteta življenja.

 

Kajti za nas vodnike seveda ni nikoli pravi čas za slovo, še vedno bi psa želeli imeti še vsaj malo ob sebi. Vendar vam svetujem, da izkoristite možnost uspavanja psa. Če pes trpi in je njegova kakovost življenja zaradi bolezni ali starosti slaba, je bolj humano, da ga uspavate. Pomislite na njegovo dobro.

 

Kako urediti uspavanje oziroma evtanazijo psa?

Uspavanje oziroma evtanazijo psa lahko opravi le veterinar. Uspavanje poteka neboleče, pes pravzaprav mirno zaspi. Dobro je, da ste takrat ob njem, saj on ne ve, kaj se dogaja. Čuti pa vaše občutke in vašo bližino. Zberite pogum in poskušajte biti kar se da močni, da ne bo čutil vaše žalosti. Na ta način bodite ob njem še na njegovi zadnji poti, tako kot je bil on ob vas celo življenje.

 

Vso dokumentacijo in potrebne stvari opravi veterinar, tako da vi razen tega, da pripeljete psa in ste ob njem, nimate nobenih obveznosti.

 

Smrt psa in možnosti pokopa psa?

Veterinarska uprava RS v knjižici O odgovornem lastništvu psa pojasnjuje vsa pravila o slovesu od psa. Pomembno je, da veterinar zapis o smrti psa vnese v Centralni register psov in s tem psa odjavi iz registra. Če je pes uspavan pri veterinarju, to uredi veterinar. Drugače pa je, če pes pogine doma. Takrat morate pogin čimprej prijaviti Veterinarsko-higienski službi Nacionalnega veterinarskega inštituta, ki truplo odpelje. Preberite si več o ostalih predpisih glede pokopa živali.

 

V Sloveniji imamo možnost pokopa psa v Mariboru. Za pokop potrebujete dovoljenje, ki ga po pregledu preminule živali izda izbrani veterinar. Kot določajo pravila, je pokopavanje trupel psov dovoljeno, vendar samo v primeru, da pes ni poginil zaradi bolezni, truplo pa mora biti zakopano na ustrezen način.

 

Obstaja tudi možnost upepelitve v posebnem krematoriju za živali.

 

Kako preboleti smrt psa in kdaj je čas za nakup novega?

Da prebolite smrt psa, potrebujete predvsem čas, prav tako pa si morate dovoliti žalovati. Zato vam svetujem, da nakup novega psa tehtno premislite. Ne kupujte ga le za to, da bi pregnali žalost za preminulim psom. Počakajte malo. Včasih namreč malo pozabimo, kako naporni so lahko mladi psi ter da je potrebno vložiti kar nekaj časa in energije v njihovo vzgojo. Vprašajte se, če ste ponovno pripravljeni na nov izziv.

 

Ko že imate novega psa, ga ne primerjate s starim. Vsak pes je namreč drugačen, tudi če gre za enako pasmo. Primerjanje med njima tako ni pravično.

 

Velikokrat imamo bolj v spominu zadnja leta, ki smo jih preživeli z našim pokojnim psom, ko je bil že starejši in bolj miren. Tako nanj ohranimo res le lepe spomine.

 

Nov, mlad pes pa se mora še vsega naučiti, zato je življenje z njim lahko prvo leto bolj naporno. Zagotovo nam je tudi pokojni pes v mladih letih delal kakšne preglavice, vendar smo nanje enostavno že pozabili.

 

Zavarovanje psa lahko med drugim razširite tudi z dodatnim zavarovanjem za primer pogina ali usmrtitve zaradi bolezni ali nezgode psa. Več si lahko preberete v članku: Zavarovanje psa: Vse, kar morate vedeti.

 

Le z nekaj kliki lahko zavarovanje psa sklenete tudi po spletu.

 

 

družina, prosti čas, psi, domači ljubljenčki, zavarovanje psov
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno življenje z vašim psom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.