Zaščitite psa pred nevarno srčno glisto

Naj bodo počitnice v toplejših krajih brezskrbne tudi za vašega ljubljenčka.

Če se na poletne počitnice ob obali Slovenije, Hrvaške, Grčije ali drugje v Sredozemlju odpravljate s svojim psom, poleg hladne sence in sveže vode poskrbite še za zaščito ljubljenčka pred nevarnimi paraziti, kot je srčna glista.

Kako se pes okuži s srčno glisto?

Okužba z zajedavcem dirofilaria immitis, ki povzroča bolezen dirofilaria, je resna in za pse lahko smrtonosna bolezen. Njegove ličinke se razvijajo samo pri temperaturah nad 25˚C, zato je okužba najpogostejša v obalnem pasu južne in srednje Evrope, z višanjem povprečnih letnih temperatur pa se pojavlja tudi na celinskih področjih daleč od morja. Prenašajo jo komarji, ki s pikom okužijo psa, razvoj od ličinke do gliste, ki se naseli v pasjem srcu in pljučnih arterijah, pa traja od šest do sedem mesecev. 

 

Zaradi počasnega razvoja zajedavca od ličinke do odrasle tridesetcentimetrske gliste, bolezen praviloma opazimo takrat, ko je že zelo napredovala.

 

Resnost okužbe je odvisna od števila odraslih glist, ki v vsakem primeru psu povzročijo vrsto zdravstvenih zapletov, v najslabšem scenariju pa žival lahko celo pogine.  

 

Kakšni so znaki okužbe s srčno glisto in kako jo odkriti?


Znaki bolezni srčne gliste so lahko zelo blagi ali pa drastični, kar je odvisno od posameznega primera. 

 

»Obolel pes se lahko le malo slabše počuti, včasih pogosteje pokašljuje, postane neješč in apatičen. Če večji skupki parazitov zamašijo njegove krvne žile, pa žival lahko tudi izgubi zavest.« Tako opisuje znake dr. Tina Roškar, dr. vet. med., specialistka medicine psov in mačk, soustanoviteljica in ena od direktoric Klinike za male živali Moj Vet v Ljubljani. »Ličinke, ki jih izločajo odrasle samice srčne gliste v krvni obtok psa, lahko v kapljici krvi pod mikroskopom veterinar odkrije šele po dobrega pol leta. Kar pogosto se zgodi, da srčne gliste odkrijemo naključno, ko žival pregledujemo zaradi drugih težav, ali opravljamo teste za vektorske bolezni, ki jih prenašajo različni insekti – klopi, komarji, peščena muha,« pojasnjuje.

 

Kako poteka zdravljenje psa s srčno glisto?


Psu, ki je okužen srčno glisto, je treba čimprej zagotoviti ustrezno zdravljenje. V večini primerov je uspešno, psi pa si po njem opomorejo brez hujših okvar notranjih organov. Slaba novica pa je, da je zdravljenje precej zahtevno in dolgotrajno. Obolelega psa mora pregledati izkušen veterinar, ki opravi kardiološki pregled, rentgen in krvne teste. »Parazite moramo eliminirati postopno in počasi. Če bi preveč hiteli, bi lahko večje število istočasno odmrlih odraslih parazitov povzročilo zamašitev žil in posledično pogin živali,« razlaga izziv pri zdravljenju dr. Roškar.

 

Postopek intenzivnega zdravljenja psa s kombinacijo več zdravil traja približno štiri mesece, kontrole pa še vse leto.

 

Kako zaščititi psa pred srčno glisto?


Ker srčno glisto prenašajo komarji, je lahko prvi korak, da se poskusite komarjem izogniti, še posebej v večernih urah, ko so bolj aktivni. Takrat naj se pes zadržuje v notranjih prostorih, če so ti primerno ohlajeni in zaščiteni pred mrčesom. Preventivno lahko uporabite tudi repelente, ki insekte odganjajo. »Veterinarji za zaščito pred zunanjimi paraziti priporočamo kožne nanose v ampulah, ki vsebujejo kombinacijo učinkovin za odganjanje letečih insektov ter pomor bolh in klopov,« pojasnjuje strokovnjakinja.

 

Psa lahko pred srčno glisto zaščitite tudi s cepljenjem, ki zagotavlja zaščito približno pol leta. Zanjo lahko tako poskrbite že pred začetkom sezone komarjev. Veterinarji priporočajo še uporabo antiparazitikov, ki vsebujejo sestavino milbemicin, in sicer prvič 14 dni po prvi izpostavljenosti komarjem, in nato redno mesečno ves čas, ko obstaja možnost okužbe.

 

Z zavarovanjem se lahko izognete stroškom.


Če ste poskrbeli za zaščito psa pred srčno glisto in upoštevali še nekaj nasvetov o dopustu s psom, boste z njim lahko brez skrbi uživali na počitnicah ob morski obali. 


Vedno velja, da je bolje preprečiti kot zdraviti, če pa bi slučajno okužil s srčno glisto ali bi se mu pripetila kakšna druga nezgoda, lahko stroške zdravljenja pri veterinarju pokrijete s sklenjenim zavarovanjem psov.  

družina, domači ljubljenčki, psi, zavarovanje psov, prosti čas
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno življenje z vašim psom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.