S psom na morje

O dopustu s psom začnite razmišljati že takrat, ko je mladiček in ga najprej vzgojite.

Dopust z lepo vzgojenim psom vam bo v užitek in pes vam ga bo zagotovo še polepšal. A le, če se boste prej ustrezno pripravili, ne boste pretiravali z opremo in boste vedeli, kam greste ter kaj lahko pričakujete. Tako boste preživeli kvaliteten čas skupaj psom, ki si to tudi zasluži. Toda če pes ni vzgojen ali pa se odpravljate na pot z letalom, priporočam, da ga pustite doma v kvalitetnem varstvu. Poglejmo seznam glavnih stvari, ki jih morate urediti, če greste s psom na morje.

Pes naj ostane doma

Če pes ni vzgojen, bo prepozno en teden pred dopustom hiteti in ga vzgajati ali se ukvarjati z vpisom v kakšnega od tečajev. V tem primeru je bolje, da ga pustite doma v kvalitetnem varstvu. Prav tako je bolje, da ga prepustite kvalitetnemu varstvu, če se na dopust odpravljate z letalom in ne želite psa obremenjevati z letom.

 

Za varstvo ne izberite prvega sorodnika, ki ima malo časa. Raje se odločite za organizirano varstvo, kjer se bodo aktivno ukvarjajo s psom.

 

Pes naj ima v varstvu aktivne sprehode. Naj se ne zanemarja njegove psihofizične aktivnosti, predvsem pa pazite, da se v varstvu psa ne razvaja. Ljudje velikokrat svojega psa pustijo v varstvo bližnjim sorodnikom, ki želijo najboljše za psa in ga začnejo razvajati na neprimeren način. S tem razvajanjem lahko imate ob vrnitvi domov velike probleme, saj lahko pes hitro razvije neželena vedenja.

 

Če razmišljate o tem, da bi psa pustili doma, ne imejte zaradi tega slabe vesti. Psa na to navadite že v času socializacije – v varstvo ga peljite za krajši čas, npr. za kakšen dan ali dva. Če je varstvo kvalitetno, ni s tem nobenih problemov. 

 

S psom na morje

Kako pa, če psa vzamete s sabo na dopust?

 

  • Nekaj dni ali tednov prej pripravite opremo (pasje ležišče, nekaj igrač ter povodce, ki jih uporabljate). Ne pretiravajte s količino. Če boste kaj pozabili doma, lahko pripomoček kjerkoli dokupite.
  • Vzemite dovolj pasje hrane. Ni priporočljivo, da hrano vmes menjate, ker lahko pride do kakšnih želodčnih težav.
  • Pripravite pasji potni list. Če greste izven držav EU se pozanimajte, kako je s titrom protiteles za steklino.
  • Prej se pozanimajte, če je tam, kamor greste, pes zaželen oziroma dovoljen.
  • Preverite, katere veterinarske ambulantne so v bližini. Če bi se karkoli zgodilo, takoj veste, kam boste poklicali oz. se namenili.
  • Potrebujete še transportni boks. Transport psa je zelo pomemben. Zelo dobro je, da je bil pes že v obdobju socializacije in vzgoje navajen na transportni boks. Če je pot daljša, se večkrat ustavite za wc in psu ponudite vodo. Na pot se odpravite takrat, ko ni prevroče (zgodaj zjutraj ali zvečer). Velikokrat se na meji še stoji in tudi če imate vključeno klimo, ta pogosto ne pride do zadnjega dela, kjer je pes. 

 

Pes na morju

1. Ne pretiravajte s športnimi aktivnostmi, sploh če vaš pes nanje ni navajen že doma.

Na sprehod ne hodite v največji vročini, saj se pes lahko zelo hitro pregreje in celo pogine.

 

Psi se ne hladijo na isti način kot ljudje in se lahko hitreje pregrejejo. Seveda se je potrebno s psom aktivno ukvarjati, vendar se ukvarjajte z njim večkrat v krajših intervalih, npr. 15 – 30 min vsaj dvakrat na dan, npr. zjutraj in zvečer.

 

Če je pes plavalec in če ima rad vodo, poskusite v te aktivnosti vključiti vodo – lahko mu vanjo kaj mečete, lahko z njim plavate, greste z njim na čoln … Voda je odlična, saj psa shladi in ne glede na to, kako vroče je zunaj,  se pes počuti super. Če pes ne gre v vodo, ga vanjo ne silite, temveč ga spodbujajte, da gre toliko, kolikor mu je še prijetno. 

 

2. Poiščite mirne plaže oz. kotičke. Primerne so tudi pasje plaže, kjer so psi zaželeni.

Če ste na javni plaži, bodite obzirni in spoštljivi. Zavedajte se, da na plaži niste sami, da se nekateri ljudje tudi bojijo psov. Psa imejte na povodcu.

 

3. Na vsakih nekaj dni s psa sperite morsko vodo, da se ne začne preveč praskati.

Če ga sol na koži ne moti, ga lahko sperete šele ob koncu dopusta.

 

4. Pazite na tuje in spuščene pse. Ker boste novem okolju, se bo vaš pes srečal z nepoznanimi psi.

Ne morete vedeti, kako se bodo obnašali, zato imejte psa vedno na povodcu in pazite neprijetna srečanja.

 

5. Pes lahko na morju spije veliko morske vode, kar povzroči drisko.

Če ima pes močno drisko, mu lahko razkuhate riž in mu kakšen dan dajete samo to. Pazite na hidracijo, še posebej, če ima pes drisko nekaj dni. Če je driska močna in traja več dni, pojdite k veterinarju. Dal mu bo infuzijo, saj je pri driskah problem dehidracija. Če pes nekaj dni ne je, ni pa nič narobe.

 

Z upoštevanjem teh nasvetov, bo dopust s psom lahko nepozabna izkušnja.

družina, domači ljubljenčki, psi, zavarovanje psov, prosti čas
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno življenje z vašim psom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.