Otroški kotiček: Pridi z nami na energetsko patruljo

Varčevanje z energijo je lahko zabavno. Skupaj z otroki preverite, kako.

Se raje namakaš v banji ali se stuširaš? Pri tuširanju porabiš manj vode, pa še več časa ti ostane za druge stvari – za igranje, branje in gledanje risank pred spanjem. Vidiš, varčevanje z energijo, denimo z elektriko in vodo, je lahko zabavno. Vsekakor pa je koristno. Kuža Pazi te vabi, da se mu pridružiš na energetski patrulji po svojem domu.

Ugotovi, ali lahko tvoja družina kje doma prihrani še kaj energije, denimo elektrike. Če sproti ugašate luči in iztikate naprave iz vtičnic, boste v nekaj mesecih prihranili denar za vstopnino v adrenalinski park. Sliši se dobro, kajne? Poleg tega pa tako pomagate tudi naravi, ki jo onesnažujemo med proizvodnjo elektrike. Zato velja: manj elektrike porabimo, manj je je treba proizvesti, bolj se bo narava ohranila.


Podaj se na energetsko patruljo po svojem domu in ugotovi, ali se tudi pri tebi doma skrivajo tatovi, ki požirajo energijo. Spoznaj, kako jih izgnati! 

 

Ugašaj luči 

 

Zakaj bi luči gorele po vsem stanovanju? Prižgi jih tam, kjer jih zares potrebuješ in ko jih potrebuješ. Tako bodo starši za elektriko plačali manj. Kar prihranite, lahko zbirate v posebnem kozarcu. Hitro se bo nabralo precej denarja.


 Lahko pa se tudi igrate igrico in podelite tedenske nazive – nekdo bo lučkarski prvak, drugi pa lučkarski vajenec. Boste po nekaj mesecih vsi prvaki?
   

Napolni gospodinjske aparate 

 

Če posodo ali perilo perete v napol praznih aparatih, jih je treba vključiti pogosteje. Tako porabite več vode in elektrike, kot bi ju sicer, aparati pa se hitreje pokvarijo in treba je kupiti nove. Stari aparat mora na odlagališče. Uboga narava. Poleg tega so lahko razvrščanje oblačil, njihovo tlačenje v stroj in iskanje najboljše možnosti za zlaganje posode prav zabavni. Ne verjameš? Poskusi.

  

Zapiraj hladilnik 

  

 Hladilnik je kar hecna naprava. Znotraj hladi, navzven pa greje. Za to se porabi veliko elektrike. Dlje ko imaš hladilnik odprt, več toplega zraka iz kuhinje bo vdrlo vanj in dlje bo trajalo, da se bo spet ohladil na nizko temperaturo.


 Zato člani družine poskrbite, da bo hrana v hladilniku vedno na svojem mestu: jogurt na zgornji polici, korenček v spodnjem predalu, mleko na vratni polici. Tako boste takoj našli, kar iščete.  
 

Klimo vklopi le, če je res nujno  

  

 Pozno spomladi, posebno pa poleti je včasih lahko zares pasje vroče. Na srečo se zvečer temperatura zraka vselej vsaj malo spusti in takrat lahko dobro ohladite stanovanje. Čez dan, ko je v njem toplo, pa raje smuknite v gozd ali k bližnjemu potoku, kjer je vedno nekoliko bolj hladno.

 

Če imate klimatsko napravo, jo vključite le takrat, ko je zares vroče, saj porabi ogromno elektrike. 

 

Osveži svoj zrak

 

 Kakšno povezavo pa imajo rastline z energijo? Pomembno. Ne le da rastline proizvajajo kisik, ampak tudi požirajo nečistoče iz zraka in ga s tem čistijo. Pomisli, kako svež zrak je v gozdu in kakšen ob prometni cesti. K tej čarovniji v veliki meri prispevajo rastline. Več jih imaš v svoji okolici, več dreves ko posadite doma ali kje drugje, manj hude bodo posledice onesnaževanja.  
 

Iztakni vtič iz vtičnice  

  

  Če polniš baterijo v kakšni napravi, jo je dobro izklopiti, takoj ko se napolni. Tudi ko je polna, še vedno porablja elektriko, pa še nevarno je, da pride do požara, če je ne iztakneš iz vtičnice. Poleg tega pa tako baterije bistveno hitreje oslabijo in se pokvarijo. Treba jih je zavreči, žal pa so eden najbolj strupenih odpadkov. 

  

Ločuj odpadke

  

  Če odpadke skrbno ločiš, jih lahko podjetja, ki jih zbirajo, tudi reciklirajo. Iz stare plastike in stekla tako nastanejo nove plastenke in steklenice, zato zanje ni potreben nov material. Papir pa se lahko izdela iz papirnih odpadkov, tako da zanj ni treba sekati dreves.  

 

Poleg tega so odpadki zelo uporabni. Iz plastenke lahko narediš ptičjo krmilnico, iz tulcev, na katere je navit toaletni papir, lahko izdelaš stojalo za pisala, iz steklenice pa visečo lučko. Veliko idej najdeš na spletu.  

 

Zapiraj vodo

  

  Voda je dragocena, pa ne samo zato, ker moramo zanjo plačati. Potrebujejo jo vsa živa bitja – živali, drevesa in druge rastline v naravi. Ko vodo odvzamemo iz narave za porabo doma, traja celo leta, da se vrne v potoke, reke in podtalnico (to je voda, ki se zadržuje pod tlemi). Zato je vsak liter, ki ga ne izčrpamo in ostane v podtalnici, veliko vreden.

   

Ste med energetsko patruljo doma našli še kak način, kako prihraniti energijo? Nariši še kakšno svojo sličico!

    
Starše povabi, da se ti pridružijo pri varčevanju z energijo. V članku Kako doma zmanjšati porabo energije in privarčevati najdejo zanimive nasvete, kako.

  

družina, otroci, vzdrževanje doma
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan z vašimi otroki, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.