Kako doma zmanjšati porabo energije in privarčevati?

Na voljo so tudi številni poceni in enostavni ukrepi.

Brez električne energije si dandanes ne znamo predstavljati življenja. Tudi v domu jo uporabljamo na različne načine, zato predstavlja velik del stroškov vsakega gospodinjstva. Z nakupom varčnejših gospodinjskih aparatov, obnovo oken in podobnimi ukrepi lahko veliko prihranimo, a nas včasih od tega odvrne že visok začetni vložek. Zato smo pri društvu za sonaraven razvoj Focus preverili, kako lahko poceni in enostavno zmanjšamo porabo električne energije. Pri tem pa še vedno velja:  Najbolj varčna je ugasnjena sijalka.

Varčna ročna prha

V povprečnem domu ogrevanje vode predstavlja približno 20 % letne porabe električne energije. Z zmanjšanjem porabe tople vode lahko zato precej zmanjšate tudi porabo energije. Varčna ročna prha zniža pretok vode  z 10 - 15 l/min na 7-8 l/min. S tem lahko prihranite do 50 % ogrevane vode. Namestitev je enostavna  – potrebno je zgolj zamenjati glavo prhe.

 

Podaljšek za elektriko s stikalom

Poraba električnih naprav v kombinaciji z razsvetljavo predstavlja približno 20 % porabljene energije doma. Veliko naprav, ki jih uporabljamo, lahko pustimo v stanju pripravljenosti. Čeprav je to za nas bolj enostavno, naprava še vedno porablja energijo, nekatere celo tretjino energije, ki jo sicer porabijo v delovanju. Ocene na primer kažejo, da v Veliki Britaniji zaradi naprav v stanju pripravljenosti zapravijo več sto milijonov evrov na leto. S podaljškom pa imamo možnost, da vso zabavno elektroniko izklopimo naenkrat.

 

Transparentna termo-izolacijska folija za okna

Enojno zastekljena okna so še posebej velik potratnež energije. Transparentna termo-izolacijska folija za okna, ki jo nalepite neposredno na notranjo stran steklenih površin, lahko pomaga rešiti problem. Vsebuje nizkoemisijske nanose, ki omogočajo, da se pozimi toplota odbija nazaj v ogrevan prostor. S takšno folijo lahko zmanjšate izgube energije na oknih in s tem znižate račun za ogrevanje tudi do 10 odstotkov. Namestitev je enostavna.

 

Tesnjenje oken in vrat

Zatesnite reže ob oknih in vratih, skozi katere uhaja topel zrak. Na voljo je več skupin izdelkov za tesnjenje. Samolepilni trakovi so najcenejša možnost, lahko jih je vgraditi, vendar pa je njihova življenjska doba krajša. Obstojnejša so gumijasta ali silikonska tesnila, ki so tudi  bolj učinkovita. Kovinski ali plastični trakovi s ščetkami so dolgotrajnejša opcija za vrata, vendar stanejo nekoliko več. Večino tesnil je enostavno namestiti, vendar pa je od kakovostni montaže odvisna tudi učinkovitost tesnjenja.

 

Ključ za odzračevanje radiatorjev

Izpuščanje zraka iz radiatorjev povečuje učinkovitost ogrevanja in zmanjšuje izgube, kar prispeva k nižjemu računu za ogrevanje in večjemu udobju doma. Če je v radiatorjih zrak, se ti namreč ne segrevajo v po celotni površini, zato jih je potrebno odzračiti. Ključ je poceni (2-4 EUR) in je zelo enostaven za uporabo.

 

Vam bo ta nasvet prišel prav? Potem ne smete zamuditi ostalih. Vpišite svoj e-naslov in obveščali vas bomo o zanimivih zavarovalniških vsebinah.

 

varčevanje, dom, vzdrževanje doma
Preberite tudi