Varen prevoz malih živali

Če se vam med vožnjo pogosto pridružijo vaši hišni ljubljenčki, poskrbite za varnost in ustrezno zavarovanje.

Vaš pes je del vaše družine in radi preživljate čas z njim, zato vas spremlja na sprehodih po parku, po opravkih v mestu, pa tudi med vožnjo. Da bo med prevozom z avtom varen, ga navadite na transportni boks. Predlagamo pa tudi, da ga dobro zavarujete.

Psa navadite na vožnjo z avtom

Nekaterim psom vožnja v avtu ne predstavlja večjih težav, medtem ko se morajo drugi na njo postopno navajati. Vožnja s psom pa je po besedah strokovnjakov del učnega procesa in veščina, ki bi jo moral obvladati vsak kosmatinec. 

Pomembno je, da z navajanjem psa na vožnjo v avtu začnete še preden lahko vaš kuža razvije strah pred vožnjo.

 

Nasvete o tem, kako navaditi vašega psa na vožnjo v avtomobilu najdete v brezplačnem priročniku, kjer so vam na voljo še številni drugi nasveti za vzgojo in nego psa.


Imate dodatno vprašanje o prevažanju hišnih ljubljenčkov?  Vprašajte strokovnjake v videokastu!
S prijavo na ogled videokasta: Pripravljeni na (ne)predvidljivo: Varen prevoz psa ali mačke imate priložnost zastaviti svoje vprašanje ter prisluhniti izkušnjam in praktičnim nasvetom o vsem, kar morate vedeti, če je vaš ljubljenček vaš sopotnik v avtomobilu.


Pes mora biti v avtu ustrezno zavarovan

Ena od stvari, na katero morate psa navaditi, je ta, da mora biti med vožnjo ustrezno zavarovan. Kaj to pomeni? Po Zakonu o pravilih cestnega prometa to pomeni, da morate poskrbeti, da pes ob blagem naletu ne bo utrpel nobenih poškodb, na primer ne bo zletel skozi vetrobransko steklo. 


Če se bo poškodoval, ga bo rana bolela in lahko postane nepredvidljiv, celo napadalen. S tem bo oteževal delo gasilcem in reševalcem.


Jure Pribičevič iz Alfakana svetuje 3 načine, kako psa ustrezno zavarovati:

  • z varnostnim pasom za pse: prvi konec pritrdite psu na oprtnico, na drugem delu pa je jeziček, ki ga pripnete enako, kot bi pripenjali človeka. Pes naj sedi na zadnjem sedežu, kjer bo najbolj varen in ga ne bo moglo nikamor zanesti,
  • prtljažnik s pregradno mrežo, 

  • transportni boks za psa.

Več o tem, kako psa navaditi na vožnjo v avtomobilu in poskrbeti za njegovo varnost, najdete v članku Vse, kar morate vedeti o vožnji psa v avtu.

Sklenite tudi zavarovanje za prevoz malih živali

Poleg vsega omenjenega pa vam svetujemo tudi, da ob sklepanju avtomobilskega zavarovanja razmislite o sklenitvi zavarovanja za prevoz malih živali in tako poskrbite za njihovo varnost tudi med vožnjo.
 

Zavarovanje je namenjeno:

  • kritju stroškov zdravljenja malih živali, ki so poškodovane zaradi prometne nesreče;
  • finančnemu nadomestilu v primeru pogina ali potrebne usmrtitve malih živali zaradi prometne nesreče.

Zavarovanje, ki je vezano le na vozilo, ki ima v sklopu avtomobilskega zavarovanja priključeno to akcijsko zavarovanje, je na voljo po letni premiji, ki znaša le 3 EUR brez vključenega davka. Tako lahko na ugoden način poskrbite za zaščito svojih malih živali med prevozom. 


Zavarovanje za prevoz malih živali lahko sklenete v sklopu AvtoMobilnega zavarovanja, pri čemer lahko akcijsko zavarujete različne oblike mobilnosti, ki jih uporabljate vi ali vaši družinski člani.

družina, psi, domači ljubljenčki, varna vožnja, avtomobilno zavarovanje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno življenje z vašim psom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.