Zakaj je pametno imeti družinsko zavarovanje potovanj v tujino?

5 primerov, ko je na potovanju koristilo, da smo bili zavarovani.

Vse štiri družinice, ki soustvarjamo blog kamzmulcem.si imamo enako navado. Enkrat letno sklenemo družinsko zavarovanje potovanj v tujino, čeprav lahko v Evropi veliko storitev uredimo že z brezplačnim evropskim zavarovanjem. A da se splača imeti tudi zavarovanje potovanj v tujino, se nam je že večkrat potrdilo na različnih koncih sveta. Izbrali smo nekaj primerov z različnih destinacij.

Ne brez družinskega zavarovanja potovanj v tujino

Potovanja z majhnimi otroki so vedno nepredvidljiva. Že povišana temperatura in nepojasnjen osip lahko popolnoma obrneta naše načrte na glavo.

 

Zato ne potujemo brez družinskega zavarovanja potovanj v tujino.

 

Ker več kot 30 dni na leto preživimo v tujini, smo izračunali, da se nam bolj splača skleniti letno zavarovanje potovanj v tujino kot pa zavarovanje za posamezne dneve ali tedne. Še posebej, če se zavarujemo kot družina. Primerjali smo C paket. 8 dni za družino znese 37,42 evrov, če bi to sklenili večkrat, ker smo pogosto v tujini, recimo 4-krat, to znese 149,68 evra. Letni paket za vso družino stane 162,68 evra. In zavarovani smo vse dni v letu, tudi za vikende, ki jih preživimo na Hrvaškem, ali enodnevne izlete v Avstrijo ali Italijo.

 

V nekaj primerih smo bili še posebej veseli, da smo sklenili zavarovanje potovanj v tujino.

 

1. Kaj krije evropska zdravstvena izkaznica na Hrvaškem?

Veliko storitev lahko uredimo že z brezplačnim evropskim zavarovanjem. A v našem primeru se je dodatno zavarovanje potovanj v tujino vedno izkazalo za boljšo rešitev. 

 

V okolici Poreča je naš dvoletnik dobil nenaden, nepojasnjen osip, zato smo se odločili za obisk zdravnika. Prijatelji so nas opozorili, da lahko v zdravstvenem domu v Poreču pričakujemo vsaj triurno čakanje. Zato smo pridobili številko pediatra zasebnika, ki nas je naročil na uro, čeprav je bila nedelja.

 

Naslednjič smo pediatra zasebnika obiskali, ko je sredi dopusta naš malček na ličku dobil srbeč mehurček, podoben komarjevemu piku, ki pa mu sprva nismo namenili veliko pozornosti. V dveh dneh je prišlo zaradi praskanja na mestu mehurja do večje kraste. Pediater nam je povedal, da bi se krasta, najverjetneje širila in da  je najbrž posledica bakterijske okužbe v bazenu. Predpisal nam je antibiotično kremo, ki je mesto vnetja pozdravila in preprečila širitev.

 

Zasebna ambulanta je bila »domača«, predvsem za malega bolnika, pediater prijazen, zdravilo pa smo prejeli kar v ambulanti. Kasneje smo izvedeli, da so tovrstne bazenske okužbe na Hrvaškem lahko pogoste.

 

Oba obiska smo plačali takoj, vendar smo z računom v dobrem tednu od zavarovalnice dobili povrnjene stroške pregleda in zdravil v lekarni.

 

Do povračila ste sicer upravičeni tudi pri evropski kartici, vendar pri ZZZS postopki lahko trajajo nekaj mesecev. Pri povračilu stroškov zdravil pa ste upravičeni le do zneska, ki ga za to zdravilo v Sloveniji namenja ZZZS.

 

Zakaj evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ni dovolj?

 

Evropska kartica v večini tujih držav krije stroške nujne zdravstvene pomoči v zdravstvenih ustanovah, ki so del javne zdravstvene mreže. Stroškov nekaterih nujnih storitev, kot sta na primer prevoz poškodovanega iz tujine v Slovenijo ali pa prevoz s helikopterjem do bolnišnice pa ne krije. Na Hrvaškem običajno med 15. junijem in 15. septembrom odprejo dodatne turistične ambulante, ki so namenjene nujnim zdravstvenim storitvam za turiste. Te ne sodijo v javno zdravstveno mrežo, zato vam evropska zdravstvena kartica ne bo veljala, zdravljenje pa boste morali plačati. ZZZS pacientu doma namreč povrne le stroške v višini pogodbene cene, ki jo hrvaški zavod prizna svojim pogodbenim izvajalcem zdravstvenih storitev. (Vir: https://www.avtokampi.si/novice/turisticne-ambulante-hrvaska).

 

Če imate sklenjeno zavarovanje potovanj v tujino, lahko stroške zdravljenja uveljavljate, ko se vrnete domov.

 

2. Zasebna ambulanta ali zdravstven dom v Grčiji?

Grčijo imajo naši mulci še posebej radi, zato imamo tudi tam precej izkušenj s koriščenjem zdravstvenih storitev. »Preizkusili« smo kar štiri različne ambulante na treh različnih otokih. Povišana temperatura, slabost in sum na sončarico ter boleče uho nam do sedaj še niso pokvarili sanjskega dopusta, saj smo vedno kar se je dalo hitro obiskali najbližjega zdravnika. 

 

Zasebna ambulanta je bila tako kot na Hrvaškem tudi v Grčiji boljša rešitev, saj je bolje urejena kot javna ustanova.

 

Grški javni zdravstveni domovi so po našem mnenju kljub prijaznemu osebju pogosto v izjemno slabem stanju, obravnava pa je bila vedno zelo počasna. Čeprav je obisk v teh brezplačen, bi raje izbrali zasebno ambulanto, v kateri so urejeni prostori in predvsem pa je obravnava hitra. Tako so bili naši otroci kmalu spet zdravi.

 

Pazite, da skrbno spravljate račune. Če imate sklenjeno zavarovanje potovanj v tujino, boste ob predložitvi računov stroške dobili povrnjene doma.

 

Pri zavarovanju za tujino v stroške sodi tudi prevoz do zdravnika, kadar nimate druge možnosti.

 

3. Vikend obisk zdravnika zasebnika »na dom« v Italiji

Država, ki jo redno obiskujemo skozi celo leto in ponuja neskončne možnosti za doživetja, je vsekakor sosednja Italija.

 

Na zadnjem poletnem oddihu je bila sladka kri naše mulke tako mamljiva, da je v eni noči dobila več kot 30 pikov. Čeprav je bila zaščitena z repelentom, ta ni zadoščal za tigraste komarje južne Italije. Zaradi pikov se je ponoči zbujala, mi pa smo sumili, da jo bolijo ušesa.

 

Ker je »zbolela« za vikend, smo poklicali dežurnega zdravnika zasebnika, ki je prišel »na dom« oziroma tja, kjer smo bili nastanjeni. Pregledal jo je, predpisal zdravila in napisal račun za svoj obisk. Poravnali smo ga takoj, ob povratku domov pa dobili stroške povrnjene.  

 

4. Zdravnik na klic ali obisk ambulante na Šrilanki?

Vneta ušesa na Šrilanki so bila verjetno posledica skakanja v valove, »prilagojenih« higienskih standardov in vožnje s tuk tukom. Ker ob vnetih ušesih neradi čakamo na razplet, smo se hitro odpravili do prve in v tistem kraju edine ambulante, ki so nam jo svetovali prijazni domačini.

 

Sprejel nas je izredno prijazen zdravnik zasebnik, ki je po pregledu ušes predpisal antibiotike. Ambulanta je bila sicer zasebna, vendar zelo skromno opremljena. Oprema je bila stara in obrabljena, zato smo bili veseli, da ni bilo kaj bolj resnega.

 

Na večerji v hotelski restavraciji smo na steni zasledili številko zasebnega zdravnika, ki opravi pregled kar v hotelski sobi. Mislim, da bi se naslednjič ob podobni bolezni odločili kar za to možnost.

 

5. Mednarodni klic zavarovalnega referenta poskrbi za brezplačni pregled in zdravljenje na Tajskem

Tudi na Tajskem smo zdravili vneto uho. Večino časa smo se zadrževali ob morju ter z dve in pol leta staro mulko zganjali vodne norčije. To je bil verjetno razlog, da jo je ponoči začelo boleti uho.

 

Že pred odhodom na izbrani tajski otok smo se pozanimali o zdravstvenih ustanovah in njihovih storitvah. Takoj zjutraj smo se zato s taksijem odpeljali do bližnje mednarodne bolnišnice. Bolnišnica je bila ena bolj urejenih, modernih zdravstvenih ustanov, ki smo jih kdaj videli. Osebje je bilo usposobljeno in prijazno, dobro je govorilo angleško. V bolnišnici pa so imeli tudi igralni kotiček, v katerem je naša navihanka popolnoma pozabila na kakršnekoli bolečine.

 

Med vožnjo smo poklicali zavarovalnico v Sloveniji. Ta je kontaktirala izbrano bolnišnico in jim posredovala vse potrebne informacije o našem družinskem zavarovanju. Ob odhodu nam tako za zdravstvene storitve ni bilo treba plačati, saj je vse to uredila zavarovalnica.

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

družina, otroci, potovanja, prosti čas, dopust, turistično zavarovanje, zdravje, prijava škode, škodni primer
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan z vašimi otroki, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.