Kako poskrbeti za zaščito pred klopi pri psih

Nasveti, kako zaščititi svojega psa pred boleznimi, ki jih prenašajo klopi.

Klopi pri psih so za skrbnike psov, ki se radi gibljejo po naravi s svojimi kosmatimi prijatelji, res nadležna golazen. Sploh na temnih psih jih je težko opaziti, pri dolgodlakih pa se skrijejo v bujno dlako. Zato je zaščita še toliko bolj pomembna, svetujejo v pasji šoli Alfakan.
Največ klopov je v podrastju v gozdovih. Za svoje življenje potrebujejo primerno okolje, predvsem dovolj vlage. Najbolj aktivni so od aprila do konca maja.

Klopi lahko povzročijo različne bolezni pri psih, zato je dobro, da svojega psa dobro zaščitite. Zaščitite seveda tudi sebe. Pri veterinarjih ali v specializiranih trgovinah za male živali lahko najdete različne izdelke za zaščito pred klopi. Njihova učinkovitost se lahko precej razlikuje in je odvisna od vsakega psa in okolja, v katerem živi. Najboljše je, da preizkusite različne stvari, dokler ne najdete takšne, ki pomaga. Tudi če določen izdelek pomaga npr. eno leto, ni nujno, da bo naslednje. Takrat spet preizkusite kaj novega.
 

Kako psa zaščititi pred klopi?

Psa lahko zaščitite pred klopi z rednim pregledovanjem kožuha, uporabo repelentov, s preparati proti klopom in rednim vzdrževanjem okolice.

1. Redno pregledovanje psa

Po vsakem sprehodu ali izletu v naravo je pomembno, da pregledate svojega psa in preverite, ali ima morebitne klope. To storite s temeljitim pregledom dlake, še posebej na območjih, kjer so klopi pogosti, kot so ušesa, pazduhe, pod repom in med prsti.

Del obvezne opreme za lastnike psov je pinceta za odstranjevanje klopov. Klope odstranite takoj, ko jih najdete. Krajši čas, kot je klop prisesan, manjša verjetnost je, da bo prišlo do okužbe.


2. Uporaba repelentov

Obstajajo različni repelenti, ki se lahko uporabljajo za zaščito psov pred klopi. Repelenti so večinoma naravni izdelki in delujejo tako, da odganjajo klope. Najpogosteje jih dobite v obliki razpršil, s katerim poškropite psa pred sprehodom (npr. mešanica olja sivke, evkaliptusa, limonske trave …). 

Obstajajo tudi različne naravne ovratnice, ki odganjajo klope, ali prehranska dopolnila (večinoma s česnom), ki jih dodajate hrani svojega psa. Naravne repelente najdete v specializiranih trgovinah za male živali, repelent v obliki pršila pa lahko zmešate doma tudi sami.

3. Preparati proti klopom

Izdelki proti klopom, ki so navadno močnejši in delujejo tako, da zastrupijo klopa, ko je psa že ugriznil, se dobijo večinoma pri veterinarjih. To so lahko tablete, ampule ali ovratnice, ki odvračajo klope in preprečujejo okužbo s klopnimi boleznimi. Veterinar vam lahko svetuje, kateri preparat bo najboljši  za vašega psa, saj je to odvisno od njegovega zdravstvenega stanja in okolja, v katerem živi.

4. Vzdrževanje okolice 

Redno košenje trave in odstranjevanje grmičevja okrog hiše lahko zmanjša možnosti, da se psi okužijo s klopi. Poleg tega lahko uporaba repelentov za okolje pomaga zmanjšati populacijo klopov v domačem okolju.

Poleg ustrezne zaščite pred zajedavci upoštevajte tudi druge nasvete za pasjo nego, da preprečite bolezni in druge zdravstvene zaplete.


Pri odločitvi za ustrezen izdelek za zaščito pred klopi za vašega psa vam bo znal pomagati tudi veterinar. Med sprehodi se izogibajte podrastju, kolikor je le mogoče, po sprehodu pa ne pozabite na redno pregledovanje in odstranjevanje morebitnih klopov. Kljub klopom poskusite s svojim kosmatincem čim več uživati v prelepi naravi.

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

 

zavarovanje psov, domači ljubljenčki, psi, družina, preventiva, prosti čas
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.