Zavarovani na študij ali prakso v tujino

Pomagajte svojemu otroku izbrati prava zavarovanja.

Z otrokom se veselite ob novici, da je sprejet na želeni študij ali prakso v tujini. To je pomemben korak v njegovem in tudi vašem življenju. A zagotovo razmišljate tudi, kaj vse to pomeni. Najbrž vas skrbi nepredvidljiva prihodnost v kraju, v katerem se vaš otrok nima na koga zanesti. Prava popotnica bo ustrezno zavarovanje. Preverili smo, kaj naj vaš študent zavaruje med svojim bivanjem v tujini.

Urejeno zdravstveno zavarovanje

Po začetnem navdušenju vašega študenta čaka priprava številne dokumentacije. Tudi ureditev ustreznega zdravstvenega zavarovanja. Kakšne možnosti ima, bo odvisno od države, v katero se odpravlja, pa tudi od tega, ali bo študiral ali gre na prakso:

 

  1. Če bo vaš otrok v državi gostiteljici zaposlen z običajno pogodbo o zaposlitvi, potem se mora vključiti v sistem zdravstvenega zavarovanja te države.
  2. Če bo študiral, ima na podlagi potrdila o šolanju urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje v Sloveniji. S tem lahko zaprosi za brezplačno evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja.

 

S to kartico je vaš otrok v času študija v drugi državi članici EU, EGP, Švici, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Makedoniji ali Srbiji upravičen do zdravstvenih storitev.

 

A tovrstna kartica krije le nujne oziroma potrebne zdravstvene storitve, ki jih ni mogoče odložiti, ne da bi bilo ogroženo življenje ali zdravje zavarovane osebe. Obenem je možno, da bo določene storitve moral tudi doplačati.

 

Za druge države, kot so denimo Združene države Amerike, velja, da bo moral vaš študent zdravstvene storitve v celoti poravnati sam. Po vrnitvi domov lahko zaprosi za povračilo stroškov na pristojni območni enoti ali izpostavi Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Ta stroške na osnovi dokumentacije v upravičenih primerih povrne, vendar le v višini povprečne cene teh storitev v Sloveniji.

 

Študent naj na ZZZS preveri, ali bo zdravstveno zavarovanje veljalo ves čas bivanja v tujini. ZZZS lahko namreč krije stroške zdravljenja v drugi državi samo za določen čas. To pogosto velja za študente, ki so stari več kot 28 ali 30 let in delavce, ki se odpravljajo na usposabljanje v tujino.

 

Ker se zahteve po zavarovanju razlikujejo od države do države, ki niso del Evropske unije, bo najbolje, če se študent o tem natančno pozanima v mednarodni pisarni univerze, ki jo bo obiskoval.

 

Sklenite zavarovanje za študij v tujini 

Namenjeno je študentom in dijakom, ki študirajo v tujini, ter krije stroške potrebne zdravniške oskrbe in stroške bivanja bližnjih, če je zavarovanec v tujini hospitaliziran.

 

Temu zavarovanju lahko dodate zavarovanje prtljage in osebnih stvari, zavarovanje zlorabe plačilnih in kreditnih kartic, zavarovanje stroškov izdelave novih dokumentov in zavarovanje stroškov zaradi zamude oziroma odpovedi letalskega leta.

 

Če ste kot družina sklenili letno zavarovanje potovanj v tujino za vse družinske člane, bo zadoščalo tudi to zavarovanje, v kolikor študent ne bo bival v tujini več kot 90 dni. Za daljša bivanja oziroma če tega zavarovanja nimate sklenjenega, bo cenovno ugodneje, če sklene zavarovanje za študij v tujini.

 

 

 

Zavarovanje vrednejših predmetov

Za zavarovanje vrednejših tehničnih predmetov, kot so npr. kamere, mobilni telefoni in računalniki, ki jih bo vaš študent verjetno imel s seboj, svetujemo sklenitev strojelomnega zavarovanja. Zavarovanje je možno skleniti z razširitvami zavarovalnega kritja na požarne in vlomske nevarnosti oz. nevarnost ropa ter na nevarnost prometne nesreče. Posebej morate dogovoriti zavarovalno kritje za državo, kjer bo zavarovanec študiral.

 

Pred vami in vašim študentom je pestro obdobje priprav na odhod v tujino. Da bo slovo lažje in skrbi manj, si vzemite čas in uredite vse potrebno, da bo študij ali praksa v tujini lepa izkušnja.  

družina, otroci, prosti čas, preventiva, aktivno življenje, zdravje, turistično zavarovanje, zavarovanje odgovornosti
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.