10 stvari, ki vas lahko zmotijo pri vožnji

Mobilni telefoni niso edini, ki motijo pozornost voznika.

Gibanje Še vedno vozim  - vendar ne hodim opozarja, da več kot 40 % poškodb hrbtenjače nastane zaradi prometne nesreče. 23 % teh nesreč povzroči tipkanje po mobilnem telefonu. A mobilnik ni edini, ki moti pozornost voznika in povečuje tveganje za nastanek prometne nesreče. Pogledali smo, kaj vse vam med vožnjo lahko preusmeri pozornost s ceste.

Strokovnjaki na oddelku za promet v ZDA navajajo, da voznikovo pozornost lahko zmotijo tri vrste motenj:

  • vizualna motnja, zaradi katere voznik ne gleda na cesto,
  • ročna motnja, zaradi katere voznik spusti roke z volana in
  • kognitivna motnja, zaradi katere voznik razmišlja o nečem drugem kot o vožnji.

 

1. Mobilni telefoni

Po mnenju strokovnjakov je največja grožnja za nastanek prometne nesreče pisanje sporočil, ker vključuje vse tri tipe motenj. 

 

Podoben vpliv na vožnjo ima lahko tudi uporaba mobilnih naprav še pred vzpostavljenim pogovorom, ko iščemo telefonsko številko želene osebe. Celo pri prostoročni uporabi je treba osebo najprej poiskati na zaslonu (razen pri napravah z govornimi ukazi) in pri tem odvračati pogled s ceste.

 

Na voznika pa lahko moteče vpliva tudi telefonski pogovor, ki vas zmoti, da ne veste, kaj se v tistem trenutku dogaja na cesti.

 

Aplikacija DRAJV, ki jo nastavite, preden začnete voziti, ter je namenjena prav spodbujanju in nagrajevanju varne vožnje, po novem omogoča, da med vožnjo ne odgovarjate na klice. Vaš telefon po 8 sekundah zvonjenja samodejno pošlje prednastavljeno SMS sporočilo.

 

2. Neprimerna obutev

Nevarna je vožnja s sandali. Dokler pritiskate na stopalke med običajno, umirjeno vožnjo, ni nikakršnih težav. Ko pa morate ukrepati hitro in prestaviti nogo s stopalke za plin na zavoro ali hitro pritisniti stopalko sklopke, lahko zgolj zaradi zataknjenega podplata izgubite sekundo ali več. To pri hitrosti 80 kilometrov na uro pomeni izgubo vsaj 20 metrov zavorne razdalje.

 

Neprimerna obutev so tudi visoke pete. 

 

3. Hrana in pijača 

Številne raziskave so pokazale, da hranjenje ali pitje med vožnjo kar za dvakrat poveča možnost, da povzročite prometno nesrečo.

 

Hrana in pijača odvračata vašo pozornost, zato ne morete dovolj zbrano slediti dogajanju na cesti. Obenem se lahko zgodi, da vam kaj pade ali se umažete, ter pogled namesto v promet usmerite tja. 

 

4. Glasna glasba

Poslušanje priljubljenih radijskih postaj ali glasbe iz številnih medijskih nosilcev današnjega časa lahko ustvarja pozitivno vzdušje med vožnjo. Le glasnost naj bo zmerna, da ne bo moteča in lahko še vedno slišite sireno intervencijskega vozila, piščal policista in zvok motorja.

 

Ko vozite, ne menjavajte radijske postaje.

 

Med vožnjo je nevarno tudi menjavanje radijskih postaj ali iskanje priljubljene pesmi, saj to preusmeri vašo pozornost in pogled.

 

5. Otroci na zadnjih sedežih

Nekatere raziskave trdijo, da so otroci za voznika bolj moteči od mobilnih telefonov.

 

Ne poskušajte se stegovati izza volana in pobirati dud, stekleničk ali igrač. Ko se obrnete proti otroku na zadnjih sedežih, pogled umaknete s ceste in največkrat nehote z roko, ki še drži volan, nenadzorovano potegnete volan. Tako spremenite kot koles in avtomobil zavije brez nadzora.

 

Kako se lahko temu izognete? Najbolje je, da vozilo ustavite na ustreznem mestu in otroke pomirite. Opozorite jih na primerno vedenje in poudarite, da drugače poti ne boste nadaljevali.

 

Otroku bodite zgled tudi med vožnjo. Vozite umirjeno, brez močnega zaviranja, pospeševanja in zavijanja ter spoštujte prometna pravila. To pomeni tudi ustrezno pripenjanje.

 

Ni dovolj, da so pripeti, pripeti morajo biti pravilno!

 

6. Ostali potniki

Nič manj moteči od otrok niso niti drugi potniki v vozilu, če vam pozornost preusmerjajo s pogovorom. Čeprav se veliko govori o nevarnosti uporabe mobitelov med vožnjo, se pogosto pozabi, da so enako nevarni tudi pogovori s sopotniki.

 

Nova raziskava Univerze v Michiganu je pokazala, da vozniki, ki se pogovarjajo s potniki, vozijo podobno kot vozniki, ki uporabljajo mobilne telefone. Študija na primer ni pokazala statističnih razlik v vožnji po pravem pasu ali ustreznem upravljanju volana med tistimi vozniki, ki so uporabljali telefon, ali tistimi, ki so se v avtomobilu pogovarjali s sopotniki.

 

Telefon lahko utišate in pospravite. Kaj pa lahko naredite s sopotniki? Vozite bolj umirjeno in se z njimi ne pogovarjajte o perečih problemih.

 

7. Psi

Tudi za pasje ljubljenčke velja, da vas pri vožnji ne smejo motiti. Njihovo mesto zagotovo ni v vašem naročju ali na sovoznikovem mestu. To je nevarno tako za vas kot za žival.

 

V Zakonu o pravilih cestnega prometa je zapisano, da morajo biti živali med vožnjo »ustrezno zavarovane«. To pomeni, da pes ob blagem naletu ne bo utrpel nobenih poškodb. Ne bo nevarnosti, da bi na primer zletel skozi vetrobransko steklo.

 

Jure Pribičevič iz Alfakana predlaga tri načine, kako psa v avtomobilu ustrezno zavarovati.

 

8. Prtljaga

Za varnost potnikov je pomembno, da je vsebina v prtljažniku urejena. Zato bodite čim bolj natančni in dosledni pri polnjenju prtljažnika.

 

Znate pravilno napolniti prtljažnik? Svetuje Andrej Brglez.

 

Polička za zadnjimi sedeži je morda res pripravna za hitro odlaganje predmetov. Med močnejšim zaviranjem pa se bo hitro izkazalo, da bi bilo bolje uporabiti prtljažnik.

 

Različni kosi prtljage lahko pri hitrem zaviranju z veliko kinetično energijo poletijo naprej in so moteči. Posebej je nevarno, če jih začnete kot voznik pobirati kar med vožnjo.

 

Najbolj nevarni so večji predmeti. Ne samo na zadnji polici, ampak tudi če so v prtljažniku do stropa naloženi brez zaščitne mreže, ki bi obvarovala potnike v kabini.

 

9. Urejanje

Nekateri izkoristite čas med vožnjo tudi za ličenje ali urejanje pričeske. Tudi to moti vašo zbrano vožnjo, zato je bolje, če ta opravila počakajo do cilja ali pa jih opravite že doma.

 

10. Navigacijske naprave

Če uporabljate navigacijske naprave ali aplikacije, ki so seveda odličen pripomoček za boljšo in brezskrbno vožnjo, poskrbite, da vas ne motijo in se z njimi ne ukvarjate med vožnjo.

 

5 aplikacij za brezskrbno vožnjo.

 

Nastavitve uredite, preden začnete voziti, in mobilno ali navigacijsko napravo namestite tako, da vas med vožnjo ne ovira – najbolje je uporabiti nosilec za telefon. Najbolj primerne so navigacijske naprave, ki so že vgrajene v vozilo, saj vas najmanj motijo.

 

Vse navedene nevarnosti povečujejo možnost, da povzročite prometno nesrečo ali se ji za las izognete. Lahko pa te nevarnosti enostavno preprečite ter zbrano in predvsem varno pripeljete do cilja.

 

Vam bo ta nasvet prišel prav, ko boste naslednjič za volanom? Potem ne smete zamuditi ostalih. Ljubitelji varne vožnje, vpišite svoj e-naslov in obveščali vas bomo o avtomobilističnih vsebinah.

 

avto, potovanja, varna vožnja, mobilni telefon, preventiva, DRAJV