Aplikacije za brezskrbno vožnjo

Kako se lahko izognete zastojem, vozite varneje in znižate porabo goriva?

V tem trenutku obstaja že več kot milijon različnih aplikacij, ki si jih lahko naložite na vaš pametni telefon. Od aplikacij, ki vas spodbujajo, da bolj zdravo živite ali dosegate zastavljene cilje, do tistih, s katerimi upravljate osebne finance. Tokrat vam predstavljamo nekaj najboljših aplikacij, ki jih lahko uporabljate na poti in vam pomagajo, da vozite brezskrbneje – pa naj gre za iskanje prave poti, varnejšo vožnjo ali spremljanje razmer na cesti.

1. Waze – pripravljeni na vse

Waze je ena izmed najbolj priljubljenih prometno navigacijskih aplikacij na svetu. Njena prednost je, da temelji na informacijah o razmerah v prometu, ki jih posredujejo številni vozniki, ki aplikacijo uporabljajo.

 

Z navdušenjem jo uporablja tudi biatlonka Teja Gregorin: »Kot vrhunska športnica zelo veliko časa preživim na cesti, zato mi koristi aplikacija WAZE, ki me obvešča o vseh zastojih in nesrečah na cesti. Tako prihranim veliko nepotrebno izgubljenega časa. Poleg tega mi aplikacija pomaga najti pravo pot, saj se velikokrat podam v neznane kraje. Omogoča mi tudi, da z aplikacijo v primeru nezgode sama o vseh nevšečnostih obvestim druge udeležence v prometu.«

 

Aplikacijo hvalijo tudi drugi slovenski uporabniki, na voljo pa je za Android, iOS in Windows.

 

Dodatne 3 »road trip« aplikacije – Za vse, ki se odpravljate na daljše potovanje z avtomobilom:

  • TripAdvisor (iOS, Android) – Ko na poti ne veste, kje bi jedli, kaj bi si v bližini lahko ogledali ali kje bi prenočili, ste s to aplikacijo lahko popolnoma brez skrbi. Nudi vam neodvisne ocene vseh predlogov, ki so jih prispevali drugi popotniki.
  • Wi-Fi Finder (iOS, Android) – Pokaže vam najbližje lokacije, kjer boste lahko našli brezplačni ali plačljiv Wi-Fi.
  • Hotel Tonight (iOs, Android)  Če prenočišč ne načrtujete vnaprej, potem je ta aplikacija prava za vas. Na okrog 80 lokacijah po vsem svetu vam omogoča rezervacijo sob na isti dan, pri tem pa lahko prihranite tudi do 70-odstotkov.

 

2. Fuelio – znižajte porabo goriva 

Vsaka pot z avtomobilom nekaj stane. Kaj lahko naredite, da znižate stroške goriva? To se je spraševal tudi ustvarjalec aplikacije Fuelio. Uporabnikom je tako ponudil možnost, da spremljajo porabo goriva in imajo pregled nad ostalimi stroški vožnje.

 

Uporabniki iz Slovenije hvalijo enostavnost in preglednost aplikacije, ki vam pomaga, da pri vožnji prihranite.

 

Julija lani je aplikacijo kupila družba Sygic, ki je ustvarila eno izmed najbolj popularnih mobilnih navigacijskih aplikacij. Aplikacija Fuelio in vse njene funkcionalnosti, kot so statistike, povzetki in tabele, so sedaj še bolj podrobni in ostajajo brezplačni.

 

Aplikacija je dostopna samo za naprave z operacijskim sistemom Android.

 

3. Google Zemljevidi – ne izgubite se

Google Zemljevidi (Google Maps) je brezplačna aplikacija, ki vam omogoča, da je pot do želenega kraja enostavna in hitra. Odlikuje jo enostavna in natančna uporaba ter glasovno vodena navigacija GPS za vožnjo, kolesarjenje in hojo. V tujini lahko uporabljate promet v živo, kjer so vključena poročila o nesrečah in dinamično preusmerjanje.

 

Če se odpravljate v kraje, kjer je spletna povezava počasna, draga ali pa je sploh ni, lahko dele zemljevida naložite na svoj telefon ali tablico ter aplikacijo uporabljate brez internetne povezave.

 

Aplikacija je na voljo za operacijska sistema Android in iOS

 

Člani Facebook skupnosti »Vozim se« so za navodila do cilja predlagali še naslednje aplikacije:

  • GPS Navigation BE-ON-ROAD (Android, iOS),
  • BrinGo, ki ni brezplačna (Android, iOS),
  • in iGO (ki je na voljo le za iOS).

 

4. DRAJV – vozite varneje

Z aplikacijo DRAJV, s katero uporabniki vsak dan prevozijo skoraj 80.000 km, lahko spremljate in izboljšujete svojo vožnjo. Za varno vožnjo pa ste nagrajeni.

 

O aplikaciji, ki jo uporabniki najbolj pogosto uporabljajo na poti v ali iz službe, smo že veliko pisali. Na kratko, s signalom GPS in senzorji v pametnem telefonu aplikacija spremlja upoštevanje hitrostnih omejitev ter prekomerne sile pri pospeševanju, zaviranju in vožnji v ovinek. Z zbranimi podatki nato poda oceno varnosti vožnje.

 

Preverite, kako do 20 % prihranka pri avtomobilskem zavarovanju in sodelovanja pri drugih zanimivih nagradnih igrah.

 

Naložite si DRAJV: App Store, Google Play in AppGallery.

 

5. MyCar Locator free in Find My Car – ne iščite več vašega vozila

Kolikokrat se vam je že zgodilo, da ste porabili 10–15 minut, da ste na polnem parkirišču našli svoje vozilo? Z aplikacijo MyCar Locator za Android in Find My Car za iOS teh skrbi ni več. Aplikaciji uporabljata GPS, da si zapomnita, kje ste parkirali avto in vam pomagata, da ga spet najdete.

 

Želite več tovrstnih člankov? Vpišite svoj elektronski naslov in poslali vam bomo najboljše strokovne nasvete s področja avtomobilskih zavarovanj direktno v vaš elektronski nabiralnik.

 

avto, varna vožnja, potovanja, DRAJV, avtomobilsko zavarovanje, mobilni telefon
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim avtomobilom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.