Kdaj po prekrokani noči za volan?

Tudi vožnja pod vplivom alkoholnega mačka je nevarna.

»Zaradi alkohola se zmanjšujejo naše sposobnosti varnega sodelovanja v prometu, zaznava, predvidevanje in presoja …« navajajo na Javni agenciji RS za varnost prometa, kjer opozarjajo, da približno vsaka deseta prometna nesreča nastane kot posledica alkoholiziranosti povzročitelja. Mi pa smo preverili, kako nevarna je vožnja po prekrokani noči oziroma pod vplivom alkoholnega mačka in kdaj je varno, da zopet sedete za volan.

Vpliv alkohola na vozniške sposobnosti

Agencija za varnost prometa navaja, da alkohol negativno vpliva na vašo sposobnost za varno vožnjo: zoži se vaše vidno polje, oslabi sposobnost prepoznavanja odtenkov svetlobe, slabše prepoznavate barve in zaznavate gibanje, oddaljenost ipd. Nadalje se upočasni hitrost vašega odzivanja, slabša je koordinacija rok in nog. Lahko postanete jezni, agresivni ali pa zgolj bolj pogumni in precenite lastne zmožnosti. 

 

»Alkohol najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. Voznik je tako prepričan, da vozi bolje kot dejansko,« navaja policija.

 

Poglejmo primer, ki ga opisuje policija: že 0,2 grama alkohola na kilogram krvi ali 0,09 miligrama v litru izdihanega zraka pomeni, da se vaša sposobnost opazovanja premikajočih se luči poslabša. Zaradi tega ponoči niste več sposobni pravilno oceniti razdalje do vozil, ki prihajajo nasproti ali jih dohitevate.

 

Koliko časa alkohol ostane v krvi?

Negativne vplive alkohola, ki jih omenjamo zgoraj, bolj ali manj poznate, saj je bilo na to temo tudi veliko ozaveščevalnih akcij, kot je denimo »Alkohol ubija«. Toda premalo se govori o vožnji po prekrokani noči in o tem, kdaj je spet varno sesti za volan.

 

Poglejmo najprej, koliko časa alkohol ostane v krvi. To je odvisno od več dejavnikov, kot so vaša starost, spol, vrsta alkoholne pijače, kako hitro ste pili, kaj in koliko ste jedli, in pa od vaše teže. Na ljudi z zelo nizko težo lahko vplivajo že majhne količine alkohola. Učinke alkohola lahko okrepijo tudi določene bolezni in zdravila, ki lahko obenem povzročijo, da se koncentracija alkohola v krvi upočasnjuje zelo počasi, opozarja policija.

 

Policija pojasnjuje, da se v povprečju 0,15 grama alkohola (0,07 miligrama v litru izdihanega zraka) na kilogram krvi razgrajuje eno uro.

 

Poglejmo njihov primer: Ženska, težka 60 kilogramov, ki popije liter piva – kar je 40 g alkohola. Koncentracijo alkohola v krvi lahko ocenimo tako, da količino zaužitega alkohola delimo s težo telesnih tekočin, na katere se porazdeli alkohol. Pri ženskah tekočine v telesu predstavljajo 60 odstotkov telesne teže, pri moških pa 70 %.

 

Ko 40 gramov alkohola delimo s 36 kilogrami, kolikor bi znašala teža telesnih tekočin v našem primeru, dobimo oceno koncentracije alkohola v krvi: 1,1 grama na kilogram krvi. To je 0,52 miligrama v litru izdihanega zraka.

 

Če ženska to spije denimo okrog pol polnoči, bo okrog dveh zjutraj imela 1,1 grama alkohola na kilogram krvi. Telo namreč potrebuje približno dobre pol ure, da prideta v kri približno dve tretjini zaužitega alkohola, ostanek pa v nadaljnjih 60 do 70 minutah.

 

Če upoštevamo zgornjo navedbo, da se v povprečju 0,15 grama alkohola na kilogram krvi razgrajuje eno uro, potem bo ob 6.00 zjutraj še vedno imela 0,5 grama alkohola na kilogram krvi oziroma 0,24 miligrama v litru izdihanega zraka. 

 

Kazni za vožnjo pod vplivom alkohola

Kot kaže izračun, je lahko torej tudi dan po pitju alkohola ta še vedno prisoten v vašem telesu, čeprav se vam ne zdi tako. Lahko imate občutek, da ste že čisto trezni, le malo utrujeni. A policija opozarja, da je že pri 0,5 grama alkohola na kilogram krvi oziroma 0,24 miligrama v litru izdihanega zraka vaša pozornost kot tudi zmožnost pravočasnega ustavljanja zmanjšana. Negativnih vplivov pa je še več.

 

Ob tem, da so zaradi tega večje možnosti, da povzročite prometno nesrečo, vas lahko doleti tudi kazen.

 

Prisotnost alkohola policija ugotavlja z indikatorji alkohola in merilniki (etilometri), ki prikažejo vrednost alkohola v organizmu z miligrami alkohola v litru izdihanega zraka.

 

Po zakonu je dovoljena vožnja z do vključno 0,24 miligrama v litru izdihanega zraka, kar je 0,50 grama alkohola na kilogram krvi. Vendar le, če tudi pri nižji koncentraciji alkohola ne kažete znakov nezanesljivega ravnanja.

 

Če se ne strinjate z rezultatom preizkusa alkoholiziranosti z indikatorjem, vam policija lahko odredi preizkus z merilnikom alkohola v izdihanem zraku (etilometrom) ali strokovni pregled z odvzemom krvi ali krvi in urina.

 

Kazni za vožnjo pod vplivom alkohola po Zakonu o pravilih cestnega prometa so odvisne od stopnje alkoholiziranosti. Globe se gibljejo od 300 do 1.200 evrov, poleg globe policija izreče še kazen v višini od 4 do 18 kazenskih točk. Dodatne kazni so prepoved vožnje motornega vozila, začasen odvzem vozniškega dovoljenja in pridržanje voznika od najmanj 6 ur in do največ 12 ur, razen v določenih primerih.

 

Povzročitev prometne nesreče pod vplivom alkohola

Dodati pa moramo tudi vidik zavarovalnice. Če povzročite prometno nesrečo pod vplivom alkohola, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih substanc, izgubite pravice iz zavarovanja. Tako denimo za škodo na vozilu, ki jo povzročite sami, ne bi mogli uveljavljati splošnega kaska, če bi se na podlagi policijskega zapisnika ugotovilo, da ste vozili pod vplivom alkohola.

 

Zavarovalnica upošteva določila policije – vožnja pod vplivom alkohola pomeni, da imate v krvi več kot 0,50 grama alkohola na kilogram krvi oziroma več kot 0,24 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka.

 

Če pa je v prometni nesreči nastala škoda tretji osebi, se tej osebi izplača škoda iz zavarovanja avtomobilske odgovornosti, od vas kot povzročitelja škode oziroma zavarovanca pa zavarovalnica uveljavlja povračilo izplačanih zneskov skupaj z obrestmi in stroški.

 

Alkoholni maček traja tudi, ko alkohola ni več v krvi

Do tu smo pisali o alkoholu v krvi. Kaj pa se zgodi z vašim telesom, ko se alkohol že izloči?  Dr. Sally Adams, edna izmed raziskovalk iz oddelka psihologije na Univerzi v Bathu v Veliki Britaniji, pravi, da se alkohol običajno izloči iz telesa po približno 12 urah po zadnji zaužiti pijači. Toda, kot navaja raziskava ameriškega Nacionalnega Inštituta za preprečevanje zlorabe alkohola in alkoholizma, so simptomi alkoholnega mačka, kot sta utrujenost in glavobol, najhujši, ko nivo alkohola v krvi pade na nič in lahko trajajo do 24 ur.

 

Zato po prekrokani noči ne boste mogli brez težav voziti ali opravljati svojega dela.

 

Tudi meta analiza raziskovalcev iz Univerze v Bathu je dokazala, da ne morete »odspati« učinkov pijančevanja in naslednji dan biti popolnoma v redu, čeprav se vam morda zdi drugače. Raziskava, ki je vključevala več kot 1100 ljudi, je pokazala, da se pod vplivom alkoholnega mačka zmanjša posameznikova zmožnost koncentriranja, poslabšajo se psihomotorična hitrost, ter kratkoročni in dolgoročni spomin.

 

»Zaradi teh negativnih učinkov se dan po pitju alkohola posameznik težje koncentrira, ima slabši spomin in počasneje odreagira,« pravi Craig Gunn, avtor omenjene raziskave.

 

Zato vam svetujemo, da dan potem počakate z vožnjo, kljub temu, da ste »varni« pred policijo, ker test ne bi pokazal prisotnosti alkohola. Raje poskrbite, da boste vi varni za volanom.

avto, varna vožnja, družina, avtomobilsko zavarovanje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim avtomobilom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.