Drobni tisk: Ko se pozimi zaletite z letnimi pnevmatikami

Pojasnjujemo, kaj pravi policija in kako škodo obravnava zavarovalnica.

Z letnimi pnevmatikami se vozite po zasneženem cestišču in zaradi tega zdrsnete. Kako bo prekršek obravnavala policija? Ali vam bo zavarovalnica krila škodo?

Za zimske razmere so zimske pnevmatike veliko varnejše, saj imajo poleg opazno globljega profila in lamel za izpodrivanje snega tudi drugačno gumeno zmes, namenjeno nizkim temperaturam.

 

Kaj pravi zakon?

Zakon o pravilih cestnega prometa pravi, da mora biti vaše vozilo od 15. novembra do 15. marca naslednjega leta opremljeno s predpisano zimsko opremo. To pomeni 4 zimske pnevmatike z oznako "M+S" ali ''M.S'' ali ''M&S'', minimalna globina profila pnevmatik pa mora biti 3 mm. Zakon sicer v omenjenem obdobju dovoljuje poletne pnevmatike, a le, če so opremljene s snežnimi verigami, ustrezno velikimi za vaše vozilo.

 

Zimsko opremo potrebujete tudi pred navedenim datumom ali po njem, če se pojavijo zimske razmere – sneži in se sneg oprijema vozišča, ali da je vozišče zasneženo, zaledenelo ali poledenelo.

 

Če v omenjenem obdobju oziroma v zimskih razmerah vozite brez zimske opreme, vas lahko policija kaznuje z globo v višini 40 evrov. Če zaradi pomanjkljive ali neustrezne zimske opreme ustavite ali celo ovirate promet, lahko kazen znaša tudi do 500 evrov in 5 kazenskih točk.

 

Kaj pravi zavarovalnica?

Tudi z vidika avtomobilskega zavarovanja so zimske pnevmatike pomembne za varno vožnjo v zimskih razmerah. Vozite varneje in lažje ste kos razmeram  v prometu. To pomeni tudi veliko manj skrbi, brez prometne nesreče obdržite vse bonuse in avtomobilsko zavarovanje se vam ob podaljševanju ne bo podražilo. Če se nesreči niste mogli izogniti, bo zavarovalnica krila nastalo škodo, saj je bilo vozilo ustrezno opremljeno.

 

V primeru, da ste vozili z letnimi pnevmatikami, zavarovalnica oceni, ali se je nesreča zgodila, ker vozilo ni imelo ustrezne zakonsko določene zimske opreme. Na podlagi ugotovitve se odloča o izplačilu škode.

 

Zavarovanje avtomobilske odgovornosti

Pri obveznem zavarovanju avtomobilske odgovornosti velja, da če povzročite prometno nesrečo, zavarovalnica oškodovancu, ki je utrpel škodo, izplača odškodnino. Zavarovalnica pa lahko od vas zahteva regres, če niste bili ustrezno opremljeni in je zaradi tega prišlo do nesreče.

 

Avtomobilsko kasko zavarovanje

Tudi pri zavarovanju avtomobilskega kaska velja, da zavarovalnica lahko zavrne izplačilo škode, če je ta nastala zaradi neustrezne zimske opreme. Tako na primer vaša škoda ne bi bila krita, če vozite po zasneženem cestišču z letnimi pnevmatikami in zaradi tega zdrsnete.

 

Seveda to ne pomeni, da zavarovalnica odkloni vsak tak dogodek. Zavarovanje bo vseeno pokrilo škodo, ki nikakor ni povezana z neustreznimi pnevmatikami oziroma z neuporabo zimske opreme. Če je škoda nastala na zasneženi cesti, ko je iz brežine v vaše vozilo z letnimi pnevmatikami priletelo npr. drevesno deblo, potem je škoda krita. Škoda namreč ni nastala zaradi neustrezne zimske opreme.

drobni tisk, avto, varna vožnja, prijava škode, škodni primer, zima
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.