Kdaj zamenjati zimske pnevmatike za letne?

Zimske pnevmatike so namenjene uporabi za vožnjo pri temperaturah do +7°C.

Zakon o pravilih cestnega prometa predpisuje, da morajo biti motorna in priklopna vozila med 15. novembrom in 15. marcem, ter v zimskih razmerah, ki se pojavijo zunaj omenjenega obdobja, opremljena z zimsko opremo. Ali to torej pomeni, da s 16. marcem že lahko obiščemo vulkanizerja, ali je bolje, da menjava zimskih gum še malo počaka? Povprašali smo nekaj strokovnjakov.

Menjava zimskih gum - ravnajte se po temperaturah

Inštruktor Brane Legan iz AMZS pravi, da se za menjavo zimskih pnevmatik takoj ob 15. marcu ali po njem vsak odloča samostojno, vendar velja pravilo, da so zimske pnevmatike namenjene uporabi za vožnjo pri temperaturah do +7 °C, od tu navzgor pa so letne pnevmatike zmogljivejše.

 

Bolj kot po koledarju se ravnajte po vremenskih razmerah.

 

Legan opozarja, da morajo biti vozila v primeru zimskih razmer opremljena z zimsko opremo tudi po 15. marcu. Po izkušnjah policije lahko v obdobju od konca februarja do sredine marca hkrati pričakujemo, da se predvsem ponoči in v jutranjih urah temperature spustijo pod 0 stopinj Celzija. V takšnih temperaturah so vozne lastnosti zimskih gum boljše kot pri letnih pnevmatikah.

 

Sneg v marcu ni izključen

Z menjavo torej ni potrebno hiteti, saj zaradi hitrih vremenskih sprememb zimske razmere niso izključene niti v mesecu marcu. Tudi Branko Gregorčič iz Agencije RS za okolje pravi, da lahko sneg pri nas občasno zapade tudi v drugi polovici marca, aprila pa zelo poredko. A pomaga dejstvo, da sneg ne obleži več dolgo. Zato je po njegovem mnenju pomemben faktor pri menjavi gum tudi to, ali moramo na cesto ne glede na pogoje, ali lahko pot odložimo za nekaj ur. »Osebno bom verjetno gume zamenjal enkrat proti koncu meseca marca – upoštevajoč takratne srednjeročne vremenske napovedi, ki so dokaj zanesljive do okoli 10 dni vnaprej. Najdete jih na našem portalu www.meteo.si v rubriki vreme podrobneje

 

Če v zimskih razmerah zaradi pomanjkljive ali neustrezne zimske opreme ustavite ali celo ovirate promet na cesti, vas lahko policija tudi po 15. marcu kaznuje z globo v višini do 500 evrov in 5 kazenskih točk. Če pa povzročite celo nesrečo, lahko kljub temu, da imate sklenjeno avtomobilsko zavarovanje zavarovalnica zavrne izplačilo škode.

 

Ko se zgodi nesreča, je vprašanj in dilem ogromno. Da boste imeli odgovore vedno na dosegu roke, si prenesite brezplačen izvod priročnika Voznikov vodnik ob prometni nesreči.

 

»Jeseni bom kupil nove zimske pnevmatike, lahko stare čez poletje do konca izrabim?«

Najbrž ste si tudi sami že postavili podobno vprašanje. Zakaj ne bi zimskih pnevmatik, ki so potrebne menjave, do konca izrabili in jih nato jeseni zamenjali?

 

Brane Legan iz AMZS pravi, da vožnja z zimskimi pnevmatikami skozi celo leto nikakor ni priporočljiva, kajti njihova zgradba gumene zmesi je prilagojena nizkim temperaturam. Ob višjih temperaturah postajajo mehkejše, zaradi česar je obraba precej večja. Tudi posebno zasnovan in oblikovan dezen z vdelanimi lamelami v blokih tekalne površine je namenjen boljšemu oprijemu v snežnih in mrzlih razmerah.

 

Vse, kar morate vedeti o pnevmatikah.

 

V letnih pogojih vožnje je zaradi teh posebnosti oprijem na cesti slabši, zato že pri speljevanju in pospeševanju prihaja do zdrsavanja. Razlikuje pa se tudi sam način vožnje, saj imajo letne pnevmatike mnogo boljši oprijem s cestiščem. Ta je pomemben za stabilnost vozila že pri vožnji naravnost, predvsem pa v ovinkih in pri zaviranju.

 

Koliko sezon zdržijo pnevmatike?

Preden se odpravite na menjavo, preverite še ustreznost svojih pnevmatik. Za varnost in življenjsko dobo pnevmatike je pravilen zračni tlak ključnega pomena. Na Triglav Avtoservisu pravijo, da ga je potrebno redno preverjati (približno na vsaka dva tedna oz. najmanj enkrat na mesec), ko so pnevmatike hladne. Priporočen zračni tlak določi proizvajalec vozila in je naveden na notranji strani lopute rezervoarja za gorivo ali na nosilcu vrat oziroma zapisan v priročniku o vašem vozilu.

 

Če boste vozili s prenizkim tlakom, imate lahko težave pri zaviranju, obenem pa boste hitreje obrabili pnevmatike. Da so te že prestare lahko ugotovite po obdobju uporabe in letnici izdelave, pravi Legan.

 

Ko pnevmatike enkrat dosežejo štiri leta uporabe, je potrebno razmisliti o menjavi. Najvišja priporočljiva starost se je sicer podaljšala na šest let, kar je že razlog za menjavo, pa čeprav imajo mogoče še 3 ali celo 4 mm v globini kanalov tekalne površine.

 

»Zavedati se moramo, da pnevmatike opravljajo izredno pomembno delo, da zagotovijo čim boljši oprijem s cestiščem. So edini stik našega vozila s cesto. Naša varnost ob vožnji je odvisna od njih,« pravi Brane Legan.

 

potovanja, avto, varna vožnja, zima, prijava škode, avtomobilsko zavarovanje, škodni primer
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim avtomobilom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.