Gasilci svetujejo, kako preprečiti požar v avtu

Kako naj voznik ravna, če opazi, da avto gori? Kateri so prvi znaki požara v avtu?

Dim v avtu se v nekaj sekundah razvije v ogenj. Sledi eksplozija! Brez skrbi, opisujemo prizor iz marsikaterega akcijskega filma. V realnosti požari v avtu niso zelo pogosti, običajno pa tudi ne tako hitri. A prav zato ljudje na ta scenarij niso dovolj dobro pripravljeni. Z gasilci smo preverili, kako pravilno ukrepati, če v avtu zagori, in kako tak požar pravočasno preprečiti. 

Vzroki za požar v avtu

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je v letu 2016 zabeležila 604 požare na prometnih sredstvih cestnega prometa. Za primerjavo, v istem letu je bilo 2.417 požarov v stanovanjskih stavbah.

 

Na podlagi podatkov torej vidimo, da požari na osebnih avtomobilih niso zelo pogosti.

 

Avto najpogosteje zagori zaradi tehničnih pomanjkljivosti ali človeškega faktorja.

 

Naši cenilci ugotavljajo, da gre večinoma za različne okvare, denimo na električnih inštalacijah. Omenjajo pa tudi problem nestrokovnih posegov na vozilu, ki lahko povzročijo požar.

 

Kdaj lahko gasite sami?

Če v vozilu opazite dim ali vonj po zažganem, ki lahko nakazujeta požar v avtu, vozilo takoj zaustavite. Potnikom pomagajte, da čim prej zapustijo vozilo. S pripravljenim gasilnikom poiščite mesto nastanka požara.

 

S priročnim gasilnikom se lahko lotite gašenja začetnih in manjših požarov, ko plameni zajamejo le manjši del vozila.

 

Gasilnik aktivirajte po navodilih proizvajalca. Gasiti začnite tako, da curek gasilnega sredstva usmerite v jedro požara, dokler ne ugasne.

 

Plameni pa hitro zajamejo večje površine vozila, saj se ogenj zelo hitro širi po lahko gorljivih umetnih materialih. Takrat gašenje z gasilnikom ne bo več uspešno. Tako razvit požar je zahtevna naloga tudi za gasilce.

 

O požaru obvestite gasilce po SOS telefonu, ki je ob cesti, ali na telefonsko številko 112.

 

Gasilni aparat v avtu

Vaš avto naj bo opremljen z ustreznim gasilnikom z ABC prahom (minimalno 13A 89B), svetujejo gasilci, čeprav tega predpisi ne zahtevajo.

 

Izkušnje iz številnih požarov kažejo, da bi lahko pogasili marsikateri požar, če bi pravočasno začeli gasiti z gasilnikom, ki bi ga imeli v vozilu.

 

Gasilnik pritrdite na mesto, kjer je lahko dosegljiv in ni nikoli založen. Le tako bo hitro dostopen, ko ga boste potrebovali.

 

Gasilnik mora biti v vozilu vedno pritrjen.

 

Gasilnik varujte pred neposredno sončno pripeko in pred mehanskimi poškodbami. Vročina, ki nastane zaradi naravnega sevanja sonca v avtomobilu, mu ne škodi. Glede na priložena navodila proizvajalca ga redno servisirajte v pooblaščenih servisih.

 

Lastnikom električnih in hibridnih vozil gasilci svetujejo, da se o ustreznih gasilnih sredstvih in postopkih ob požaru na vozilu pozanimajo v navodilih za uporabo in vzdrževanje osebnega vozila. Električnih in hibridnih vozil se nikoli ne gasi z vodo.

 

Kako gasiti požar v prostoru motorja vozila?

Če je požar v prostoru motorja vozila, najprej pokrov motorja samo nekoliko priprite.

 

Nikoli ne dvigajte pokrova motorja.

 

Če bi nenadoma dvignili pokrov motorja, bi v predel gorečega motorja dovedli veliko količino zraka. To lahko povzroči hitro napredovanje gorenja, možnost poškodbe oseb in večjo materialno škodo.

 

  • Ko odkrijete žarišče, začnite z gašenjem tako, da skozi režo priprtega pokrova izpraznite približno tri četrtine vsebine gasilnika.
  • Zaprite pokrov in počakajte nekaj sekund.
  • Pokrov spet počasi odprite in preverite, če je ogenj pogašen. Če ni, postopek ponovite.

 

Kako gasiti požar iztekajočega goriva?

Iztekajoče gorivo, ki se je vnelo, začnite gasiti od zgoraj navzdol.

 

Najprej pogasite mesto, kjer izteka gorivo. Nato s curkom gasilnega sredstva napredujete na gorečo površino na tleh.

 

Razlitje tekočine gasite cik-cak od sprednjega roba do končnega roba požara na razliti tekočini.

 

Gašenje tovrstnih požarov je najuspešnejše pri gašenju z dvema ali več gasilniki hkrati.

 

Kako ravnati, če avto zagori v tunelu?

Požar na vozilu je zaradi dima še posebej nevaren v predoru. V takem primeru poskušajte z vožnjo naprej z vozilom čim prej zapustiti predor.

 

Če presodite, da zaradi požara ne boste več mogli nadaljevati vožnje:

 

  • vklopite utripalke in zapeljite v odstavno nišo ali skrajno desno na voznem pasu,
  • ugasnite motor vozila,
  • ključe pustite v ključavnici,
  • nadenite si odsevni brezrokavnik,
  • postavite varnostni trikotnik.

 

Če je možno, poskusite vozilo pogasiti z gasilnikom iz vozila ali s tistim, ki je nameščen v predoru. Če bi z gašenjem tvegali lastno varnost, iz vozila vzemite le najnujnejše. Čim prej po najkrajši poti oziroma v nasprotni smeri širjenja dima zapustite vozilo in predor. Pokličite gasilce.

 

Z gasilnim aparatom, ki ga namestite v vozilo, in s poznavanjem osnov gašenja boste bolje pripravljeni na možnost požara v vozilu.

 

Vseeno se lahko za pomoč vedno obrnete na gasilce. Ti poudarjajo, da boste z rednim servisiranjem in vzdrževanjem vozila zelo zmanjšali že samo možnost za nastanek požara na vozilu.

varna vožnja, preventiva, avto, potovanja
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim avtomobilom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.