Kako se ujameta klima in avtomobilsko steklo?

Vroče steklo se ob trkih poškoduje mnogo bolj in hitreje.

Pozimi je resda precej bolj verjetno, da se avtomobilsko steklo poškoduje zaradi kamenčka, saj je na zimskih cestah posip. A tudi poletje steklu ne prizanaša. Večkrat se odpravimo na daljše poti, neugodna za steklo pa so tudi nihanja: visoka temperatura, ki jo zunaj avta povzroči sonce, znotraj pa deluje klima. Vroče steklo se ob trkih ali pritiskih poškoduje mnogo bolj in hitreje. Preverite, kako ukrepati, ko združimo klimo in avtomobilsko steklo.

Avtomobilsko steklo potrebuje pozornost

Preden se odpravite na dopust, avto preglejte in pripravite na daljšo vožnjo. Ob tem naj vam ne bo odveč skrbno pregledati tudi avtomobilska stekla. Če opazite manjše poškodbe, ne oklevajte s popravilom. Manjša poškodba namreč na vročem soncu lahko hitreje postane večja razpoka, vetrobransko steklo pa s tem izgublja svojo trdnost.

 

Ko ste se prepričali, da avtosteklo ni poškodovano, svetujemo, da ga zaščitite z nekaj preprostimi ukrepi. Avtu, če se le da, privoščite veliko sence oziroma ga čim manj izpostavljajte soncu. Ker so seveda senčna parkirna mesta najhitreje zasedena, naj bo drugi osnovni ukrep ta, da ob parkiranju na soncu vetrobransko steklo prekrijete z zaščitno prevleko.

 

Če kamenček prileti v segreto steklo, povzroči večjo poškodbo, kot če bi priletelo v ohlajeno steklo.

 

Toplotna obremenitev stekel je poleti zelo velika, saj sonce segreje steklo do 50 stopinj in več. Ko je steklo tako vroče, je bolj krhko in zato manj odporno na poškodbe.

 

Ne le kamenčki, nevarni sta tudi toča in nihanja v temperaturi

Tudi poleti so na cestah najpogostejši vzrok za poškodbe avtomobilskih stekel kamenčki. Ne bo odveč, če preverite, kaj morate vedeti o poškodbi in popravilu počenega vetrobranskega stekla.

 

Da bi zmanjšali verjetnost, da kamenček poškoduje avtosteklo, upoštevajte varnostno razdaljo. Avtomobili, tovornjaki in avtobusi v suhem poletnem vremenu še posebej na odsekih gradbenih del dvigujejo veliko prahu in trdih delcev.

 

Prav tako je smiselno voziti zmerno. Če vozite hitro in je steklo segreto, bo morebitna poškodba zaradi kamenčka skoraj zagotovo večja. Letečim kamenčkom pa se vsekakor ne poskušajte izogibati. S poplesavanjem ali celo ostrimi zavoji s svoje vozne poti lahko povzročite nesrečo.

 

Poleti je naslednji vzrok poškodb lahko toča. Še posebej, ko se ozračje po daljšem obdobju sonca nenadoma ohladi in so zato vsa stekla na avtomobilu ranljivejša za poškodbe. Lahko se celo zgodi, da nenaden padec temperature povzroči, da steklo poči brez zunanjega vzroka.

 

Ena izmed pomembnih stvari, s katero lahko pripomorete k zaščiti stekla, je tudi, da klimo uravnavate čim bolj zmerno.

 

Ko se usedete v pregret avto, ne pretiravajte z nastavitvijo klime na zelo nizko temperaturo.

 

Dogajanje lahko primerjamo s prej omenjenim nenadnim padcem zunanjih temperatur, kar je za stekla velika obremenitev. Ker je del šob za ventilacijo usmerjenih neposredno v vetrobransko steklo, je obremenitev še večja.

 

Za poškodbe so ranljiva tudi stranska in zadnja stekla

Ne pozabite niti na stranska in zadnja stekla. Tudi ta obremenjuje poletno sonce.

 

Poleg tega se mnogokrat zgodi, da je avto preveč napolnjen s prtljago. Zaradi pritiska steklo lahko popusti in poči. Toda zadnje in stranska stekla so toplotno obdelana, to pomeni kaljena, zato se ob poškodbi, za razliko od vetrobranskega stekla, zdrobijo.

 

Če se to zgodi na dopustu in nimate možnosti, da bi avtomobil temeljito posesali, pokrijte razbito steklo z odejo. Iz okenskega okvirja previdno odstranite vse delce stekla ter vanj vstavite folijo. Okvir oblepite z širšim lepilnim trakom. Bodite pozorni, da ne uporabljate agresivnih lepilnih trakov, ki lahko poškodujejo barvo vozila. Priporočljivo je, da folijo oblepite v dveh slojih. Ko vozite s tako zaščiteno odprtino, ne odpirajte drugih oken, saj bi se sicer zaščita odlepila. Nato pa poskrbite, da steklo čim prej zamenjate.

 

Škoda, ki nastane ob poškodbi vetrobranskega in drugih stekel, je krita z zavarovanjem splošnega avtomobilskega kaska ali z delnim avtomobilskim kaskom kombinacija E – steklo.

 

Popravite poškodbe na steklu

Priporočamo vam, da pred odhodom na dopust popravite vse manjše poškodbe na steklu. Odprava take napake je enostavna in zanjo na servisu ne potrebujejo več kot 30 minut. Pri Carglassu pa se lahko dogovorite kar za mobilni servis na domu ali kjer koli drugje.

 

 

Kaj pa, če se vetrobransko steklo poškoduje na poti na dopust? Če je površina poškodbe manjša od kovanca za 2 evra, bo najbolje, da na čisto steklo na mestu poškodbe takoj pritrdite poseben obliž. S tem boste poškodbo zaščitili pred umazanijo in vlago, hkrati pa boste omogočili, da bo popravilo kasneje lepše izvedeno.

 

Ker je vetrobransko steklo sestavljeno iz dveh plasti stekla, med katerima je folija, ste lahko brez skrbi, da bi se steklo razsulo.

 

Z upoštevanjem spodnjih nasvetov boste obvarovali vetrobransko steklo pred tem, da bi se razpoka razširila:

 

  1. Avta ne puščajte na soncu. Če ima vaše vetrobransko steklo zvezdico, ki jo je povzročil kamenček, je na soncu velika verjetnost, da se bo razpoka širila. Stekla se morda po tem ne bo dalo popraviti, ampak ga boste morali zamenjati. Poiščite senco ali vetrobransko steklo pokrijete z vetrobransko zaščitno folijo.
  2. Ne navijajte klime. Temperaturna razlika med zunanjo površino stekla in notranjo, ko zaženete klimo, prav tako lahko poveča že nastalo poškodbo.
  3. Če se da, ne vozite v dežju, in ne pozabite, da avta ne smete prati. Voda in umazanija lahko zaideta pod obliž in v razpoke.
  4. Zaradi vibracij in sprememb v pritisku ne loputajte z avtomobilskimi vrati, poskušajte jih zapreti z občutkom. Prav tako raje ne vozite po makadamski ali luknjasti cesti.

 

Ko boste doma, pa čim prej obiščite servis za popravila in menjavo stekel. Poškodovano steklo namreč zmanjša trdnost karoserije za 34 %, kar pomeni, da bi se okvir karoserije ob resni prometni nesreči hitreje poškodoval. Vozilo zato ni več tehnično brezhibno.

 

Pri večjih poškodbah, bo potrebna menjava stekla

Steklo boste morali zamenjati na samem kraju, kjer se je zgodila poškodba.

 

Carglass vam v evropskih državah zagotavlja mednarodno asistenco, poklicati morate le slovenski asistenčni center na telefonsko številko 00386 2 620 04 67. Posredovali vam bodo vse potrebne informacije in se dogovorili za termin na najbližji poslovalnici Carglass v državi, kjer se nahajate.

 

Če imate sklenjeno zavarovanje splošnega avtomobilskega kaska ali delni kasko kombinacijo E – steklo, bodo z Zavarovalnico Triglav uredili tudi vso potrebno dokumentacijo.

avto, preventiva, avtomobilsko zavarovanje, potovanja, popravila, poletje, vremenski pojavi, varna vožnja, prijava škode
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim avtomobilom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.