Počeno vetrobransko steklo: Kaj morate vedeti?

Vsako pomanjkljivost je treba takoj odpraviti.

Ker vetrobransko steklo zagotavlja do 34 % karoserijske stabilnosti vašega vozila, je zelo pomembno za vašo varnost in varnost sopotnikov. Vsako pomanjkljivost ali poškodbo je zato potrebno takoj odpraviti, saj lahko poškodovano mesto kadar koli poči. Kaj morate vedeti o počenem vetrobranskem steklu, nam je zaupal Oto Fritz, ki zadnjih sedem let menjuje in popravlja avtomobilska stekla v mariborski poslovalnici podjetja Carglass®.

1. Poškodbam avtomobilskih stekel se voznik motornega vozila skoraj ne more izogniti.

 

2. Po naših podatkih pri osebnih vozilih pride do poškodbe na vsakih 6 do 7 let.

 

3. Voznikom, ki letno prevozijo več kot 15 tisoč kilometrov, uporabljajo klimatsko napravo ter vozijo relativno dinamično, bi priporočil dodatno previdnost in razmislek o sklepanju E delne kombinacije avtomobilskega kasko zavarovanja. Vse to so namreč dejavniki, ki tveganje za poškodbe na steklu še povečujejo.

 

4. Na poškodbe vpliva tudi: stanje na cestah, vožnja po makadamskih cestah, vreme in vremenske razmere, vandalizem in korozija stekla.

 

5. Poškodovano steklo je potrebno čim prej zamenjati ali popraviti. Predvsem zato, ker ima poškodovano vetrobransko steklo le še 50 odstotkov svoje prvotne trdnosti in bo zaradi načina vožnje (vožnja po poškodovanih cestah, vožnja na in z robnika pločnika,…) počilo in ogrozilo varnost voznika motornega vozila.

 

Poškodovano steklo ima le še 50 odstotkov svoje prvotne trdnosti in bo zaradi načina vožnje počilo in ogrozilo varnost motornega vozila.


6. V poškodbi se nabira tudi vlaga in umazanija, kar dodatno vpliva na poškodbo in lahko povzroči, da se »pika« širi.

 

7. Steklo je možno popraviti v naslednjih primerih:

 

  • če poškodba ni večja od kovanca za 2 EUR,
  • če je poškodba oddaljena od roba stekla več kot 5 cm,
  • če poškodba ni v smeri voznikovega pogleda.

    V vseh ostalih primerih je potrebno steklo zamenjati.

 

8. Majhno poškodbo vetrobranskega stekla je mogoče popraviti v manj kot 30 minutah.

 

9. Takoj, ko opazite poškodbo na vetrobranskem steklu, zalepite na poškodovano mesto poseben obliž, ki preprečuje vdor vlage in umazanije v poškodbo.
 

10. Če je poškodba stekla v smeri voznikovega pogleda večja od 10 milimetrov, vozilo ne bo opravilo tehničnega pregleda, zato je potrebna zamenjava stekla.

 

11. Zamenjavo stekla zaupajte le strokovnjakom. V posnetku si oglejte, kaj se zgodi z zračno blazino, če vetrobransko steklo zaradi nestrokovne namestitve pade z vozila. Zračna blazina se ne odpre pred glavo voznika in tako ne more zaščititi voznika, ampak se odpre navzgor. Ob prevračanju vozila bo v primeru izpada vetrobranskega stekla streha utrpela do 30 % več poškodb, kot če bi steklo ostalo vpeto.

 

avto, varna vožnja, potovanja
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim avtomobilom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.