Kaj storiti, če vam na potovanju ukradejo torbico?

Enostavni nasveti, s katerimi boste poskrbeli za varnost na potovanjih.

Za vami je čudovito potovanje, čaka vas še naporna pot domov. Pred odhodom na letališče naredite krajši postanek za kavo. Ko želite poravnati račun, posežete po denarnici in … »Kje pa je moja torbica?!?« Vsuje se plaz vprašanj, na primer kaj storiti zdaj, kako domov, zakaj se je kraja dokumentov zgodila prav vam. Bi morda lahko vse skupaj celo preprečili?

Kadar vam dopust prekriža tatvina, nastopi panika. Ne glede na to, ali so vam na izletu ukradli osebne dokumente in hkrati osebno identiteto ali pa gre zgolj za vredne predmete, kot so prstani ali drug nakit, vas oblije mrzel pot. Ogrožena je vaša varnost, nekje globoko v sebi pa upate, da se to ne dogaja zares.

 

Kaj lahko storite, da potovalni kovčki, nahrbtniki in denarnice ne bodo dobili nog? Ali obstaja preventiva, ki deluje?

 

Ne bodite tipičen turist

Ključnega pomena je, da na počitnicah niste videti kot tipični turisti – turistične majice, brezhibni kovčki in zemljevidi kar kličejo po dolgih prstih.

 

Tipičen turist pa ste lahko pred odhodom na dopust: ob pomoči infografike odkljukajte seznam opravil in preverite tista, ki so nujna za vaš dopust.

 

A tudi kadar z videzom ne vzbujate pozornosti, je pomembno, da nenehno nadzorujete svoje stvari. Poskrbeti morate, da dragoceni predmeti niso na dosegu rok.

 

Kadar potujete v skupini, se z drugimi člani dogovorite, kdo bo pazil na koga in ga opozoril, če bi se okrog njegovih stvari potikal neznanec.

 

Pri domačinih je vredno preveriti, kateri predeli mesta so še posebej (ne)varni. Predvsem pa je pametno kar najhitreje zapustiti lokacije, na katerih je prevelika gneča.

 

Ko se zgodi

Kadar se tatvina zgodi, s panično reakcijo le izgubljate dragocene minute, zato vam iskanje ukradenih predmetov ne bo pomagalo.

 

Vsak dan se po svetu zgodi več kot 400.000 poskusov žeparstva.

 

Že po prvem šoku je treba v dogajanje vključiti može v modrem. Čeprav bo policija jasno povedala, da je vrnitev ukradenih stvari skoraj nemogoča, je pomembno, da imate po neprijetnem dogodku narejen zapisnik. Z njim bosta kasnejše urejanje dokumentacije in raziskovanje neljubega dogodka veliko lažja.

 

Na seznamu najbolj zaželenih se po navadi znajdejo spodnji predmeti. Preberite, kako se lahko preventivno zaščitite pred krajo vsakega od njih oziroma kako ukrepate, če kljub temu ostanete brez njih.

 

Osebni dokumenti

Osebni dokumenti so najbolj varni v sefu v hotelski sobi. A ker so vaša potovanja lahko dinamična in se stalno selite iz enega v drug kraj, si pred potovanjem priskrbite rezervne osebne fotografije.

 

Naredite tudi fotokopije dokumetov, ki jih hranite ločene od originalov, skenirane pa v oblačnih shrambah, kot sta na primer Dropbox ali Google Drive.

 

Če vam osebne dokumente kljub varnostnim ukrepom ukradejo, krajo prijavite policiji. Zglasite se na diplomatsko-konzularnem predstavništvu Republike Slovenije, kjer si lahko uredite začasne dokumente. Potrebujete dokazilo o prijavi na policiji in osebno fotografijo. Če imate (overjeno) fotokopijo dokumenta, bo ta občutno skrajšala postopek, čeprav potovanje samo s fotokopijami ni mogoče.

 

Ko se vrnete s potovanja, morate krajo osebnih dokumentov naznaniti na kateri koli upravni enoti v osmih dneh po prihodu domov.

 

Plačilne kartice

Bančni strokovnjaki svetujejo, da se na potovanje nikoli ne odpravite brez manjšega zneska gotovine in vsaj dveh različnih plačilnih kartic. Ob izgubi ali kraji ene boste tako lahko še vedno razpolagali z drugo. Ključno je, da pri banki preverite, kako je treba ravnati, če se zgodi tatvina.

 

Preverite pa tudi, kakšne so možnosti denarnega nadomestila, ki ga lahko za čas bivanja v tuji državi dobite za lažje potovanje in urejanje dokumentov.

 

Ob tatvini je nujno, da takoj prekličete kartice. To opravite z domačo banko, s katero lahko stopite v stik po elektronski pošti ali še bolje po telefonu. V banki vam bodo svetovali, kako ukrepati.

 

Če je vaša kartica že bila zlorabljena, je vedno dobro, da ob pomoči mobilnih aplikacij oziroma računalniških storitev spremljate stanje na računu in tako preverite, kaj se dogaja z vašim denarjem. Banka bo po vašem prihodu domov vračila denarja reševala individualno.

 

Odlična zvijača, s katero lahko prelisičite nepridiprava pri kraji tako gotovine kot tudi plačilnih kartic, je uporaba ponarejene denarnice, v kateri ni ničesar.

 

   

Zagotovite si dodatno varnost pri poslovanju s kartico, doma in v tujini, z zavarovanjem zlorabe plačilnih kartic. To krije:

       
  • škodo na transakcijskem računu, ki nastane zaradi zlorabe izgubljene ali protipravno odvzete kartice (tatvina, vlom ali rop);
  • stroške izdaje nove kartice, v primeru izgube ali protipravnega odvzema kartice;
  • škodo zaradi protipravnega odvzema gotovine, če je do odvzema prišlo v eni uri po opravljenem dvigu na bančnem avtomatu ali v poslovalnici banke;
  • stroške zamenjave ali nakupa osebnih predmetov, če so bili odvzeti skupaj s kartico in
  • stroške plačila klicev z mobilnega telefona, če je bil ta odvzet skupaj s kartico.

 

Zavarovanje lahko sklenete po spletu ali na vaši banki.

 

Gotovina

Da bi bili ob morebitni kraji čim manj oškodovani, gotovino shranjujte ločeno: del jo imejte v prtljagi, nekaj v hotelu, del tesno ob sebi. S prijatelji in družino pa se lahko pred odhodom na pot dogovorite, da so vam pripravljeni gotovino nakazati po mrežah za nakazovanje (npr. Western Union).

 

Če ste zaradi kraje ob vso gotovino, tako lahko izkoristite možnost nakazila prek več kot 350.000 vplačilno-izplačilnih mest v več kot 200 državah po svetu, ki ponujajo možnost hitrega nakazila.

 

Mobilni telefon

Pred potovanjem skrbno shranite telefonske številke in fotografije v posebne dokumente in oblačne shrambe. Nepridipravom pa delo otežite z zaklepanjem telefona z geslom (ki ni 0000 ali 1234).

 

Preberite si 5 pravil dobrega gesla.

 

Če vas okradejo, za nujne klice uporabite Skype na javnih računalnikih ali za pomoč prosite mimoidoče. Preden se lotite preklica SIM-kartice, lahko z vklopom aplikacije za iskanje telefona na daljavo preverite, ali je ta morda kje v bližini.

 

Hkrati spremenite gesla za dostop do uporabniških računov na telefonu. Posamezni operacijski sistemi pa že omogočajo, da lahko zgodovino telefonov izbrišete tudi na daljavo.

 

Vsekakor pa je priporočljivo tudi, da mobilni telefon zavarujete. Sklenite zavarovanje, ki vključuje kritje vlomske tatvine, ropa, počenega ekrana, popravila in servisa telefona.

 

Prenosni računalnik/tablica

Dobronameren nasvet je, da računalnik pustite doma ali v hotelu in uživajte. Kadar to ni mogoče, na elektronskih napravah nastavite vsaj eno varnostno geslo (pre)več, s katerim boste tatovom preprečili zlorabo podatkov.

 

Če se tatvina zgodi, je ključno, da jo prijavite na policiji. Nemudoma tudi spremenite uporabniške račune in gesla za elektronsko pošto, bančne račune, družbena omrežja ipd.

 

Pripravljeni in zavarovani

Nekaterim nevšečnostim se na potovanju včasih ne morete izogniti, a se lahko proti njim učinkovito zavarujete. Na potovanjih je zdravstveno zavarovanje postalo že skoraj obveza, z zavarovanjem potovanj v tujino pa lahko zavarujete tudi prtljago in osebne stvari, zlorabe plačilnih in kreditnih kartic ter stroške izdelave novih dokumentov.

 

Če je to zavarovanje za vas neznanka, vse pomembne informacije najdete v odgovorih na 5 najpogostejših vprašanj o zavarovanju potovanj v tujino

 

Svetujemo vam, da se pred odhodom v tujino posvetujete z zavarovalnim zastopnikom. Tako bo potovanje še toliko bolj prijetno in boste pripravljeni predvsem na pozitivne izzive.

potovanja, dopust, preventiva, prosti čas, turistično zavarovanje, sklepanje zavarovanj
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.