Kako svoje vozilo zavarujete pred krajo?

Cenilci svetujejo, kako preprečiti krajo in se ustrezno zavarovati, če se vseeno zgodi.

Ne, ta članek ni namenjen samo tistim, ki imajo nove drage avtomobile. Pred tatovi niso varni niti starejši letniki vozil, saj ti predstavljajo lažji plen in jih je tudi lažje prodati po delih. Naše cenilce, ki se srečujejo s številnimi primeri kraj avtomobilov ali njihovih delov, smo vprašali, kako se lahko zavarujete pred morebitno škodo.

Varni pred krajo

Okoli 1500 kraj motornih vozil se po podatkih policije vsako leto zgodi v Sloveniji. S povprečno vrednostjo škode več kot 10.000 evrov, dodajajo naši cenilci. Za tatove so najbolj zanimiva vozila znamk Volkswagen in Renault, ne zaostajajo pa niti vozila znamk Audi, Mercedes, BMW, Opel in druga. Beležijo tudi precej primerov tatvin posameznih delov avtomobila.

 

Naši cenilci svetujejo, da dobro poskrbite za varnost svojega vozila.

 

8 nasvetov naših cenilcev za varnost vašega vozila:

  • Vozilo ne puščajte na slabo osvetljenih samotnih mestih.
  • Ne ustavljajte neznancem, ki želijo vašo "pomoč", še posebej ne na avtocestah.  Za to obstajajo pristojne službe, ki bodo poskrbele tudi za ustrezno zavarovanje kraja.
  • Ne puščajte vrednejših predmetov (torbice, računalniki, fotoaparati, ...) na vidnih mestih v vozilu. To je pogosto razlog za vlom v vozilo.
  • Ne premeščajte vrednejših stvari v prtljažnik na parkirišču, kjer boste pustili vozilo. To raje storite že prej.
  • Če ni nujno, na parkirišču, kjer boste pustili vozilo, ne odpirajte prtljažnika, v katerem imate vidno zloženo prtljago.
  • Bodite pozorni, če se vam alarm sproži večkrat brez razloga, saj vas lahko kdo skuša namerno »navaditi« na signal. Ko se ne boste več odzvali, je veliko možnosti, da boste okradeni.
  • Ne predajajte ključev vozila neznancem (parkiranja, servisi, pranja, ...).
  • Če izgubite ključe, takoj poskrbite, da nekdo varuje vozilo, saj je možno, da ni šlo za izgubo, ampak krajo. 

 

Zavarovani za primer kraje

Kljub vaši skrbnosti vam vozilo lahko ukradejo, zato je dobro premisliti o zavarovanju. Za škodo, ki lahko nastane ob tatvini, boste poskrbeli s sklenjenim zavarovanjem delne kombinacije avtomobilskega kaska za primer kraje.

 

Zavarovanje po tej kombinaciji lahko sklenete le hkrati z zavarovanjem splošnega avtomobilskega kaska. 

 

Kombinacija K (kraja) krije škodo, če vaše vozilo izgine zaradi kaznivega dejanja: tatvine, vlomske in roparske tatvine, ropa ter protipravnega odvzema vozila.

 

Poskrbljeno je tudi za škodo, ki je posledica prometne nesreče ali pogonske okvare, nastale po izvedenem kaznivem dejanju. Če vam avtomobil ukradejo in se storilec z njim zaleti, bo torej nastalo škodo plačala zavarovalnica. 

 

V obeh primerih so do dne izplačila zavarovalnine po tej kombinaciji vključeni tudi stroški najema nadomestnega osebnega avtomobila, toda največ za 30 dni.

 

 Zavarovana naj bo tudi oprema

Poskrbite, da bo zavarovana in v polico vključena tudi vsa pripadajoča oprema v vozilu. Pogosto se namreč zgodi, da vam ne ukradejo celotnega vozila, temveč samo njegov del. Z zavarovanjem delne kombinacije avtomobilskega kaska za primer kraje (kombinacija K) bo tako zavarovana tudi škoda zaradi tatvine sestavnih delov vozila, toda le, če so v času tatvine ti deli pritrjeni v/na vozilu.

 

»Povrnemo tudi stroške kraje registrskih tablic, saj so seveda sestavni del avtomobila,« pojasnjuje naš zastopnik najpomembnejše informacije o zavarovanju avtomobilskega kaska.

 

Enako velja tudi za ključe. Če vam jih ukradejo ali jih izgubite, vam zavarovanje velja tudi za stroške delne ali celotne zamenjave ključavnic.

 

Pazite, komu zaupate

Zavarovalnica bo zavrnila izplačilo škode, če vam bo vozilo ukradla oseba, ki ste ji prepustili zavarovano vozilo v upravljanje in uporabo. Enako velja, če je storilec vaš sorodnik, vaš zaposleni ali pa oseba, za ravnanje katere ste odgovorni vi oziroma živi z vami v istem gospodinjstvu.

 

Kako prijaviti škodo?

Če vam ukradejo vozilo, o dogodku najprej obvestite policijo. V tujini obvestite policijo tuje države, nato pa še slovensko policijo. Ta bo vpisala vozilo v evidenco pogrešanih vozil in začela z iskanjem. Potem s policijskim zapisnikom prijavite škodo zavarovalnici.

 

Pomemben je rok 30 dni od prijave slovenski policiji.

 

Če v roku 30 dni od prijave tatvine slovenski policiji vozilo najdejo, ga morate prevzeti nazaj. Uveljavljate pa lahko morebitne poškodbe, ki so nastale v času, ko je bilo vozilo ukradeno.

 

Ko mine 30 dni od prijave slovenski policiji in vozilo ni najdeno, zavarovalnica izplača škodo. Pri izplačilu se upošteva vrednost vozila na dan škode (zavarovalna vrednost, zmanjšana za amortizacijo). Amortizacijo cenilci ugotavljajo na podlagi starosti, prevoženih kilometrov in splošnega stanja vašega vozila. Če imate dve leti staro vozilo, je izplačilo enako novi vrednosti vozila, zmanjšani za amortizacijo dveh let. Če so ukradeni posamezni deli vozila, pa zavarovalnica plača škodo v celoti brez odbitkov.

 

Včasih se zgodi, da vozilo vendarle najdejo po izteku 30-dnevnega roka. Takrat ga lahko ponovno prevzamete, vendar morate vrniti prejeto odškodnino. Če vozila ne prevzamete, pripada zavarovalnici in se običajno proda na javni licitaciji.

 

Previdnost je res mati modrosti, tudi ko gre za varnost vašega vozila. Že z majhnimi koraki lahko naredite veliko. Kaj imata skupnega nesreča in tatovi? Oba sta nepredvidljiva in nikoli ne počivata. Zato si pomagajte tudi z dobrim zavarovanjem.

 

Želim svoj informativni izračun avtomobilskega zavarovanja.

 

Vam bo ta nasvet prišel prav, ko boste naslednjič za volanom? Potem ne smete zamuditi ostalih. Ljubitelji varne vožnje, vpišite svoj e-naslov in obveščali vas bomo o avtomobilističnih vsebinah.

 

avto, sklepanje zavarovanj, škodni primer, avtomobilsko zavarovanje, preventiva
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim avtomobilom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.