Katero motorno olje je pravo za vaš avto?

Zakaj so motorna olja tako pomembna in drugi odgovori v zvezi z njimi.

Zakaj vaše vozilo za svoje delovanje potrebuje motorno olje, katero bo pravo in koliko stane? Ob pomoči strokovnjaka za maziva smo poiskali najbolj pomembne informacije o vlogi motornega olja pri vzdrževanju vašega vozila.

Zakaj vozilo potrebuje motorno olje?

V cestnem prometu kljub mnogim alternativam večino vozil poganjajo motorji z notranjim izgorevanjem. Ti za svoje brezhibno delovanje nujno potrebujejo motorno olje.

 

Glavna naloga motornega olja je, da zagotovi nepretrgan tekoč mazalni film med dvema površinama, ki se gibata, kar bistveno zmanjša trenje. Druga pomembna funkcija je odvajanje in prenos toplote na motorni hladilni sistem.

 

Z uporabo kakovostnega olja se zmanjša obraba gibajočih se delov motorja med obratovanjem na minimum. Zato je za nemoteno delovanje motorja treba motorno olje neprestano obnavljati.

 

Obenem motorna olja, ki so danes na trgu, prispevajo k temu, da so stroški vzdrževanja vozil nižji, ter da se vozite v bolj ekonomičnih vozilih, ki imajo večjo moč, porabijo manj goriva in imajo čistejši izpuh. Delovanje motorja pa je zanesljivejše in trajnejše, kar pozitivno vpliva tudi na varnost v cestnem prometu.

 

Katero motorno olje bo pravo?

Obstaja zelo pestra ponudba motornih olj različnih kakovosti in za različne namene. Priznane svetovne inštitucije so razvrstile motorna olja glede na njihovo viskoznost in kakovost. Na podlagi tega se boste lažje odločili za tisto, ki je primerno za vaše vozilo.

 

Viskoznost motornih olj je določena glede na to, kako tekoče oziroma kako gosto je olje.

 

Faktor viskoznosti je najbolj pomembna lastnost olja in se spreminja s temperaturo. Viskoznost zato opisujemo z razredi, ki so opredeljeni z merjenjem viskoznosti pri temperaturah. Poglejmo primer s številko in črko W (Winter):  10 W označuje olja, ki so primerna za uporabo pri nizkih temperaturah.

 

Nižja je številka, nižja je viskoznost pri nizkih temperaturah. To pomeni, da je olje bolj tekoče in hitreje pride do vseh mazalnih mest, kar vpliva na manjšo obrabo motorja.

 

Viskoznost olj, ki so primerna za uporabo pri višjih poletnih temperaturah, je označena le s številko, brez črke (npr. 40).

 

Viskoznostni razredi motornih olj so: 0 W, 5 W, 10 W, 15 W za hladnejša podnebja, 20, 30, 40 za zmernejša podnebja ter razreda 50 ter 60 za vroče podnebje in najtežje delovne pogoje.

 

Sodobna multigradna motorna olja pa združujejo lastnosti olj za zimske in letne temperature, zato so uporabna vse leto. Pri označevanju takega olja sta zato hkrati navedeni obe zgoraj omenjeni oznaki, na primer 10W-40.

 

Kako izbrati pravo viskoznost?

Nekateri proizvajalci vozil, predvsem z Daljnega vzhoda, ne priporočajo razreda viskoznosti, saj vozila dobavljajo na različne celine. Tudi generalni uvozniki tega pogosto ne navedejo. 

 

Glede na gibanje poletnih in zimskih temperatur zato na našem območju priporočam naslednje razrede viskoznosti: 5W-30, 5W-40, 10W-40, 10W-50, 15W-40 in 15W-50.

 

Razvrščanje po kakovosti

Motorna olja pa so razvrščena tudi po kakovosti, kar urejajo priznane svetovne inštitucije na področju avtomobilizma. Njihove oznake so običajno na vseh pakiranjih motornih olj. Tako lahko preverite ustreznost motornega olja za svoje vozilo.

 

Najbolj razširjen API standard deli olja na naslednje oznake:

 

  • za bencinske motorje so olja označena s črko "S", ki ji sledijo zaporedne črke (po abecednem vrstnem redu, npr. SA ... SJ, SL, SM do SN, kar je trenutno najvišja oznaka). Vsaka naslednja zaporedna črka za črko "S" pomeni za eno stopnjo višjo kakovost.
  • za dizelske motorje (visokotlačne) so olja označena s črko "C", ki ji sledijo zaporedne črke (abecedni vrstni red), nato pa številka. Vsaka naslednja zaporedna črka za črko "C" (npr. CF, CF-4, CG-4, CH) in višja številka označujeta bolj kakovostno olje. Trenutno najvišja oznaka pri teh oljih je CK4.

 

Vsekakor je smiselno uporabljati olja visoke kakovosti, saj se s tem podaljšuje življenjska doba motorjev in zmanjšuje možnost okvare.

 

Je za moje vozilo primerno samo tisto olje, ki ga priporoča proizvajalec?

Vsak avtomobilski proizvajalec ali proizvajalec motornih koles ima za določen motor predpisano specifikacijo olja, ki je izražena s kakovostnim standardom in vrednostjo viskoznosti. Običajno jo boste našli v servisni knjižici ali knjižici z navodili za uporabo vozila kot tudi priporočenega proizvajalca olja.

 

S temi olji se ponavadi opremljajo nova vozila (prvo polnjenje), uporablja pa se jih tudi na pooblaščenih servisih. Z uporabo teh olj se običajno pogojuje tudi garancija. Vendar to ni edini proizvajalec motornega olja s takimi karakteristikami (oznakami po standardih).

 

Zmotno je mišljenje, da je za določeno znamko avtomobila ali motornega kolesa primerna samo točno določena znamka olja.

 

Večina motornih olj na trgu je priporočena s strani katerega od avtomobilskih proizvajalcev ali pa izpolnjuje kakšen njegov standard. Toda to še ne pomeni, da je olje vrhunske kakovosti, pomeni samo, da izpolnjuje minimalne zahteve določenega proizvajalca.

 

Kako je s ceno motornih olj?

Cene motornih olj pri nas v specializiranih prodajalnah in servisih so zelo različne, odvisno od kakovosti motornega olja in količine pakiranja. Priporočam vam, da se pred servisom svojega vozila pozanimate o cenah motornih olj na samem servisu in v specializiranih prodajalnah za motorna vozila. 

 

Kdaj menjam motorno olje?

Servisne intervale ter menjavo olja za posamezne motorje in vrste motornega olja določijo proizvajalci vozil. Servisni intervali so določeni glede na prevožene kilometre vozila (običajno med 10.000 km in 30.000 km) ali časovno (na leto ali dve leti).

 

Nekateri proizvajalci vozil pa določajo servisne intervale menjave olja na podlagi načina vožnje, ki ga spremlja računalnik v vozilu.

 

Servisnih intervalov se morate držati v času garancije vozila, saj niso predpisani le zaradi menjave motornega olja. Glede na kakovost mazalnih olj, ki so trenutno na trgu, bi lahko bili definirani intervali za menjavo motornega olja daljši.

 

Ko garancijski rok poteče, ni treba, da ga menjate na leto dni, če uporabljate kakovostno motorno olje in še niste prevozili vseh kilometrov, ki so predpisani za servisni interval. Menjajte ga, ko dosežete to število kilometrov.

 

Najboljši strokovnjaki. Najboljši nasveti. S prijavo na e-novice poskrbite, da jih ne zamudite.

 

Kako je pri motorjih?

Motoristi ne uživamo le v vožnji, temveč nam motor predstavlja tudi objekt, s katerim se ukvarjamo z vso pozornostjo, tudi pri vzdrževanju. Tako običajno menjamo olje vsaj enkrat letno.

 

Vendar večina motoristov v Sloveniji v letu dni povprečno ne prevozi števila kilometrov, ki jih je treba prevoziti za menjavo motornega olja. Zato svetujem, da motorno olje menjate jeseni, pred moto zimskim počitkom in ne spomladi pred začetkom moto sezone. Če z istim oljem naredite že veliko kilometrov in ima posledično izrabljene dodatke, se namreč lahko tvorijo škodljive spojine, ki lahko sčasoma poškodujejo sestavne dele motorja.

 

Preden očistite in pospravite vašega konjiča, mu torej zamenjajte motorno olje in umaknite akumulator na toplo. Nato pa se lahko predate sanjarjenju in načrtovanju moto potovanj za prihodnje leto.

 

Mineralno, polsintetično ali sintetično olje?

Oznake mineralno, polsintetično ali sintetično olje se nanašajo na bazna olja, ki se pridobivajo iz surove nafte. So osnova za tvorjenje olj ustrezne kakovosti in specifik za posamezne pogonske agregate. Vsako motorno olje je namreč sestavljeno iz baznega olja (75—95 %) in dodatkov, ki izboljšujejo lastnosti olja.

 

Sintetična bazna olja so popolnoma »kemično čista« olja. Imajo boljše lastnosti kot mineralna ali polsintetična bazna olja, ki zaradi svoje kemične strukture pri lastnostih nekoliko zaostajajo.

 

Boljša so popolnoma sintetična olja.

 

Kaj pa mešanje olj?

Pri menjavi olja natočite vedno v celoti olje istega proizvajalca, enake viskoznosti (gradacije), kakovosti in specifikacije (glede na priporočilo proizvajalca vozila).

 

Če morate nujno dolivati olje v motor in nimate na voljo motornega olja, ki je predpisano, pa lahko k sintetičnemu olju dolijete tudi mineralno in obratno. Prav tako lahko brez škode za motor dodate olje različne viskoznosti (gradacije) in različnega proizvajalca, če je ustrezne kakovosti.

 

Če pa ste ostali brez zadovoljive količine motornega olja v motorju nekje »bogu za hrbtom«, uporabite katerokoli motorno olje. Motor naj ne deluje brez njega, saj je to zanj smrt, za vas pa začetek problemov.

 

V primeru, da kljub načrtovanju ostanete brez motornega olja in še v mnogih drugih situacijah, vam lahko pomaga Triglav asistenca.

 

Bodite vedno pripravljeni na nepredvidljivo, ki vas lahko doleti na vaših poteh. Naročite si svoj brezplačen izvod Voznikovega vodnika ob prometni nesreči, da boste vedeli kako ravnati v različnih vrstah prometnih nesreč.

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

avto, preventiva, varna vožnja, potovanja
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim avtomobilom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.