Ali potrebujem asistenco za motor?

Primeri, ko motoristom prav pride avtomobilska asistenca za motor.

Kot čistokrvni motorist živite za motoristične izlete in potovanja. A ko se avanturam pridružijo neprijetnosti, nezgode ali okvare, kot so prazna pnevmatika, ukradeni ključi, poškodba motorja ali celo nesreča, pa si nihče ne želi ničesar drugega, kot najti srečen konec. Pomoč v naštetih in številnih drugih primerih vam lahko zagotovi zavarovanje avtomobilske asistence za motor.

Kaj je zavarovanje avtomobilske asistence za motor?

Avtomobilska asistenca zagotavlja 24-urno pomoč v Sloveniji in na geografskem območju Evrope.

Zavarovanje avtomobilske asistence za motor je vezano na vozilo, torej na posamezen motor. Lahko se ga sklene za motorna kolesa z močjo motorja 4kW in več.


Asistenčne storitve in kritja za motorno kolo so enake kot pri asistenci za avto, velja pa posebnost za nadomestno vozilo. Takrat se ne organizira najem nadomestnega motorja, pač pa osebnega avtomobila.


Število asistenčnih primerov na leto pri nobenem paketu ni omejeno. Na voljo so trije paketi zavarovanja avtomobilske asistence z različnimi obsegi kritij.

Zalomilo se je … Kaj pa zdaj?

Najbolj pogosti vzroki, zakaj motoristi pokličejo na pomoč asistenco, so napaka v motorju, razbit motor zaradi nesreče, poškodovana ključavnica in preluknjana guma.

Informacije, kako deluje asistenca, ter o posameznih kritjih lahko pregledate tukaj.


Na kratko pa gre tako:

  • ob nezgodi pokličite na številko asistenčnega centra – v Sloveniji na 080 2864, v tujini pa na +386 2222 2864.
  • Skrbniku v asistenčnem centru poveste številko svoje police ter kaj in kje se je zgodilo, v asistenčnem centru pa uredijo vse  glede prihoda pogodbenega serviserja.
  • Vse podatke boste prejeli po SMS na svoj telefon.
  • Asistenčna pomoč prispe v povprečju v pol ure v Sloveniji oziroma v 45 minutah v tujini.

  • Asistenčno storitev ob nezgodi lahko naročite tudi v mobilni aplikaciji i.triglav.

Če je motor nevozen zaradi tehnične napake ali zaradi poškodbe, vam bodo ob klicu na asistenco poslali pogodbenega izvajalca, ki bo vaš motor in vas spravil do najbližje pooblaščene ali druge najbližje delavnice. Tam bodo analizirali težavo.


Če konjička ne bo mogoče popraviti v istem dnevu, boste upravičeni do prenočitve v hotelu do dveh oziroma teh noči, ter kritja stroškov prevoza od servisa do hotela in nazaj.


V primeru, da je za popravilo motorja potreben rezervni del, pa ga v državi, kjer ste obtičali, ni na zalogi, se lahko organizira dostava iz Slovenije. Zavarovanje asistence krije dostavo nadomestnega dela, ne pa tudi cene samega nadomestnega dela, zato zavarovanec ob vrnitvi domov stroške povrne.

Z razbitim motociklom daleč od doma

Največ vprašanj imajo motoristi glede prevoza motorja. Kako je s tem? Glede na obseg okvare oziroma poškodbe, ali če je potreben daljši čas za popravilo, se skladno z zavarovalnimi pogoji s skrbnikom v asistenčnem centru lahko dogovorite za prevoz motornega kolesa v Slovenijo, za vas pa bo organizirana ena izmed oblik prevoza (javni prevoz, vozilo izvajalca vleke) ali nadomestno vozilo, torej avtomobil.

Zavarovalni paketi zagotavljajo prevoz motornih koles do 500 evrov osnovni paket, do 2.000 evrov Asistenca plus, paket Asistenca comfort pa v celoti.


Kilometrina, ki jo limit še obsega, je odvisna v veliki meri od tega, kolikšen del storitev v asistenčnem primeru je opravil tuj in koliko slovenski partner. Cene storitev niso enake za celotno področje veljavnosti zavarovanja. Tako pri škodnem dogodku na primer v Nemčiji, kjer so asistenčne storitve razmeroma drage, in je potrebna daljša lokalna vleka nemškega partnerja, to bistveno vpliva na skupen možen doseg kilometrine.


Ob sklenitvi zavarovanja zato predvsem natančno preverite svoje potrebe in jih primerjajte s kritji, ki se nanašajo na vleko vozila. Če z motorjem načrtujete daljše poti v tujino ali potujete po državah, kjer so storitve vleke drage, vam priporočamo, da sklenete paket, ki zagotavlja višje kritje za vleko oziroma prevoz motorja.

Kako je v primeru, če razdalja presega limit?

Zaradi morebitnih presežkov zavarovalnih vsot oziroma limitov zavarovalnica lahko organizira prevoz vozila po sistemu zbirnika. Vozilo bo odpeljano na varovan prostor oziroma depo k najbližjemu tujemu partnerju, potem pa ga v roku enega tedna prepeljejo v Slovenijo. V večini primerov tako ne boste morali ničesar doplačati.  Za zavarovance pa organiziramo in krijemo stroške javnega prevoza do doma (vlak, letalo, ladja … ).


Če bi limit bil presežen, vas zavarovalnica o tem predhodno obvesti. Zavarovalnica plača izvajalcu naročeno storitev v celoti, od vas pa naknadno zahteva povračilo za tisti del, ki ni krit s tem ali drugimi morebitnimi zavarovanji pri zavarovalnici. 


Torej v tujini nimate skrbi s takojšnimi doplačili. Vse asistenčne storitve so opravljene po veljavnih cenikih, ki so predhodno dogovorjeni med Zavarovalnico Triglav in pogodbenimi partnerji.


Z zavarovanjem avtomobilske asistence za motoriste ste poskrbeli za presenečenja na poti. Kaj pa, če jo v nesreči skupite tudi vi?

Motoristom priporočamo sklenitev zavarovanja AO+. Več o tem in drugih zavarovanjih za motoriste preberite v Enostavnem vodiču po zavarovanjih za motor.

Koristni napotki preden se odpravite na pot:

  • Rezervne ključe motorja shranite pri prijatelju, ki je dosegljiv. Tako v primeru, da bi bila potrebna dostava rezervnih ključev, ne bo težav, kako priti do njih.
  • Kot motorist ste ranljivejši za krajo. Ker vam lahko zmanjka celotna prtljaga z dokumenti in telefonom vred, si podatke o zavarovanju pred odhodom prepošljite na svoj e-naslov ali jih shranite v oblaku. Če pa uporabljate storitev i-triglav, boste podatke lahko preverili kjerkoli in kadarkoli.
  • Avtomobilske asistence ne boste mogli uveljavljati, če se boste organizacije popravila ali vleke lotili sami. Ob težavi zato vedno najprej pokličite asistenčni center.
  • Asistenčne številke si ne bo težko zapomniti. Iz Slovenije pokličete na 080 2864, iz tujine pa +386 2222 2864.

 

motorno kolo, varna vožnja, zavarovanje motornih koles, avtomobilska asistenca
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim motorjem, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.