Kdo je voznik začetnik?

Spoznajte pravice in omejitve, ki veljajo za voznika začetnika.

Izpit za avto ali motor je opravljen. Ali imate kot novopečeni voznik ali voznica v prometu enake pravice kot drugi udeleženci? Ne še. Začenja se namreč dve leti dolgo obdobje, v katerem sodite v kategorijo, imenovano »voznik začetnik«. Pojasnjujemo, kaj to pomeni.

Kdo je voznik začetnik

Voznik začetnik je tisti, ki je komaj opravil izpit, še nima izkušenj in mora biti zato v prometu še posebej pozoren. Ker je hkrati nevarnost, da se zaplete v prometno nezgodo, večja, je tudi zakonsko obravnavan drugače. Poleg tega so zanj predpisani posebni pogoji, ki jih je treba dodatno izpolniti. 


Kaj pravi zakon? Voznik začetnik je voznik motornega vozila:

  • do dopolnjenega 21. leta starosti in 
  • dve leti od prve pridobitve vozniškega dovoljenja, tudi če je ob opravljenem izpitu starejši od 21 let.


Obvezno prehodno obdobje dveh let velja za pridobitev vozniškega dovoljenja za vožnjo motornih vozil kategorije A2, A ali B – tudi če imate od prej že vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorij AM, A1, B1, F ali G. Pri tem ni pomembno, ali ste kot voznik začetnik opravili izpit v Sloveniji ali tujini. Ni pa odveč pojasnilo, da imate status voznika začetnika le enkrat, po prvem uspešno opravljenem izpitu. Torej: če bi izpit izgubili zaradi preseženega števila kazenskih točk in ga na primer pri 35 letih opravili znova, ne bi spet postali voznik začetnik.

Nič alkohola, manj točk

Kot voznik začetnik ste v nekaterih delih zakona obravnavani drugače. Posebnosti, ki si jih velja posebej zapomniti, sta naslednji:

  • voznik začetnik v času vožnje ne sme imeti v organizmu nič alkohola (meja do vključno 0,24 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka zanj ne velja); 
  • ob morebitnih prekrških, za katere se pripišejo kazenske točke, je meja za odvzem vozniškega izpita vozniku začetniku 7 točk, ne pa 18 točk kot pri drugih voznikih.


Voznik začetnik ali Mladi voznik? Voznik začetnik je pravna opredelitev. Mladi voznik pa je ime zavarovanja Zavarovalnice Triglav, ki je namenjeno posebej osebam z manj vozniškimi izkušnjami za vožnjo brez skrbi. Zagotavlja, da vozniku, ki je povzročil škodo, ni treba plačati soudeležbe pri kritju te škode, da lahko vozi kateri koli avtomobil in je upravičen do prihrankov pri premiji s popusti.

Kaj mora opraviti voznik začetnik v dveh letih?

Vozniško dovoljenje za voznika začetnika po dveh letih poteče. Vendar »običajen« voznik ne postanete samodejno, ampak morate za to uspešno opraviti program dodatnega usposabljanja. 

Preverite, ali veste dovolj o zavarovanju avtomobila, ki ga vozite?


Izkušnje, ki ste si jih pridobili, in svojo psihofizično sposobnost izkažete v programu, ki je razdeljen na dva dela:

  • vadbo varne vožnje ter 
  • skupinsko delavnico o varnosti cestnega prometa in psihosocialnih odnosih med udeleženci v cestnem prometu.


Programa se lahko udeležite, ko preteče šest mesecev od takrat, ko ste opravili izpit. Obdobje pred tem je namreč namenjeno temu, da še podrobneje spoznate svojo vožnjo in sposobnosti ter se seznanite z najpogostejšimi razlogi za različna tveganja oziroma nevarnosti v prometu in z njihovimi posledicami. Program lahko kot voznik začetnik opravite pri pooblaščenih organizacijah. Pri tem izvajalca izberete samostojno. Strošek programa dodatnega usposabljanja za voznika začetnika krijete sami.

Ugodnosti za voznika začetnika pri Zavarovalnici Triglav

Udeležba v programu dodatnega usposabljanja ni le uradna potrditev, da ste kot voznik začetnik usvojili potrebno znanje in nadgradili opravljeni izpit. Pridobivate tudi dodatne izkušnje, ki so lahko neprecenljive v prometu in vam pomagajo, da se še bolje znajdete na cesti in zmanjšate tveganje za nesrečo. 

Če poleg programa obveznega usposabljanja voznika začetnika v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem opravite še dodatno brezplačno praktično vajo, vam Zavarovalnica Triglav podari 10 % popusta za zavarovanje Mladi voznik.


Vaja vam s praktičnim prikazom omogoča, da dobite izkušnjo, kako se rešiti iz vozila, če se to zaradi nesreče prevrne. V simulatorju lahko na varen način spoznate, kaj se dogaja v taki situaciji in kako se odzvati, da preživite sami in rešite še življenje sopotnikov. 

Med vožnjo pa se splača uporabljati tudi aplikacijo DRAJV. Če na dan, ko se udeležite obveznega programa za voznika začetnika, snemate svojo vožnjo do AMZS Centra varne vožnje na Vranskem, vam DRAJV prinese brezplačno kosilo po delavnici. Z varno vožnjo pa lahko pridobite do 20 % popusta pri zavarovanju Mladi voznik ali avtomobilskem zavarovanju, če aplikacija DRAJV postane vaš redni spremljevalec pri vožnji. 

avto, mladi voznik, zavarovanje Mladi voznik, DRAJV
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim avtomobilom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.