Avtomobilska zavarovanja – kaj moraš vedeti, če si mladi voznik

5 stvari o avtomobilskih zavarovanjih, ki jih moraš vedeti kot mladi voznik.

Sem Ema in sem mlada voznica. Ko sem naredila izpit in se samostojno podala v vozniške vode, si nisem niti predstavljala, kaj vse me bo čakalo. Nisem recimo vedela, da je poleg izobraževanj pametno skleniti tudi zavarovanje za mladega voznika. Zakaj? Pojasnjujem 5 ključnih stvari, ki sem se jih naučila.

1. Koliko časa boš mladi voznik?

Zavarovalnica Triglav uporablja izraz mladi voznik za vse tiste voznike, ki imamo vozniško dovoljenje manj kot 3 leta, ne glede na starost voznika.

 

2. Zakaj mladim voznikom manjka izkušenj?

Zagotovo te zanima, zakaj se mlade voznike obravnava drugače. Še posebej zato, ker pot do uspešno opravljenega vozniškega izpita ponavadi ni kratka.

 

Raziskave kažejo, da je število nesreč s smrtnim izidom pri mladih od 15. do 24. leta starosti skoraj 2-krat višje kot pri bolj izkušenih voznikih.
 

Najpogostejša vzroka za nesrečo pri mladih sta izguba nadzora nad vozilom in neprilagojena hitrost. Nesreče se največkrat zgodijo ponoči.

 

Podatki javne raziskave o stališčih voznikov Javne agencije RS za varnost v prometu kažejo, da se vozniki, stari med 18 in 24 let, v precej večji meri strinjamo s trditvijo, da je prehitra vožnja za 20 km/h v naselju bolj prijetna, saj tako hitreje pridemo na cilj. Strinjamo se tudi, da bodo naši prijatelji bolj verjetno prekoračili dovoljeno hitrost. Pogosto pa je pri prometnih nesrečah žal prisoten tudi alkohol.

 

Da bi znižali število prometnih nesreč, ki jih povzročimo mladi, in nas spodbudili k varni vožnji, veljajo za našo skupino strožji predpisi. Ko vozimo vozniki začetniki, v organizmu ne smemo imeti alkohola. Vozniško dovoljenje nam preneha veljati, če v 3 letih dosežemo ali presežemo 7 kazenskih točk.

 

Voznik začetnik je voznik motornega vozila do dopolnjenega 21. leta starosti in voznik motornega vozila dve leti od prve pridobitve vozniškega dovoljenja. Voznik začetnik je tudi voznik motornega vozila dve leti od prve pridobitve vozniškega dovoljenja za vožnjo motornih vozil katere od kategorij A2, A ali B, čeprav že ima vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorij AM, A1, B1, F ali G.

 

Obenem se moramo vozniki začetniki tudi več izobraževati. Zakon o vozilih pravi, da mora voznik začetnik, ki je opravil vozniški izpit in pridobil vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorije A2 ali A ali B, opraviti program dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov. To lahko naredimo najhitreje 4 mesece po opravljenem vozniškem izpitu in najkasneje do 21. leta oz. v roku dveh let.

 

3. Zavarovanje mladega voznika

Omenjena statistika vpliva tudi na premijo avtomobilskega zavarovanja. Dodatka za povečano nevarnost mladega voznika ne plačajo več starši pri premiji avtomobilskega zavarovanja, ampak lahko mladi vozniki sklenemo posebno zavarovanje Mladi voznik.

 

Zavarovanje Mladi voznik se sklene samostojno in je vezano na voznika.

 

To pomeni, da lahko z zavarovanjem Mladi voznik uporabljaš katerikoli osebno vozilo, tudi službeno, in to ne glede na to, pri kateri zavarovalnici je zavarovano. Kako pa ti pomaga zavarovanje Mladi voznik? Zavarovanje krije škodo, ki jo povzročiš kot mladi voznik: 

  • pri zavarovanju avtomobilske odgovornosti

Višina kritja za to nevarnost je največ znesek v višini 30 % celotne škode, ki jo mora Zavarovalnica Triglav ali druga zavarovalnica izplačati tretjim osebam iz naslova zavarovanja avtomobilske odgovornosti.

  • pri zavarovanju AO plus

Višina kritja je največ znesek v višini 30 % celotne škode, vendar v nobenem primeru ne več kot 50.000 EUR. A je tu potrebno poudariti, da teh 50.000 EUR pomeni le 30-odstotni delež celotne škode.

  • pri zavarovanju avtomobilskega kaska

Višina kritja je največ znesek v višini 30 % celotne materialne škode, vendar v nobenem primeru ne več kot 50.000 EUR.

 

Skleni zavarovanje Mladi voznik.

 

4. Zavarovanje ni obvezno

Zavarovanje za mladega voznika seveda ni obvezno in zaradi tega ne boš v prekršku. A če bi povzročil nesrečo, bi zavarovalnica pri denimo zavarovanju avtomobilske odgovornosti oškodovancu škodo povrnila v celoti, lastnik vozila pa bi moral del škode – omenjenih 30 odstotkov vrniti zavarovalnici.

 

5. Ceno zavarovanja lahko znižate

Zavarovalna premija za zavarovanje mladega voznika je določena v fiksnem znesku in brez popusta za letno trajanje zavarovanja znaša:
 

  • zavarovanje avtomobilske odgovornosti: 62 EUR,
  • zavarovanje voznika za škodo zaradi telesnih poškodb: 3 EUR in
  • zavarovanje splošnega kaska: 80 EUR.

 

Uporaba aplikacije DRAJV

Aplikacijo DRAJV lahko uporabljaš že v avtošoli pri svojih vožnjah z inštruktorjem ali če voziš s spremljevalcem. Aplikacija ocenjuje tvojo vožnjo in če oceni, da si varen voznik,  lahko pridobiš do 20 odstotkov popusta za zavarovanje Mladi voznik. 


Dodatna praktična vaja


Vozniki začetniki moramo v času dveh let po opravljenem vozniškem izpitu opraviti zakonsko predpisano dodatno usposabljanje, ki je sestavljeno iz teoretičnega dela in vaje na poligonu. Če na AMZS Centru varne vožnje Vransko opraviš še dodatno praktično vajo, pridobiš 10 % popusta za zavarovanje Mladi voznik. 


Uporaba enega vozila


S tem zavarovanjem lahko voziš katerokoli osebno vozilo kategorije M1 in motorna vozila kategorije M1G, tudi če je to zavarovano pri drugi zavarovalnici.

 

A če boš vozil le eno vozilo in se to vpiše na zavarovalno polico, potem ti pripada še 20 % popust na zavarovalno premijo.

 

Veliko koristnih vsebin s področja cestnoprometnih predpisov, cestne preventive in varnosti najdeš tudi na portalu Vozim se.

avtomobilsko zavarovanje, mladi voznik, avtomobilska asistenca, DRAJV
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.