Ne zafrknite se pri nakupu rabljenega avta

Najpogostejše napake pri nakupu rabljenega avta s praktičnega vidika.

Nakup rabljenega avtomobila velja za stroškovno ugodnejšo alternativo nakupu novega avtomobila. Tako naj bi prišli do solidnega avtomobila za del cene novega avtomobila. Ali to drži tudi v Sloveniji? Da, če se prav odločite. Pišemo, kakšne so napake pri nakupu rabljenega avta.

Ob pregledu trga rabljenih avtomobilov v Sloveniji izstopa delež odlično ohranjenih, nikoli poškodovanih avtomobilov z malo kilometri. Že hitra primerjava deleža rabljenih avtomobilov, oglaševanih kot nikoli poškodovanih, s številom prometnih nesreč pri nas in trgom z višjo stopnjo varnosti (npr. v Nemčiji) vam pokaže visoko odstopanje in nakaže, da je realno stanje drugačno od oglaševanega.

 

Dokončno realnost pa potrdi dejstvo, da naj bi po nekaterih raziskavah imelo kar 70 odstotkov rabljenih avtomobilov v Sloveniji manipulirano število prevoženih kilometrov.

 

Odgovor na zastavljeno vprašanje iz uvoda je: drži, vendar zgolj če izberete vam ustrezen avtomobil, pravilno ocenite njegovo stanje in morebitne stroške v prihodnosti ter na podlagi tega odštejete zanj pošten znesek.

 

Nekaj najpogostejših napak pri nakupu rabljenega avta

 

Nepravilna izbira avtomobila

Relativno nizke cene rabljenih večjih avtomobilov kupce velikokrat zavedejo, da se odločijo za nakup večjega avtomobila, kot ga potrebujejo oz. si ga lahko privoščijo. Nakupna cena (sploh pri rabljenih avtomobilih) predstavlja namreč zgolj manjši del stroškov z vozilom skozi čas.

 

Ob nakupu upoštevajte tudi stroške servisiranja, zavarovanja in goriva, ki so lahko pri večjih avtomobilih bistveno višji.

 

Druga pomembna stvar je, da kupec izbere sebi ustrezen tip vozila (npr. karavan za družine, nekoliko višje vozilo za starejše itd.), saj le tak zagotavlja zadovoljstvo pri uporabi vozila.

 

Pomanjkljiv pregled dokumentacije vozila

Veliko kupcev pomanjkljivo preveri dokumentacijo vozila, čeprav lahko že samo iz podatkov iz prometnega dovoljenja kupec takoj pridobi zanesljive informacije o številu lastnikov v Sloveniji, ali je bil avtomobil uvožen, koliko časa ima prodajalec vozilo v lasti itd.

 

Zgovoren je primer, ko je kupec kupil vozilo od prvega lastnika, vendar se je kasneje izkazalo, da je vozilo zamenjalo že šest lastnikov.

 

Pomanjkljiv pregled zgodovine vzdrževanja

Verodostojne informacije o vzdrževanju vozila vam služijo za potrditev števila prevoženih kilometrov, hkrati pa vam tudi pomagajo pri določitvi poštene cene vozila.

 

Če so bili večji servisni posegi (npr. menjava zavor, zobatega jermena, sklopke itd.) že opravljeni, bo cena vozila nekoliko višja, saj teh posegov ne bo treba opraviti kupcu.

 

Verodostojne informacije so računi za servisni poseg, rezervne dele itd. in ne izjava prodajalca.

 

Napačna ocena stanja avtomobila

Določitev stanja vozila je najpomembnejše opravilo pri nakupu rabljenega vozila. V nasprotju z razvitimi državami se v Sloveniji žal ne morete zanašati na resničnost informacij, ki jih poda prodajalec, zato je treba pred nakupom vozilo temeljito preveriti.

 

Če potrebnega znanja nimate, vzemite s seboj nekoga, ki se na to spozna, ali pa pred nakupom odpeljete vozilo na pregled na servis.

 

Dodatno tveganje je tudi dejstvo, da preprodajalci velikokrat z nizkim vložkom (npr. globinsko čiščenje, poliranje vozila itd.) spremenijo amortiziran avtomobil v odlično ohranjenega, ki za kupca pomeni dvojno težavo: nakupna cena bo absolutno previsoka glede na realno stanje avtomobila, hkrati pa bo kupec v prihodnosti imel zelo visoke stroške vzdrževanja.

 

Stroški strokovnega pregleda vozila so običajno bistveno nižji (tudi za faktor 10 in več), hkrati pa si zmanjšate možnost slabe izkušnje pri nakupu rabljenega vozila.

 

Pristajanje na kompromise

Velikokrat kupci po razočaranjih na ogledih avtomobilov (sploh če so pod časovnim pritiskom), začnejo pristajati na kompromise oziroma se odločijo za naslednje vozilo, ki si ga gredo ogledat.

 

Če so kompromisi pri starosti avtomobila ali opremi še sprejemljivi, so kompromisi pri stanju vozila, servisni zgodovini in drugih pomembnejših zadevah nesprejemljivi in običajno vodijo v nezadovoljstvo in morebitne visoke stroške lastništva vozila.

 

Kupovanje najcenejšega avtomobila

Velikokrat želi kupec kupiti najcenejše izbrano vozilo. S tem sicer ni nič narobe, če se zaveda, da bo to vozilo zelo verjetno v podpovprečnem stanju in bo zahtevalo nadpovprečne stroške vzdrževanja. Zato je bolje, da se kupec osredotoči na plačilo poštene cene za pošteno vozilo. To zavedanje se v zadnjih letih v Sloveniji širi in običajno se preverjeno dobra vozila kljub višji prodajni ceni zelo hitro prodajo.

 

Veljavnost garancije na rabljeno vozilo

Prodajalci rabljenih vozil velikokrat ponujajo garancijo na rabljeno vozilo. Kupec se mora zavedati, da to ni tovarniška garancija, temveč gre za različne specializirane ponudnike garancij, ki delujejo po zavarovalniškem načelu.

 

Zato je treba temeljito preveriti pogoje garancije, vključno s tem, kaj ta vključuje in pod katerimi pogoji je veljavna.

 

Vas zanimajo, ključne stvari, ki jih morate poznati, če kupujete rabljen avto? Nadaljujte z branjem.

 

Prenesite pa si tudi brezplačen seznam nujnih opravil, ki jih morate urediti pred nakupom rabljenega vozila in po njem.

 
potovanja, avto, varna vožnja, avtomobilsko zavarovanje, prijav škode, škodni primer, rabljen avto, DRAJV, avtomobilska asistenca
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim avtomobilom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.