O pasteh in nasvetih pri nakupu rabljenega avtomobila

Ključne stvari, ki jih morate poznati, če kupujete rabljen avto.

Če boste v dilemi nov ali rabljen izbrali rabljen avtomobil, se boste s pravimi pomisleki in duha morečimi odločitvami šele dobro spoznali. Za vas smo zato pripravili nabor nasvetov, ki vam lahko pomagajo pri nakupu vašega novega rabljenega avtomobila.

Izbira primernega avtomobila

Tu ne mislimo karoserijske različice, znamke ali letnika avtomobila. Gre za vprašanje segmenta, ki ga zmore vaša življenjska situacija.

 

Če se vam zdijo zanimiva izbira 10 let stare velike limuzine, prestižni karavani ali športni terenci, ki so kot novi dosegali ceno, višjo od 50, morda 60 tisočakov, imejte v mislih, da tak avto kljub danes nizki ceni zahteva veliko nege in pozornosti.

 

Vsaj 2 tisočaka na mesec mora znašati vaš neto prihodek, da boste tak avtomobil lahko vzdrževali in negovali, kot se spodobi. Ob tem pa bodo plačani vsi računi za ogrevanje, otroci bodo videli morje, vaš želodec pa bo godel od zadovoljstva in ne krulil od lakote.

 

Imejte v mislih, da na primer dve toni in pol težak Touareg samo za to, da registriran in zavarovan stoji pred hišo, zahteva slabega tisočaka in pol na leto. Da ne potrebujete kaska? Ksenonski žaromet stane več kot 500 evrov, neoriginalen hladilnik klime 200 evrov, vzvratno ogledalo 350 evrov, rabljen prednji odbijač pa z barvanjem in vsem kar pride zraven vsaj še 300. Naftna žeja je sicer sprejemljiva, a če boste z njim vsak mesec prevozili 3.000 kilometrov, bo s servisom, obrabo gum in vsem, kar pride zraven, iz vašega žepa potegnil dodatnih 400 evrov.

 

Nasprotno pa vas bo polnoletna Mazda 323F vsak dan stala le 1 evro in tisto, kar boste natočili bencina.

 

Servisna zgodovina

Prikrivanje podatkov o dejanskem številu prevoženih kilometrov in prilagajanje servisne dokumentacije sta eni najpogostejših prevar, na kateri bi morali biti pozorni kot kupec rabljenega avtomobila.

 

Obstaja cela vrsta ukrepov, s katerimi skušajo serviserji in zavarovalnice evidentirati število prevoženih kilometrov in ovekovečiti zgodovino servisiranja vsakega posameznega avtomobila.

 

Prevaranti so seveda vedno korak pred njimi, vseeno pa je na trgu veliko zelo solidnih rabljenih avtomobilov. Če je cena nizka, je nekaj narobe. Da je dvomov kar najmanj, izbirajte pri prodajalcih s tradicijo in ugledom.

 

Manjši »kozmetični« popravki

Vsak model avtomobila na določen način kaže znake obrabe, naj bo to zunaj ali v kabini. Z manjšimi kozmetičnimi popravki pa je v kombinaciji s prilagojenim stanjem števca kilometrov mogoče iz utrujenega avtomobila narediti šampiona.

 

Poliranje laka, drobni ličarski popravki, poliranje porumenelih luči, nov okvir tablice, novi brisalci, osveženi plastični deli, pobarvana platišča ali pokrovi platišč vsaj na videz avtomobil vrnejo v vrhunsko formo. So pa tudi zelo očitni in jih ni težko spregledati.

 

Temeljito čiščenje notranjosti, menjava izrabljene manšete prestavne ročice, gumic na pedalih, v sveže usnje preoblečen volanski obroč, drobno tapetniško popravilo, po potrebi še novi tepihi in dišeča notranjost. Če je avtomobil skrbno pripravljen za prodajo in prodajalec tega ne skriva, ste na pol poti do srečne izbire.

 

Pranje motorja

Ob dvigu pokrova motorja je bleščeč in čist motorni prostor eden najbolj prepričljivih argumentov za nakup avtomobila. Razumljivo, saj je vse skupaj videti skoraj povsem nerabljeno.

 

A za tovrstnimi pranji se pogosto skrivajo manjša puščanja olja, hladilne tekočine, sledi okvar in namigi, da bo treba opraviti kakšen večji servisni poseg. Pri opranem motorju torej ni odveč, če nekoliko bolj podrobno pogledate v vidno drobovje motorja.

 

Navidezno povečevanje interesa

Da bi kupci taborili pred prodajalno zaradi rabljenega Golfa četrte generacije, je malo verjetno. Razen seveda, če je bil prejšnji lastnik slavni roker ali papež.

 

Prodajalec vam lahko namiguje, da je avto, ki si ga ogledujete, pravzaprav kot vroča žemlja. Vzemite si ves potreben čas, da avtomobil podrobno pregledate.

 

Igranje s čustvi kupcev je stara taktika prodajalcev.

 

Nervozen kupec razmišlja manj in plača več.

 

Testna vožnja

Vsakdo, ki prodaja dober in pošten avtomobil, bo potencialnim kupcem omogočil testno vožnjo ali podrobni pregled vozila. Izgovori, da v rezervoarju ni dovolj goriva, da avto še ni povsem pripravljen za prodajo, da je zaradi časovne stiske možna le kratka testna vožnja, da so nadomestne prenosljive preizkusne tablice trenutno v Kopru in podobno, so očiten znak, da skuša prikriti pomanjkljivosti, ki jih zaradi višine stroškov ali kompleksnega popravila prodajalec ni pripravljen odpraviti.

 

Prazni akumulatorji, gume in rezervoarji tudi sicer kažejo na odnos prodajalca do avtomobilov, ki jih prodaja.

 

Informacije o tipu vozila

Z nekaj iznajdljivosti ter poznavanja mehanike in tehnike lahko praktično vsak ob pomoči spleta usvoji dovolj znanja, da za določen tip avtomobila tudi brez pomoči strokovnjaka presodi, ali je avto vreden nakupa ali ne.

 

Preberite si še več o nakupu rabljenih avtomobilov, tudi o tem, kje dobiti informacije o marsikaterem avtomobilu in na kaj velja biti še posebej pozoren.

 

Spremljajte ponudbo

Ker se le redki v trenutku ali priložnostno odločijo za nakup avtomobila, vam priporočamo, da vsaj kakšen mesec ali dva pred nakupom spremljate ponudbo avtomobilov, ki se vam zdijo zanimivi.

 

Če se avto prodaja dlje časa, lahko sklepate, da je predrag ali pa je z njim kaj narobe.

 

Če se isti avto pojavlja v več oglasih ali pa hitro menja lastnike, je to prav tako lahko signal za posebno previdnost.

 

Ali obstaja univerzalen nasvet?

Odgovor je kratek: Ne! Če bi o tej temi razpravljali pred 20 leti, bi bila odločitev verjetno lažja. Slovenci smo bili po osamosvojitvi dobesedno zasuti z avtomobili. Možnosti, ki so nam jih ponudile odprte meje, so nas iz navdušencev spremenile v obsedence. In to, da smo lahko preprosto vstopili v salon in odpeljali novega Golfa, se je zdelo kot uresničena znanstvena fantastika.

 

Ta trend zdaj počasi, a vztrajno ugaša. Avtomobil je za marsikoga le še reč na štirih kolesih. Nujno zlo, ki prepelje od točke A do točke B. Med tednom v službo, v nedeljo pa k tašči na prežganko in pečenko. Tisti, ki so naklonjeni ekologiji in trendom, celo prisegajo, da avtomobila sploh ne rabijo. Smo pa tudi taki, ki bomo z njimi živeli in o njih fantazirali, dokler izpod zemeljske skorje ne bo brizgnila zadnja kaplja črne nafte.

 

O tem, kaj je racionalno, zgovorno govorijo številke. A vsaj pri avtomobilih je tako, da veliko vlogo odigrajo čustva, navezanost, strah, želje in veselje. Torej tisto, kar je resnično težko ovrednotiti. Avto? Naj bo rabljen ali nov, imejte ga radi.

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

avto, potovanja, varna vožnja, rabljen avto
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim avtomobilom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.