Vam je avto zalilo morje?

Pojasnjujemo, katero zavarovanje vam lahko pomaga in kdaj.

V zadnjih letih so tudi v Sloveniji vse bolj pogosti ekstremni vremenski pojavi, kot so nalivi, neurja z močnimi sunki vetra in točo ter visoka plima, ki lahko povzroči poplavljanje morja. Zato je več možnosti, da tovrstne nevarnosti ogrozijo tudi vas in vaše vozilo. Vam lahko pomaga zavarovanje?

Odgovor je: lahko. Kritju škode, ki nastane kot posledica naravnih nesreč, med katere spada tudi poplava, je namenjena kombinacija B delnega kaska.

 

Kaj krije kombinacija B delnega kaska?

Čeprav marsikdo še vedno misli, da kasko zavarovanje krije vsako škodo, ki se lahko zgodi na vašem vozilu, to ne drži.

 

Splošni kasko krije:

  • dogodke v prometu in mirovanju vozila,
  • škodo zaradi dejanj tretjih oseb in
  • škodo zaradi posebnih dogodkov, kot je denimo padec letala na avto.

 

Škode, ki jo na avtu lahko povzroči poplavljanje morja pa splošni kasko ne krije.

 

Če želite poskrbeti, da boste imeli kritje tudi v omenjenem primeru, morate skleniti delno kombinacijo B. Ta namreč krije škodo, ki na vašem vozilu nastane zaradi naravnih nesreč: poplave, požara, potresa, toče, viharja direktnega udara strele ipd.

 

Kombinacijo B delnega kaska lahko sklenete le skupaj s splošnim kaskom ali zavarovanjem avtomobilske odgovornosti (AO).

 

Avtomobilsko zavarovanje, vključno s splošnim kaskom in delnimi kombinacijami, lahko sklenete pri zastopniku, le z nekaj kliki pa tudi preko spleta.

usemap GFG1 GFG2 

 

Poglejmo podrobneje, kaj morate vedeti o nevarnosti poplave, ki jo krije B kombinacija.

 

Zavarovanje za poplavo

Pomembno je, da se zavedate, da kombinacija B delnega kaska, tako kot to velja za ostala zavarovanja, krije le škodo, ki nastane kot posledica nenadnih, presenetljivih in od zavarovančeve volje neodvisnih dogodkov. Pri tem pa ni pomembno, ali je vozilo v času poplave na prostem ali v garaži.

 

Če je izdano opozorilo o poplavljanju morja …

Če pristojne institucije vnaprej izdajo opozorila o visoki plimi in možnosti poplave, zavarovanje škode, ki bi na avtomobilu nastala zaradi poplavljanja morja, ne bo krilo. Ta namreč ni nastala zaradi presenetljivega dogodka, prav tako ni popolnoma neodvisna od zavarovančeve volje, saj bi ta avto lahko zaradi izdanih opozoril pravočasno umaknil. Če se dokaže nasprotno, pa zavarovanje škodo krije.

 

Že uporabljate aplikacijo Triglav vreme? Ta med drugim vključuje opozorila ARSO glede nevarnih vremenskih dogodkov, da vas ti ne bodo presenetili in boste lahko pravočasno ukrepali.

 

Če zapeljete na poplavljeno območje …

Če z vozilom zapeljete na območje, ki ga je poplavilo denimo morje, zavarovanje škode ne bo krilo. Zato nikoli ne nadaljujte vožnje po poplavljenem cestišču, čeprav se vam morda zdi, da je vode čisto malo oziroma premalo, da bi povzročila škodo.

 

Ko poplavna voda doseže podvozje avtomobila, običajno povzroči precej škode. Prav tako se pod gladino lahko skriva poškodovano cestišče, odprt jašek ali druga ovira, ki lahko škodo še poveča in ogrozi vašo varnost.

 

Upoštevajte opozorila in poskrbite za varnost

Da se izognete škodi, lahko največ naredite sami. Spremljajte vremensko napoved in opozorila pristojnih služb. V primeru opozorila pred nevihto, visoko plimo in poplavljanjem avtomobila ne parkirajte blizu morja in na izpostavljene dele obale.

 

Na vaših poteh vas lahko preseneti marsikaj. Da boste vedeli, kako ravnati ne glede na to, v kakšni situaciji se znajdete, si naročite svoj brezplačen izvod Voznikovega vodnika ob prometni nesreči.

 

avtomobilsko zavarovanje, avto, škodni primer
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim avtomobilom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.