Motorist v koloni

Kdaj je motoristu dovoljeno voziti mimo kolone in kdaj ne?

V hudi poletni vročini veliko izkušenih motoristov motocikel parkira v senco ter počaka na bolj sveže dni. Zakaj tako? Poleti so vsi v kopalkah. V popolni motoristični opremi je prav mazohistično neprijetno. V kratkih hlačah in sandalih pa se motorja nikoli ne vozi.

Seveda ni treba, da je tako. Oblačilna industrija je končno začela šivati svetla, lahka in zelo zračna motoristična oblačila ter obutev. Nakup seveda predstavlja strošek, ki ga marsikdo ne zmore. Ali pa meni, da ni potreben.

 

Statistični podatki govorijo, da se največ motorističnih nesreč zgodi poleti, med vikendom, v bližini doma. To ni nič nenavadnega. Zato se ne peljite z motorjem v kratkih rokavih in tankih hlačah, pa čeprav hudo paše.

 

Tipični poletni neprijetnosti sta poleg vročine tudi slepeče sonce in izmenjavanje sonca in sence. Preberite,  kako voziti v igri sonca in sence.

 

Dejstvo je, da vročina in klasična (topla) motoristična oblačila preprosto ne gredo skupaj. Kadar je motoristu vroče in se znoji, tvega prehlad in tudi nesrečo, ker pač ni zbran in dovolj treznih misli.

 

Ko vse stoji

Najbolj tvegano je takrat, ko se ustavi prometni tok in se sončni pripeki pridruži še puhtenje vozišča ter bližnjih vozil. V takšni situaciji se bo vsak motorist peljal mimo kolone. Sicer bo pregorel. Toda, ali je to dovoljeno?

 

Slovenski zakoni dovoljujejo motoristu (vozniku enoslednega motornega vozila), da pelje mimo stoječe kolone – če se lahko varno vrne nazaj na vozni pas.

 

To ni prehitevanje! Zato lahko motorist pelje mimo tudi po desni strani, če ni v bližini križišča. Vendar pozor, ker avtomobilisti v stoječi ali po polžje se pomikajoči koloni nikogar ne pričakujejo na desni. Celo več, mimogrede lahko kdo odpre vrata avtomobila in to je pač treba imeti stalno pred očmi.

 

Motorist bi lahko peljal mimo stoječe kolone tudi na mejnem prehodu. Ni pa nujno, da bodo obmejni organi to sprejeli z razumevanjem. Kajti v nekem trenutku se bo motorist seveda vrinil v kolono, to pa ni dovoljeno. Zato tudi vozniki v razbeljeni koloni lahko postanejo hudo sitni. V takšnih trenutkih obzirnost in vljudnost največkrat pomagata reševati situacije. Zato, če se na mejnem prehodu rinete mimo kolone, imejte vsaj dokumente že pri roki in nikar ne cincajte z rokavicami! Odpeljite naprej, umaknite se in tam naredite, kar je pač treba.

 

Vendar pa vožnja mimo tako po levi kot po desni ni dovoljena na avtocesti in hitri cesti, saj je v primeru zastoja treba takoj narediti reševalni pas.

 

Ko se premika po polžje

Seveda tudi kadar se kolona premika, prehitevanje ni dovoljeno. To je kar težko upoštevati, ker se vročini pridružijo tudi izpušni plini. Zato je najmanjše zlo, če se motorist z dovolj nizko hitrostjo obzirno pelje ob koloni naprej. Bistvo je, da ni moteče prehiter, da ne grmi in straši ostalih voznikov. Včasih je pač treba malo počakati in potrpeti, pa gre.

 

Kot zadnje pa še droban nasvet. Golo kožo namažite s kremo, ki ščiti pred sončnimi žarki. Pa tudi dovolj vode spijte, da vas veter in vročina ne izsušita.

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

 

Želite naslednjo takšno zgodbo prejeti v vaš poštni nabiralnik? Prijavite se na naše e-novice posebej za motoriste:

 

motorno kolo, varna vožnja, poletje, potovanja, zavarovanje motornih koles
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim motorjem, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.