Poletne pasti na motorju: Sonce, sence in vročina

Na motorju je najbolj prijetno v sončnem vremenu. Kaj pa, ko je sonca preveč?

Vožnja z motorjem v sončnem vremenu voznika postavlja pred povsem drugačne izzive kot vožnja v dežju. Prepričanje, da sonce avtomatsko pomeni dobro vidljivost, ne velja vedno in povsod. Da o neprijetnostih, ki jih prinašajo visoke temperature, niti ne govorimo.

Igra svetlobe in sence

Vožnja pod poletnim soncem je naporna tudi zato, ker se morajo oči hipoma prilagajati močnim odsevom svetlobe in temnim sencam, ki jih meče drevje ob cesti.

 

Nevarnost na motorista preži iz dveh smeri. Če se pelje prehitro in je nezbran, je motorist nevaren že sam sebi, saj lahko spregleda, kako teče ovinek, spregleda poškodbo v vozišču, ne zazna pravočasno - recimo - v senci ali v sončnem blesku ustavljenega vozila.

 

Vstopi v krajše, v skale izdolbene alpske tunele, so lahko prav zoprni. Pri potovalni hitrosti motorist zagotovo vsaj sekundo vozi na slepo. Mimogrede je to 15 metrov daleč!


Z druge strani prihaja nevarnost iz prometnega toka. Avtomobilist bo le težko opazil (pre)hitrega in temno oblečenega motorista, ki ga v drevoredu ali v gozdnatem okolju zakrije temna senca. Motocikel s prižganimi dodatnimi lučmi je v prometnem toku vozil hitreje opazen.

 

Močno sonce kar kliče po uporabi temnega vizirja na čeladi. Tak vizir je na meji legalnosti, ker v tunelu, v oblačnem vremenu ali zvečer pomembno omejuje vid. Bolj uporaben je notranji sončni vizir (ali zaslonka), ki je element čelade in ga umaknemo, ko zapeljemo v senco.

 

 

 

Ne prehitro! Za trenutek se ustavite in poskrbite, da ne zamudite novih strokovnih nasvetov samo za motoriste.

 

Vpišite svoj e-naslov in obveščali vas bomo o vsebinah iz sveta motociklizma.

 

 

Ko je vročina neznosna

Na cestah poleti vidimo motoriste v kratkih hlačah, natikačih in s sopotnico v le lahki oblekici. Seveda to paše. Pametno pa ni. Odrgnine in opekline se dolgo zdravijo. Izpostavljanje gole kože močnemu soncu odsvetujejo tudi zdravniki, ker lahko na dolgi rok pridelamo raka.

 

V vročih dneh dovolj pijte, okoli vratu se namažite s kremo za sončenje. Oblecite tanjša in zračna oblačila, brez membrane! Jopič iz mrežaste tkanine se da nositi tudi pri hudi vročini. Tudi zračni čevlji, segajoči do gležnjev, niso tako dragi, da bi to lahko bil izgovor. Rokavice! Mrežaste, zračne, takšne za motokros so prav prijetne.

 

Računajte pa tudi s poletnimi nevihtami, ki vas lahko hitro pošteno namočijo – in cesto spremenijo v drsalnico. Če vas nenaden naliv preseneti, improvizirajte. Še bolje pa je, da ste nanj pripravljeni.

potovanja, varna vožnja, motorno kolo, poletje, prosti čas, zavarovanje motornih koles
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim motorjem, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.